Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 21 Сеп 2019 17:33

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2008 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Здравейте!

Отварям тази тема в резултат на дискусиите, възникнали в "Трудни за разбиране пасажи (идеи) в Библията". Ще използваме Битие като експеримент, който да покаже до къде могат да ни доведат методите и подходите ни към тълкуване на Библията.

Камене, не знам ти откъде точно искаш да започнем, но аз ще задам въпросите, които естествено си задавам, когато сам започвам да изучавам някой текст от Библията. Те са отражение на моя херменевтичен метод. А именно:

1. Що за книга е Битие и книга ли е изобщо?
2. Какъв жанр литература е това?
3. Кой е авторът (или авторите) й?
4. Кога е била написана?
5. Къде е била написана?
6. За кого са били предназначени тези писания?
7. Какво предназначение е имал този текст?
8. Какво знаем за оригиналния текст и доколко може да се разчита на сегашния му вид?

Преди половин година на поредния семинар за екипа на ХАРТА ми се наложи да представя някои уводни бележки върху Битие 1-11 гл. Тогава започнах с това, че на първо четене (започнал съм да чета Библията сам някъде в детските си години - след 7 г. възраст, когато се научих да чета) няколко неща постепенно си дадох сметка, че ме поразяват. Книгата като цяло звучи много различно от текстовете, които сме свикнали да четем. Използва странни изрази, които не съм сигурен какво точно обозначават. Например: Божият Дух (1:2), дървото на живота и дървото на познаване на доброто и злото (2:9), херувимите (3:24), Божиите синове и човешките дъщери (6:2) и т.н. Освен това словоредът е странно тромав - пълно е с повторения, които са излишни. Материалът сам по себе си е много разнороден: тъкмо ти става интересно, защото се разказват някакви събития и изведнъж се появява дълъг списък с имена и възрасти. Да не говорим, че някои части изглеждат като извадени от "Старогръцки митове и легенди" и загатват за реалност, която няма много общо със света, който познаваме. Като дете и юноша просто приемах онова, което разбирам, а другото го вярвах, но оставях настрана като неразбираемо. С годините получавах отговори от по-възрастните от мен. Някои от тях намирах за неудовлетворителни и оставях за по-нататъшно проучване, докато други ми звучаха добре. По-късно пък някои от последните установих, че също не са много в десятката или са напълно погрешни.

Общо взето на такова ниво съм и сега. Има неща, за които се чувствам доста уверен, че съм нацелил истината, докато други си остават неясни и никакви познати досега решения не ме удовлетворяват. Подозирам, че някои от въпросите ми просто нямат отговор на този етап от разбирането ни като човеци. За други просто трябва да уча повече. На настоящата дискусия гледам като на чудесен повод да си изясня още повече кои от въпросите към коя категория спадат. :-)

В заключение на това мнение, ето кратък списък на трудни въпроси от първите единадесет глави на Битие:
- Дните на сътворение - колко дълги са, дни ли са изобщо, трябва ли да се разбира това повествование буквално и т.н.?
- Как точно е създаден човека?
- На какъв език е говорил Адам?
- Колко на брой са "специалните" или "забранени" дървета в Едемската градина?
- Къде се е намирала самата градина?
- Можели ли са змиите да говорят?
- Родословията - достоверни ли са или художествена измислица? Преувеличена ли е възрастта на хората в тях? Имат ли пропуски?
- Каква действително е била дължината на живот?
- Какъв точно е първородният грях?
- Откъде се взима злото поначало?
- Какво е представлявала жертвата на Каин и Авел и за какво точно е пренебрегната тази на Каин?
- За кого се е оженил Каин?
- Какво обозначават точно названията "Божиите синове" и "човешките дъщери"?
- Могло ли е да се съберат животните в ковчега?
- Потопът всемирен ли е бил?
- Може ли да се вярва на разказа за смесването на езиците?
- Защо да е лошо да се строи висока кула?
- Какво означава пророчеството към змията?

Горните въпроси изредихме по време на гореспоменатата ми беседа за Битие. Давам ги само като въведение в дискусиите. Аз лично бих предпочел да започна от първите осем въпроса, които посочих в началото.

Паралелно с дискусиите ни тук, ако ви интересува може да следите темата "Какво четете от Библията в момента?", където аз лично се надявам да продължа да описвам наблюденията си от ежедневното четене на Битие. Там обаче не спорим (макар че не е забранено), а по-скоро споделяме личните си открития.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2009 17:10 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
От краткия списък :

- ако дните са по 24 часа то "вечер и утро" са много на място и още първата седмица има насекоми които да опрашват растенията

-човекът е създаден "от пръст из земята" т.е. от Менделеевата таблица а не от маймуната

-езика няма от къде да го научим, можем да търсим връзки с други езици по значението на имената...

-специалните дървета са две, забраненото е едно, но след грехопадението е забранен достъпа до цялата градина

-градината е била в тропическите ширини (а не на северния полюс.) Месопотамия е между трите континента и е добро предположение

-змиите (и другите животни не са можели да говорят, иначе сами щяха да си измислят имената :-) при изкушението имаме свръхестествено явление

-родословията са достоверни, възрастта не е преувеличена (Матусал означава когато той умре, то ще дойде. Това, което щеше да дойде беше потопа, той е син на праведния Енох , живя 969 години и умря в годината на потопа, но не от него. ) За пропуски едва ли някой може да отговори, но по вероятно е да няма.

- Дължината на живота е както си е описана- стотици години преди потопа и максимум около 120 след него.

-първородния грях е непослушанието към Бога

-Злото идва от избора на дявола имащ свободна воля.

- Жертвата на Кайн е била от плода на земята, не е пренебрегната заради това, ( в храма принасяха и жито) Но Бог погледна благосклонно на Авел и приноса му т.е. чоевка и това което е в сърцето му стои преди приноса...

-Кайн се е оженил за своя сестра

-Божиите синове са потомците на Сит

-Ковчега има вместимост около 50 000 куб. метра т.е около 1000 вагона
има място за всички, не е задължително полово зрелите динозаври да са били с максималния възможен размер. ( Но не им е харесало на Арарат и са измрели :-(

-Потопът е бил всемирен, иначе защо да взима от всеки вид по две , трябваше да вземе само селскостопански животни а другите щяха да дойдат по късно ,от непотопените райони, и защо да пише толкова пъти "по цялата земя" ...

- езиците не са смесени а размесени т.е. разбъркани , хората не могат да се разбират освен с едноезичните им.

-Високия строеж не е лошо, лоши са били мотивите му

-пророчеството към змията е буквално към биологичния и вид и като алегория е пророчество за победата над дявола която извоюва Христос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2009 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Хей, Изследовател, закъде сме без теб... Ти разреши всички загадки в Битие. Сега с какво ще си занимавам ума? :D (Прощавай иронията, но нали сме приятели.)

Все още нямам възможност да пиша така често и подробно, колкото би ми се искало, но можеш да видиш още нещо за Битие в тема, която започнах в собствения си блог. Там става поне малко по-ясно, защо отговорите на поставените от мен по-горе въпроси не са така категорични, както ти се струва на теб. Ще се радвам да се включиш в паралелната дискусия.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2009 23:07 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Хей, Анди, да прощаваш, ама това ми заприлича по-скоро на приятелски огън, отколкото на "приятелска ирония" :D Съмнявам се, че Изследовател е искал да ни обиди на интеуект. За такива като мен, чели все още твърде малко Стария завет, неговата позция и неговите мисли ми се сториха твърде оригинални (въпреки че в голямата си част са традиционни). Та това си е просто неговата позиция, поне аз не съм забелязал да ни я натрапва???

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 01:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Здравей Полиандър!

С Изследовател се познаваме от повече от пет години, а известно време посещавахме и една и съща църква. Затова имам основания да смятам, че ще приеме забележката ми като приятелска, а не тъй остра.

В никакъв случай не смятам, че Изследовател натрапва мненията си, нито пък че те са обидни за моя интелект. Но ако действително вярва, че мненията му са отговори на поставените от мен въпроси (защото понякога обича просто да "хвърля фитили"), тогава просто не е наясно с материята. В крайна сметка, повечето от тези въпроси стоят в научните среди именно, защото отговорите им не са така очевидни. Известни са ми всичките отговори, които Изследовател предлага, но въпросите са далеч по-сложни и на техен фон тези отговори са в най-добрия случай само възможно решение, а често и не най-вероятното. Пример за това е въпросът за хронологията, който едва подхванах в своя блог. Мнозинството специалисти смятат, че родословията в Битие са непълни, т.е. има липсващи брънки.

Повече ще пиша, ако ще Бог, тепърва, но исках да подчертая, че около тези въпроси има далеч повече неясноти, отколкото изглежда си дава сметка Изследовател. Иначе мненията на всеки са добре дошли, но трябва да е готов да се справи с трудностите, а не просто да ги подминава от незнание или незаинтересованост. Ще се опитам в следващите статии в блога си, а и тук, да покажа трудностите, пред които се изправя внимателният изследовател на Битие.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 13:33 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Здравей, Анди!
Напълно те разбирам и подкрепям за нееднозначността на отговорите...Аз наистина по повечето от горепоставените въпроси нямам категорични отговори, имам убеждения, а и повечето от тези въпроси, за съжаление, насочват към спора креационизъм - теистичен еволюционизъм, за който вече отдавна не ми се чете :(
И все пак има и много интересни богословски казуси (дърветата, злото и т.н.), затова ще ми е много интересно да прочета твоето мнение на блога или тук...

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 14:17 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Moмчета, на мен просто ми се искаше на Анди да му стане приятно че по темата му е писано ( а и да хвърля малко предизвикателство, както и той се усети :-). Въпросите са много хубави, но ми се струва че е най- полезно да се използват като отправна точка за благовестие към хора които се вълнуват от тях а не са наясно с основни неща за спасението, което може би за тях ще е най-добре да стане на тяхна или неутрална територия (сайт). А тук просто да си изясним "ортодоксалната" позиция, когато това е възможно, за да сме по-убедителни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group