Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 20 Сеп 2019 22:49

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2008 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Вече в няколко теми в този раздел на форума се открояват различията между отделните участници относно възгледите ни за "боговдъхновеността" на Библията. Затова ми се струва крайно необходимо да си изясним позициите.

Нещо повече, разбирането за "боговдъхновеността" обуславя изобщо тълкуването ни на Писанията, така че няма смисъл да обсъждаме конкретните си тълкувания на една или друга част от Библията, ако преди това не сме наясно от каква позиция изхожда всеки от нас.

Нека бъдем максимално ясни и изчерпателни, както и да се обосноваваме разумно и с подходящите авторитети. Няма смисъл от категорично изказвани мнения, които се облягат единствено на тежестта на това, че са мои. :)

За съжаление, по липса на време в момента, ще дам възможност на някой от другите участници във форума да открие дискусията по въпроса.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2008 17:26 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
драги Анди,
тьй като искаш(е) всеки да се е представил какъв е и какви са му познанията аз искам да добавя и необходимостта от други уточнения: не е достатъчно да кажеш че си протестантски/евангелистки по "наклонение" (деноминация). това е много общо. Разновидностите в протестанството съвсем не са за пренебрегване като посоки. Никой не обявява в този форум - аз съм нео-калвинист, или лутеранец или бартианец, можем само да се досещаме съобразно с застъпваните позиции.
въпросът за боговдъхновеността за мен е тясно свързан с
определянето/ или не към съответни фундаменталистки/ или не деноминации ( например в САЩ). Така че като се наемаш да четеш и дискутираш 1000 страници от дадена протестантска книга надявам се имаш пред вид, че тя е една от версиите на протестантското четене на Библията. Така че е добре да сме/си наясно къде си в спектъра от либерално---> фундаменталистко протестантство.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2008 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Интересна и полезна тема, Анди! :)

Ето моите схващания по въпроса, за съжаление неподкрепени конкретно от никой авторитет, а по-скоро сумарно впечатление за "каква е богословски правилната позиция какво е Боговдъхновеност на Библията според моя милост".

По мое виждане Библията е грижливо изработеният плод на работата на Божията ръка и Провидението, Което чрез водителство (мистично и интелектуално) е подтикнало няколкодесетки човека да напишат със своя ум, но изпълнявайки в пълнота Божието желание и план какво и как да се напише, конкретните книги с мисли и истините в тях.

С други думи хората Мойсей, Лука или Павел са писали каквото умът им е произвеждал, но този ум е бил насочван, просветляван и коригиран, както интуитивно (несъзнателно), така и по пряко откровение от Святия Дух какви неща е важно да се напишат.

Божият Дух целенасочено е допуснал човешката част от това творческо съработничество да остави ясен отпечатък върху стила и начина на изказ на истините (с прости изрази или с умозрителни аналогии), както и да има нестопроцентови несъответствия например в разказите в евангелията точно с цел днес да можем да правим апологетика или невярващите хора да търсят извинение в разминаването на някакви дребни факти да не се покорят на призива от Бога.

Не стана кратко, но за сметка на това е неясно и непоследователно изложено :)

ПП: Ето кратка справка за пътя ми в познаване на Бога и принадлежност ми към Църквата Му: Повярвал чрез евангелизациите на екстремна църква като "Слово на живот" от Швеция, наставен във вярата чрез адвентистки книги по систематично християнство, част от протестантска евангелска църква, излязла от Методистката църква в София.
Самоопределям се като консервативен и търсещ фундаментите на Църквата и живота в Бога християнин. Вярвам в свободата на човека да избере да погине във вечността, затова съм против политически прокарвани насилствени мерки, които иначе могат да са с добри плодове (например забраната на абортите в безбожно общество)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2008 20:16 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Kакво да правим с Мохамед, чиято ръка била движена от същия Бог на Авраам и Моисей, вдъхновил Стария и Новия Завет и накрая вдъхновил и Корана? Запо да спираме преди Корана и да казваме:"край. до тук."


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2008 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Камен Чернев написа:
Защо да спираме преди Корана и да казваме:"край. до тук?"

Поради следните ясни и еднозначни думи:
Галатяни 1:6-9 написа:
Чудя се как вие оставяте Онзи, Който ви призова чрез Христовата благодат, и така скоро преминавате към друго благовестие, което не е друго благовестие, но е дело на неколцината, които ви смущават и искат да изопачат Христовото благовестие.

Но ако и самите ние или ангел от небето ви проповядват друго благовестие, освен онова, което ви проповядвахме, нека бъдат проклети.

Както по-горе казахме, сега пак го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие, освен онова, което приехте, нека бъде проклет. (гр. "anaqema": отхвърлен, проклет - моя бележка)

Които съпоставяме с:
1 Коринтяни 12:3 написа:
Затова ви известявам, че никой, като говори с Божия Дух, не казва: Да бъде проклет Исус! И никой не може да нарече Исус Господ, освен със Святия Дух.
и
Римляни 9:5 написа:
[Израелтяните,] от които се роди по плът Христос, Който е над всички Бог, благословен до века. Амин


Тези Боговдъхновени авторитетни думи не оставят място за неопределеност по отношение на другото благовестие, проповядвано от Мохамед, че Исус не е Господ и не е самият Бог. А всеки, Който се отрече от Сина, Той ще се отрече от него пред Отца (Матей 10:33)

Единственият логически антидовод, който дават мюсюлманите, е, че въпреки че почитат "Писанието", то е било променено и изкривено след идването на Мохамед от завистливите християни. Факт е, че разполагаме с преписи на Новия завет 100 години преди Мохамед (Codex Fuldensis, препис на Вулгата от 545 г. например), които казват абсолютно същото, което и днешният текст, така че нямаме извинение.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group