Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 18 Сеп 2019 13:43

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравейте, приятели!

Виждам, че сте употребили добре времето през почивните дни и сте добавили аргументи и мисли към дискусията, докато отсъствах от тук :)

Приемам забележките на Анди и мисля, че наистина трябва да заговорим по същество, а не кой какво е чул и знае "по принцип". За сериозен диалог е необходимо и сериозно отношение, изследване и научаване на нови неща. Предлагам следните две работи:

1. При всяко цитиране на "Библията казва това и това" да опитаме да намерим поне малък пасаж, който да казва същото, а не да говорим "по принцип".

Спомням си преди месеци имахме същия проблем с един приятел, който твърдеше колко жесток е Бог, защото казал това и направил онова. На въпроса ми спомня ли си точно къде е било и как е звучало точно, той отговаряше "е там беше някъде, аз съм я чел цялата Библия", но в момента, в който наистина започнахме да четем реалния текст, нещата се промениха.

2. При изказване на дадена теза да се цитира поне някакъв (авторитетен) източник, който твърди това. Иначе аз самият съм цар на голословните твърдения и ако ме слушате, мога да ви убедя във всичко, което ми се ще на душата :)

Ето и коментар към последния пост на Звездичко:
Цитат:
вечният съд е абсолютно несправедлив, колкото и да се опитваме да си казваме, че е справедлив. Дори в страните, където все още се практикува смъртно наказание, то се практикува така, че да е минимално мъчително.

Да, аналогията с човешките наказания е интересна. Онзи ден си мислех точно това, във връзка с дискусията тук: има два вида наказания - временни с променяща се сила и тежест и един друг вид, който няма краен срок. Като че ли временните наказания служат точно за коригиране (освен за наказание на грешката), например за кражба - две години затвор, а от други няма връщане назад (поне в най-общия смисъл на гражданския закон) и целта им е само наказание и блокиране на възможността да се твори повече ново зло. Това е смъртното наказание.
Не знам дали някой би могъл да го окачестви като "коригиращо престъпника". Тежко ли е? Определено. Справедливо ли е? В много случаи е ужасяващо "да". Какво мислиш за тази аналогия, Звездичко?

Цитат:
Вие говорите за вечни мъки, с огън и сяра... Каква справедливост е това? Отговори ми по човешки, не със заучени фрази.

Ако си представим, че пъкълът е едно тъмно и неприветливо място (нещо като средна Англия през есента :D ), в което всички са намусени и никой не може да говори с никого, защото всички се мразят, и никога няма надежда да изгрее слънцето, някой да се усмихне и да разкаже интересен виж, това по-добър пъкъл ли щеше да бъде според теб?
К.С. Луис рисува много интересна картина във "Вечната раздяла". Книгата говори за хората, които са в пъкъла и които отиват на посещение на небето с един летящ автобус. Обратно на очакваното никой не остава, а иска да се върне в гадната си тъмна бърлога, където може да мрази колкото си иска без някой да му пречи да е нещастен. Прочети я, Звездичко, ако не ти е попадала досега, малка е като страници и е увлекателна!

Цитат:
Явно не сте дочели Откровение, където ясно пише, че мъчението ще става пред светиите.

В коя глава и пасаж е описано това, Звездичко? Нека да го разгледаме заедно, в контекста на думите.

Цитат:
Всичко си идва на мястото, като се разгледат аргументите за древния гръцки - думите за вечност са преведени неправилно. И така, пак напомням - истинската дума за гръцки е ателетос. В Библията се използва айониос.

Кой е източникът ти на тази информация и доколко авторитетен е в средите на универсалисткото богословие?
Мисълта ми е, че няма смисъл да си губим времето да четем неща като онази статия за сатана, която е пълна с логически и богословски грешки. Най-добре е да храним умовете си с първокачествени текстове, с най-доброто от универсалисткото богословие. Звездичко, направи ако искаш проучване и дай точен пасаж, който анализира гръцки текстове с думите "айонис", отнесени или не към Бога, наказанието и т.н. Важното е да избегнем "звучи много сложно и не го разбирам напълно, но пък е сигурно трябва да е вярно", а да разбираме аргумента и да му се доверяваме като авторитетен.

Поздрави на всички вас, с интерес следя всички мнения! :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2009 13:12 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2006 18:16
Мнения: 42
Местоположение: София, Плевен
Цитат:
Тежко ли е? Определено. Справедливо ли е? В много случаи е ужасяващо "да".


Сравняване на ябълки с портокали. Нямат нищо общо. Освен това аз, като хуманист, осъждам смъртното наказание по всички параграфи. Защото на всеки човек трябва да му се дава шанс. Каквото и да е извършил. Един осъден на доживотен затвор може да се надява на амнистия. На какво може да се надява един осъден на смърт?

Сега, без да се обиждаш - ако ви е такова мисленето, не се учудвам защо не ходя на църква.

Цитат:
К.С. Луис рисува много интересна картина във "Вечната раздяла". Книгата говори за хората, които са в пъкъла и които отиват на посещение на небето с един летящ автобус. Обратно на очакваното никой не остава, а иска да се върне в гадната си тъмна бърлога, където може да мрази колкото си иска без някой да му пречи да е нещастен. Прочети я, Звездичко, ако не ти е попадала досега, малка е като страници и е увлекателна!


Интересно като твърдение. Дори привлекателно като идея. Имам само един-единствен проблем с това.

Ето една статия:

http://www.tentmaker.org/articles/adam_ ... christ.pdf

Просто защото и при този вариант Бог отново излиза слабак - неуспял да спаси душите.

_________________
Светослав Александров, 4 курс, Биологически факултет на Софийски Университет


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2009 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Цитат:
Сравняване на ябълки с портокали.

Ябълки или портокали, мисълта ми беше, че има аналогия за окончателно наказание дори в човешкото законодателство, обратно на интуитивно ти предположение, че всяко наказание е за коригиране на извършителя на нарушението, по мое мнение безпочвено до голяма степен.
Оставям настрана твоята или моята лична настройка към смъртното наказание. Това не са факти, които казват дали нещо е истина или не, а просто дали го харесваме или не харесваме. Нека не бъркаме желанията с реалността, дори тя да не ни харесва.

И само едно уточнение: има разлика между хуманност и хуманизъм. Не знам кое от двете имаш предвид, но определено аз самият съм твърд противник на хуманистичните идеологии. Имам аргументи за това, не е просто прищявка.

Цитат:
ако ви е такова мисленето, не се учудвам защо не ходя на църква.

Звездичко, според мен допускаш една основна грешка: общите генерализации в общия случай са погрешни. Много ми беше любимо, когато карах часове при моя свръх-невъзпитан автоинструктор и допуснех някаква грешка, да ми каже "ей, всичките сте такива". Искаше ми се да му кажа "не ме интересува какво правят другите ти клиенти, искам лично отношение и лично внимание като човека, който ти плаща заплатата". Хората са различни и пренебрежителното "знам ви аз" много вероятно може да те доведе до грешка. Край на лиричното отклонение, надявам се да ме разбираш какво казвам ;)

Цитат:

Какво пише в тази статия, Звездичко? Би ли могъл с две-три твои изречения да предадеш мисълта си какво те спира пред възможността пъкълът да не е огнено езеро, а нещо друго, но все така ужасяващо безнадеждно от моя гледна точка?
Краткото резюме на даден линки ти помага да бъдеш по-лесно разбран от даден събеседник, освен че може да на прочете цяла статия, за да разбере какво му казваме с линкове.

Напомням, че спомена няколко неща, които все още се нуждаят от посочване на източник за по-добро разбиране:

- цитатът от Откровение за мъчения пред светиите
- авторитетен източник за тълкуването на aionis

Поздрави! :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2009 19:42 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2006 18:16
Мнения: 42
Местоположение: София, Плевен
Към по-авторитетни източници се обръщайте към Анди Неделчев, който (макар и да не е универсалист), ми препоръча достатъчно книги на авторитетни проповедници-универсалисти.

За статията ще обясня по-късно.

_________________
Светослав Александров, 4 курс, Биологически факултет на Софийски Университет


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2009 00:44 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Здравей Звездичко,

Според мен Анди е отговорил на някои от твоите въпроси със следния текст (в един свой дълъг постинг от 2-ри март т.г.):

Анди написа:
... аз съм отворен за парадокси в християнското богословие. Т.е. въпреки, че вярвам, че пред Бога няма пречка да спаси всички и не разбирам защо все пак не Го прави, приемам, че разрешение има, но не ни е открито, защото не сме способни да го схванем.

Представи си едно същество, което живее в двуизмерно пространство, напр. пълзи в една равнина. То може би наблюдава и изследва своята безкрайна вселена (равнина), но въобще не може да си представи някои неща, примерно огромен спрямо него триизмерен обект. Нещо подобно сме и ние, естествено на по-високо ниво.
След това ти пишеш:

Zvedichko написа:
Не желая да съм в този рай, с такава лицемерност. Не желая да съм в рай, като знам, че обичаните от мен хора са отвън и страдат. Мерси.

Това изказване ми звучи, като че ли ще се опълчиш на Бога като равен с Него. Сигурно няма да стане. Може би Той ще направи нещо такова за тебе и за близките ти, че ще бъдеш смаян в хубавия смисъл на думата.

Поздрави!

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group