Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 22 Авг 2019 09:06

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: до Тодор
МнениеПубликувано на: 19 Май 2009 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
Yavor Rusinov написа:
Има или няма единен стандарт за съд (добро и зло)?


Има, естествено. Но за да стигне човек до него, му е нужно разбиране, основано на сериозен библейски анализ и направено с нужното смирение. Както и отвореност да слуша другия, без да бърза да го обвинява в ерес или да влага в устата му неща, които не е казвал. Иначе, ако се въоръжим със самочувствие и със стихове, можем доста успешно да се дразним и да се дърляме. И всеки да стигне до извода колко е прав самият той и съответно колко е заблуден другият. Това ни се удава лесно и бързо произвежда ефект: хората започват да ни мислят за ограничени фанатици и повече отказват да ни слушат и да дебатират.

Не е това целта на този форум. Тук не е църковен съд, нито изповедалня, нито амвон за произнасяне на анатеми. Има си места за тези цели. Тук е свободно пространство за споделяне на разбирания и мнения, както и за изграждане на личен светоглед. Мнения, по някои от които има разлики и между самите християни. Ако са ти интересни, отново бих те препратил към другите теми в нашия форум. Там можеш да почетеш и да разбереш какво мислят участниците; кой е либерал и кой е християнин и т.н. Като ще те помоля да не бързаш да нахлуваш там с мнението си "от последна инстанция", както стори тук.

Засега повече не смятам да ти отговарям, защото има опасност нивото на форума да падне до махленска свада. Пожелавам ти ревността ти за Истината да се съедини с повече мъдрост и търпение!

С поздрав, Тодор

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Хм
МнениеПубликувано на: 19 Май 2009 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Включвам се този път в ролята си на модератор:

Моля всички участници в дискусията да влагат повече усилие в четенето и разбирането какво е написал другият, а не от половин дума да се вадят изводи и да се дават квалификации за вярванията или мисленето на другия събеседник!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2009 21:00 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
искам да се вмъкна с молба- тъй като не е лесно да се тркиват дефинициите на използувание понятиоя или деноминации, които стоят зад спорещите , моля да се каже с няколко думи дефиниционни
за какво се бори "заветното богословие', това калвин ли е, презвитерианство ли е, тодор ивайло и Паули- какъв клон на протестанството сте вие, разграничавате ли се от пентекосталистите?
от постингите имам представа , но питам , ако въобще искате да сте партийно принадлежни.(Но не ме карай, драги Тодоре да ходя години назад да търся еди кой си постинг, дето си дал тази информация, нека я караме като американски вестник- с леко встъпление даващо в резюме историята)
вратите и ключовете, за които говорим са само в рамките на Христоватавяра. Защо трябва да има Ключът, и много малки ключенца?
Аз ще се опитвам да застъпвам, като опция, светоотеческото богословие на източните православни( не че ще успея разбира се), но и то е врата , или ключ?! Но не е ли това за ключовете друга тема, която израстна върху дървото на познанието на добро и зло?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009 11:31 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Аз лично не съм сигурен дали начинът по който се самоопределям е коректен, понеже нямам знания в подробности какво вярват различните течения в протестантството. Най-грубо, мисля че по убеждения съм консервативен евангелски протестант. Статията в Уикипедия казва, че отличителните черти на евангелизма като течение са: личното обръщение и наблегът върху смъртта и възкресението на Исус. Действително смятам, че тези неща са важни, но не приемам крайностите, които разглеждат християнската вяра изцяло в личен план.

Културно-социалното значение на евангелизъм в САЩ ми е далечно, но доколкото разбирам това е междинна група между либералните протестанти и фундаметализма (като американска реакция на либерализма). Все пак, споделям двете основни позиции, на които евангелиститите би трябвало да стоят: консервативно богословие и обществено ангажиран християнски живот.

Петдесятните деноминации са отделно крило, към което аз не се причислявам.

Заветното богословие, както аз го разбирам, е богословска рамка за единно тълкуване на всички библейски книги. То разглежда Божият план за спасение разгърнат от Битие до Откровение. Приема се, че Бог се обвързва в исторически план посредством завети, които сключва с Адам, Ной, Авраам, Израел (посредством Мойсей), чиято кулминация е в Исус Христос. Според мен, лайтмотивът на заветното виждане на Библията е: "Аз ще им бъда Бог и те ще ми бъдат люде", повторена многократно в пророческата литература и която виждаме изпълнена в Откровение 21 (ако не се лъжа).

Алтернативна богословска рамка в евенгелските среди е диспенсационизма, който вижда Израел и новозаветната църква като две отделни групи, към които Бог има различно отношение и промисъл. (Ако навляза в повече подробности със сигурност ще нажа нещо грешно.) Аз намирам заветното богословие за много по-естествено разбиране на Писанието.

Доколкото разбирам, заветното богословие се оформя след реформацията и от там връзката му с калвинизма.

(Това е съвсем лаишко споделяне на личните ми разбирания)

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: До Ивайло
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009 12:07 
Offline

Регистриран на: 15 Май 2009 08:22
Мнения: 21
Ивайло,

Едно добро представяне на завета може да прочетеш тук:

http://www.berith.org/essays/bib/

Там може да видиш структурата на завета, както и неговото развитие в историята.

За детайлно разглеждане на завета и неговата структура прочети тази книга:

http://www.garynorth.com/freebooks/docs/21f6_47e.htm

Една молба: как правиш така, че вместо да се вижда линка поставяш самото заглавие на книгата, че много ме дразни, а не зная как да го направя.

Мерси.

_________________
Явор Русинов

http://yavorrusinov.wordpress.com/

email: roussinoff@gmail.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Камене, възползвам се от писаното от Иво, за да кажа мързеливо: "и аз така" :) Т.е описаното от него е и моето кредо като християнин. Част съм от свободната евангелска църква "Света Троица", като доктрини може би най-близка до баптистите и методистите.

Относно петдесятното движение - имам много приятели и познати петдесятни християни, харесвам много и ентусиазма им и автентичния жар да служат на Бога и да прогласяват Благовестието, но изпитвам резерви към някои от доктрините, проповядвани в тези църкви (около дарбите и спасението на човека).

Яворе, ето как се прави линк:

Код:
[url=http://url.kum.site.com]текст на връзката тук[/url]

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Последна промяна Pauli на 20 Май 2009 15:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009 15:14 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
паули, тази сутрин писах ама не е минало . Прочетох рекламата за книгата на Норт дадена от Явор. Смешно ми звучи и ме настройва отрицателно, защото е сходна с това което самия Явор пише - Ключът с главно К, или Норт- разяснение на Завета каквото от Калвиново време няма, та даже и от христово време. Да им имам самочувствието. Смятам че няма време човек да познае една най много две деноминации(ако рпевключи в склонността си). Изборът е ситуационен и исторически. Тодор преди месеци не можа да ми обясни ясно с какво една херменевтика и тълкувание е по-Ключът от друга.
Искам да кажа, че заветните богослови преотриват по свой начин неща, които преди сто и повече години хората са стигнали до тях и няма нужда да се роим на нови клонове.
Разбира се така разсъждава човек от страни. като гледам петдесетници в транс не ги разбирам. но аз и монасите трудно ги разбирам в избора им. Но това е мой проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Проблем е наистина, ако човек звучи прекалено самоуверено и окончателно, но предполагам книгата е издадена в Америка, а там хората са склонни да преувеличават в името на маркетинга. Не бързай да се предубеждаваш само по реклама :) Това го казвам не като поддръжник на З.Б. , не го познавам в детайли, макар да ми звучи познато и истинно.

Някъде в уикипедия попаднах на класификация на есхатологичните течения в християнството, а оттам скочих директно към статията за З.Б. Може би може да е полезна поне за начало на разбирането

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group