Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 15 Сеп 2019 21:55

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2009 08:36 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Каква е алтернативата ?

Аз мога да посоча само извънматочната бременност като случай когато това е допустимо.

Ако не се отстрани ембриона, умират и майката и детето. А ако се отстрани навреме, поне майката оживява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2009 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Според мен отговор на първия ти въпрос "Богоугодно ли е?" е "НЕ". Бог не благоволява в смъртта, в страданието и скръбта според мен.

"Допустимо ли е?" -- според мен понякога да и има различни случаи, кото бихме могли да измислим. Но тук се крие голямата опасност някой да си въобрази, че Бог му е дал специално "разрешение да убива", както в шпионските централи някои агенти имат специални "права". Затова май и отговорът не е толкова лесно да се каже просто "да".

Спомни си, как например радетелите на евгениката са апелирали да се убие този или онзи човек, за да може всички останали да продължат да живеят. Да не се харчат пари за неизлечимо болни, защото всички останали са гладували по време на Втората световна война например.

Спомням си и един роман а Жул Верн преди години за някакво корабокрушение и как 10 човека остават на сал сред вълните. След време храната свършва и започват да мислят кой да се жертва, за да го изядат и оцелеят. Един по един се изяждат (доброволно се жертват) и накрая имаше някаква морална дилема -- син и баща са сред последните останали, а синът е сакат. Той предлага да изядат него, за да оцелеят другите, защото и без това е недъгав. Бащата обаче зашеметява младежа и след като се събужда вижда, че баща му се е самоубил, за да живее той, сакатият, но негов син. Един ден по-късно стигат до брега.

Този роман предизвика бурно възмущение у мен и смятах (а и досега), че е било по-добре да умрат всичките достойно, а не да оцелеят двама накрая, изяли останалите, но факт е, че понякога това се случва за съжаление и в реалността. Не знам как бих постъпил самият аз в такава крайна ситуация. Моля се Бог да не ме поставя в такова изпитание!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2009 09:51 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Pauli благодаря ти за мнението, радвам се че отдели толкова внимание, дълго съм мислил по темата и смятам че имам какво да кажа, в момента имам спешни ангажименти, но ще се постарая в най-скоро време подробно да се аргументирам.

"Моля се Бог да не ме поставя в такова изпитание!"- това е най- доброто което християнина може да направи веднага щом си зададе сериозно подобен въпрос. И молитвата наистина има ефект.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2009 13:27 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Може да се измислят много фантастични сюжети в които Бог да бъде изключен и да имат безнадежден финал.

Ако говорим за канибализъм, и в библията има пример при обсадата на Самария, там Бог даде свръхестествен изход .

Болният въпрос обаче е как трябва да постъпва човек който до сега е бил ангажиран в армия, полиция или друга въоръжена организация и повярва в Христос. Според мен човек трябва да е готов да се раздели с престижа и високия доход ако това започне да изисква компромиси с Божията воля. Човекоубийството е небогоугодно и напълно несъвместимо със званието християнин, и затова е недопустимо. (Изключението е извънматочна бременност или когато двама се давят а спасителя е един и той трябва да решава кой да живее /т.е. и кой да умре).

Както е напълно невъзможно човек да постигне освещение благодарение само на своите дела а има нужда от свръхестествено опрощение основано на свръхестественото Възкресение на Христос, така и святият живот без "благородни" убийства или "благородни" лъжи е възможен единствено при упование в свръхестествената Божия намеса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2009 23:18 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Изследовател, разбирам те относно отговорността на човека към онова свещено право, наречено живот, но по принцип полицаите НЕ са назначени като убийци, а като пазители на реда - дори са задължени, доколкото знам, максимално да щадят живота и на престъпници (изстрел в краката, халосни патрони). Виж военното призвание по-трудно го схващам, ама и то не е инспирирано от желание за човекоубийство, а от желание за защита, прослава на родината и т.н. Както и да го мислим, не можем да избягаме от света, но можем да имаме високи стандарти. Не мислиш ли?

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 14:45 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Poliandyr, прав си че полицаите НЕ са назначени като убийци, а като пазители на реда, но в света властва идеологията че целта оправдава средствата. А за християнина има както недопустими средства (лъжа, прелюбодейство), независимо от мотивите така и задължителни свръхестествени средства (молитва, благовестие) които имат реална сила.

Халосните патрони показват вътрешно противоречие в самата теория. Те са като скок с чадър вместо с парашут. Ако каузата е погрешна, въобще не скачай, ако е достойна , скачай с най-добрия парашут. Или говори само истината, или ако лъжеш го прави супер майсторски, ако само послъгваш веднага те хващат. Но лъжата е от средствата на дявола, така и насилието, и ако това са избраните оръжия то най-мощните от тях са най-ефективни. При такива правила на играта побеждава не по-честния а по-злия, по-подлия и по-коварния. Ако искаш да си честен и милосърден, то и оръжията с които воюваш трябва да са като тези с които Христос воюваше.


Отговора е именно във "високите стандарти" , до Христос беше око за око (вместо око за две) , а сега вече е "обърни и другата буза" и "обичай неприятелите си".

Въпросът може да се развие в две направления, първо отношението на Бога към институциите и средствата им . И второ, далеч по важно - личния избор на християнина.

Ти какво мислиш именно за личния избор на християнина ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 17:15 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Здравей, Изследовател!
В света има МНОГО идеологии и някои от тях наистина са лоши...По повод средствата и целите макиавелизмът ми е безкрайно противна теория...В нашия свят обаче нещата са много сложни понякога - представи си, че служител на реда залови престъпник, насилващ или заплашващ живота на дете (произволен пример). Какви средства тогава да използва? Защо да е лошо да използва сила? Дори може в конкретния случай упражнената, но подчинена на закона, сила да е достойна за уважение не само пред очите на обществото, но безкрайно по-важното - в очите на Бога...Не е ли по-важно силата да не е злонамерена (каквато понякога е)?

Същото си мисля и за лъжата - когато накърнява достойнството на другия и носи фалш във взаимоотношенията: разбира се, че не! Но понякога трябва да сме "мъдри като змии", тоест допустимо е за мен да послъгваме: когато сме заплашвани, нападани от хора, които няма шанс да ни разберат. В такива случи не виждам защо това да е грях?

Благодаря ти за твоите постинги.
Поздрав!

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 17:44 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Здравей Poliandyr

Създадох темата за лъжата специално за да подкрепям с аргументите от нея настоящата тема. Ама щом никой не иска да пише там, ще ти отговоря от тук.

В библията пише че дявола е на лъжата баща и че не е възможно за Бога да лъже. Ако ние лъжем , не само че не сме от Бога, но и хвърляме съмнение върху благовестието. Най силното доказателство в негова полза е именно това че истинските християни в историята са били готови да страдат но не и да излъжат че не са християни или че Възкресението е манипулация. Затова и ние можем да сме сигурни за вярата си. Ако аз лъжа когато съм притиснат, кой ще ми вярва че винаги говоря истината, защо да не смята че благовестието не е поредната ми лъжа ?

Има много начини да се измъкнеш без да лъжеш, мъдреците изслушаха Ирод а не му обещаха да се върнат, Елисей посрещна сирийската воиска с изпреварващ отговор на незададен въпрос а не с лъжа, Христос решаваше кога да мълчи пред Пилат, Сара наистина беше сестра на Авраам.

Но понякога начините наистина са изчерпани и трябва да бягаш преди да са те принудили да лъжеш или да говориш неща които искаш да запазиш в тайна.

Последния вариант е да пострадаш или да пострадат други заради твоето мълчание (или отказ да излъжеш). Това е наистина голямо изпитание. Но Христос казва "който обича майка или баща ....повече от Мене, не е достоен за Мене..."
Самият Христос остави братовчед си да бъде обезглавен в тъмницата а не направи въоръжена спец акция за освобождаването му, не излъга и не подучи Йоан да излъже че се разкайва за думите си, че това всъщност не е прелюбодейство а е служба на Бога за по-висша кауза, да се осигури престолонаследник например или подобни извъртания. За да съдейства за имиджа на царя и царицата и да спечели благоволението , та да се отърве.

А за полицая, престъпника и детето-заложник, ще отговоря по-късно за да не претупвам отговора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 18:02 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Изследовател, за мен постъпката на четиримата мъдреци си е чиста проба "благородно послъгване"...Да прощаваш, ама със същото "благородно послъгване" блудницата Раав спаси ценни животи, като послъга за посоката преследвачите и не беше небогоугодна...Та самият Христос "послъга" братята си, че няма да отиде на празника за тяхно добро!!! (Йоан, гл.7)...
Разбираш ли къде е проблемът? Нашата истина понякога не значи нищо за хора неовладяни, залутани, необичащи нито другия, нито себе си; затова и Христос може би е казал, че синовете на тоя век понякога са по-досетливи от синовете на светлината (Лука, гл. 16). И тук въобще нямам предвид неща като да изкривиш благовестието или да навредиш, или да станеш причастен към дявола...

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 19:06 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Мълчаливото изслушване е коренно различно от послъгването. "Няма още"да възляза е коренно различно от "няма никога".

А Раав си излъга , при това много дебело. Не че тя е направила свято дело, но Бог е бил снизходителен към незнанието и и е допуснал то да влезе в плана им.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 20:07 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Човече, аз съм на твоя страна...Аз също съм човек, който е изключително чувствителен към лъжата, не ме разбирай погрешно...Просто си мисля, че животът е много сложно нещо и няма нужда винаги да постъпваме законнически спрямо себе си или другите.
Пак ще ти посоча по-детайлно местата - не от желание да бъда прав, а защото не виждам защо трябва тези очевидни "послъгавния" да са лъжи и да са небогоугодни:

1."Вие идете на тоя празник: Аз още няма да отида на тоя празник...Но когато братята Му отидоха, отиде и Той на празника..." (Йоан, 7:8-10)
2."Видите ли, че човек се оправдава с дела, а не само с вяра? Също тъй нали С ДЕЛА СЕ ОПРАВДА И БЛУДНИЦАТА РААВ, като прие съгледвачите и ги изведе по друг път?" (Послание на ап. Яков, 2:24-25)
3."С ВЯРА БЛУДНИЦАТА РААВ НЕ ЗАГИНА заедно с неверниците, като прие благосклонно съгледвачите (и ги изпроводи по друг път)." (Послание до евреите, 11:31)

Не мисля, че подобни примери подкопават морала ни или подменят благовестието, а напротив, карат ме още по-силно да се възхищавам на Божията милост и премъдрост...

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 20:49 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
"животът е много сложно нещо " - в спектъра на бялата светлина влизат много цветове, и все пак има рязка и категорична разлика между светенето и поглъщането т.е. между бялото и черното.

Христос каза "ОЩЕ няма да отида" в отговор на думите "Замини оттука" от 3-ти стих. И наистина не тръгна ВЕДНАГА, отиде ЕДВА СЛЕД братята си. "а КОГАТО братята Му бяха възлезли на празника, ТОГАВА и Той възлезе".Това е истина както и да го погледнеш.

Приемането на съгледвачите беше добро, изпращането по друг път също, това са добри и Богоугодни дела. (И Павел го изведоха през друг път, с кош през стената.)

Но лъжите на Раав "не знаех от где бяха" и "Не зная къде отидоха",са си чиста проба лъжи. Тя знаеше и "от где бяха" знаеше и "къде отидоха".

Яков и автора на Евреи не ги коментират но не ги и оправдават. Пишат за оправданието на самата Раав а не хвалят нейните лъжи и и не препоръчват и ние така да лъжем.

Дъщерите на Лот преспаха с него, това си беше прелюбодейство, нищо че той беше вече вдовец. Не е богоугодно две християнки да "се възползват" по подобен начин от един мъж. Независимо че Бог пак може да благослови потомството им. Прелюбодейството си остава прелюбодейство. Просто Бог е бил снизходителен вземайки в предвид мотивите и разбиранията в онази култура. Но Христовото учене с далеч по-високи изисквания и ни връща към истинския стандарт за различаване на добро и зло.

Това не е законничество а една от константите именно на християнската светогледна рамка според която човек подрежда живота и приоритетите си. За християнина има недопустими средства и той предварително знае че не може да прибегне до тях и отдалече се пази.

Лесно е едно момиче да избяга на Запад и да преуспее като се снима в нечестиви филми. А после с парите може да завърши медицина и да стане най добрата детска лекарка в най-бедстващия район. Но прелюбодейството си остава мерзост пред Господа. Християнката няма да допуска такъв вариант в плановете си, а ще се пази много отдалече. Дори и да не може да постигне желаното образование с благочестивите си средства.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 21:05 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
За Христос приемам, че подлежи на контекстуализиране...Той все пак е Божият Син, а и аз не съм твърдял, че е лъгал...При Раав обаче според мен цепиш косъма на две: хем постъпката като цяло богоугодна, хем трябвало по друг начин да я извърши - какъв друг начин, когато дойдат с ножовете до теб и те заплашват? А именно защото в спектъра на бялата светлина влизат много други цветове, ние имаме щастието да наблюдаваме дъгата и да проявяваме търпение към гледните точки на другите...
Има въпроси, които са черно-бели, но повече може би са тези, които не са. Моля те да не карикатуризираш мненията ми с крайни примери :wink: Просто не е красиво: нито защитавам изневярата, нито инвестирам в порноиндустрията...
Поздрав!

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 21:43 
Offline

Регистриран на: 18 Сеп 2009 06:36
Мнения: 41
Местоположение: София
Poliandyr,
Много те уважавам като честен трезво мислещ и внимателно изследващ въпросите събеседник. Особенно ми се издигна в очите когато подчерта че не си твърдял че Христос е лъгал, а само си търсел до къде може да се простират вариантите на праведното говорене, независимо дали някой му слага погрешни кавички или не. Не съм имал намерение да карикатуризирам, просто обичам крайните примери, особено пък когато са реални (както случая с Раав). Те са много ярки и показателни и свеждат въпроса от философията в практиката. Понякога човек може да цепи косъма и да се измъкне на косъм, има право на това и Христос даде такъв пример. Понякога може да се върви по ръба на закона но не и срещу закона. Но друг път това не е възможно. Христос прие кръстна смърт но не отрече че е Божий син.

Искам само да подчертая че лъжата си остава винаги недопустима, непозволена и небогоугодна и мерзост пред Господа. И че освен нея има и други подобни средства, като прелюбодейството и убийството (все пак заглавието на темата е убиването на хора.)

А как трябва да постъпи човек , това вече е втория и по-интересен въпрос. Но тои зависи от отговора на първия. Т.е. кои средства остават като допустими и ефикасни.

Конкретно в примера с Раав как тя е трябвало да постъпи. Преди да дойдат съгледвачите е трябвало да избяга при тях със същото това въже и да приеме Израелевия Бог. Когато са дошли е трябвало да им заяви "Вашия Бог заповядва "не лъжи " , от днес Той е и мой Бог, няма да излъжа ако дойдат да ви търсят. Така че коленичете с мен на молитва и да се молим за чудо. " ( В Словото има твърде много примери за свръхестествено избавление ). И последния вариант е отговора на Данаил " нашият Бог, Комуто ние служим, може да ни отърве .... но ако не, пак .... на златния образ, ... няма да се кланяме. " Т.е. няма да направим компромис дори с цената на живота си./И все пак Бог ги избави от огнената пещ/.

Как трябваше да постъпи Яков когато не беше първороден а искаше благословението ? Бог има начин да го даде и без човек да си служи с лъжи, лъжата винаги си остава зло и по естество, има зло и в последствията си.

А аз как бих постъпил ? Именно сега е момента да мисля за това , да наблягам на святия живот за да имат сила молитвите ми и ако дойдат критични моменти да имам увереност а не страх. Да не си правя планове допускащи компромиси а от далече да се пазя... Бог е силен да дава изходен път на боещите се от Него. Но някои (например апостолите ) допуска да загинат като мъченици. Добре че Той знае кой има силата за това и не ни поставя пред непосилни изпитания.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2009 22:02 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Аз също уважавам мнението ти. Обичам моралните казуси, но е спорно дали винаги внимателно ги изследвам. Една от най-гадната ми склонност винаги е била да тръгвам предварително оценъчно и да гледам на всичко черно-бяло - разбрал съм, че това никак не помага за духовното израстване.

Прав си, че темата, която отвори, не беше за лъжата, видях, че има тема благородна лъжа, но все пак...Продължавам да не разбирам за Раав. Как ще им обещае на съгледвачите, че няма да "послъгва", когато дойдат да ги търсят, като с това тя им спасява живота? Когато я питат в коя посока са тръгнали, има ли значение дали тя ще каже грешна посока или ще каже, че никога не ги е виждала и не знае къде са отишли? Очевидно е, че и двата отговора биха имали благородната задача да спасят праведни животи!

Ако нещо недоразбирам, моля те сподели гледната си точка...

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group