Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 23 Авг 2019 17:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 133 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Автор Съобщение
 Заглавие: Още за камъните
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2010 07:18 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Никого не ангажирам с това,което съм писал и пиша тук............Камъните се срещат често в писанията.В старозаветните се говори за недялани камъниснедокоснати от сечиво. Греха се наказваше вън от стана със смърт-убивани с камъни. Камък върху камък няма да остане от Ерусалим. Когато строят божия храм,го строят с дялани камъни. В новозаветните книги се говори за живи камъни,в духовен дом,а в откровение за скъпоценни камъни - Небесния Ерусалим. В старозаветното време Духа се даваше на определени хора. Без Духа хората са като камъни.Бог казва: Да не се дялат ,защото Без Святия Дух ,почовешки има опасност да се дялат по плът. Когато се гради храм ,дяланите камъни,са обработени от Духа,но всеки заема дадзено място.-Духът ни шлифова,но не по калъп.Тогава ставаме живи камъни,щото Духът се дава на всички в Христос. После подобно на него,ще станем скъпоценни камъни. Няма да остане камък върху камък-Израел ще бъде пръснат по света. Убивани вън с камъни-Пророчество ,че Исус ще бъде убит от тези хора-без Дух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2010 12:41 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Кой и защо е променил шрифта???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2010 01:38 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Казах,че Духът в стария завет се дава на малко хора.Помазани с миро бяха царя,първосвещенника и пророка. Като говорех за недялани камъни- хора без Духа на Бог,които оживяват ,чрез Святия Дух,който ни шлифова,се сещам за прокажените. Проказата е символ на греха ,а прокажените са символ на наследниците на Адам.Каква е връзката. При очистването от проказата ,свещенника е помазвал с миро прокажените. Това също ни сочи ,че Христос ще даде Святия Дух на тези ,които го приемат за Господ.Значи Духа прави "камъните" живи. А приемайки Христос "прокажения" е помазан с Духа. А за къщата на прокажения се казва: Камъните от стените да се изкъртят и заменят с нови. Тъй,че символи много,но всички ни говорят за едно-Делото на Исус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: в новия завет
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2010 20:19 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
ние сме царе и свеещенници. Помазани с царска власт и помазани като свещенници,да служим на Бог. Пророческа дарба се дава от Духа,за обща полза.Обаче,това е юридически,а фактически рядко стават нещата.Всичко,което пише в словото,трябва и на практика да става.Къде бъркаме,защо не можем да приложим на практика словото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: в новия завет
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010 10:47 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Интересен въпрос, aabbaa

Тъй като в момента сме на вълна футбол, бих предложил такова едно сравнение. Можем да си представим един отбор от най-висока класа (като Бразилия например), който играе с един отбор несретници от Мизеръблия. Единствената забележителна фигура в отбора на Мизеръблия е треньорът, но и неговите качества са поставени под съмнение, предид селекцията, която е направил...

И така, никой от публиката не се пита защо играта се води изцяло в половината на Мизеръблия, това което се питат е защо полувремето е завършило 0:0. Второто полувреме повтаря първото. Вижда се, че играчите на Мизеръблия полагт всякакви усилия да направят нещо, тичат, трудят се, но най-често тези усилия предизвикват снисходителни усмивки. Надиграни са по всички показатели, просто на фаворитите така и не им се отдава да открият резултата. Играта на Мизеръблия изобилства от грешки, но по някакъв куриозен начин успяват да задържат резултата.

Към края на мача вече играта става доста нервна за фаворитите. И в допълнителното време вратарят им (и без това без работа в продължение на 90 мин.) от припряност да вкара топката колкото може по-скоро в полето на противника я изстрелва в гърба на един от защитниците и тя попада във вратата... 1:0 за Мизеръблия и край на мача.

Сега, при това развитие, едва ли въпросът би бил защо играчите на Мизеръблия постоянно правят грешки. Просто очевидно е, че са надиграни, затова правят грешки. Това е практиката. По-скоро, единственият смислен въпрос би бил защо са спечелили. Тогава фокусът би паднал върху треньора, който е успял дори с не много добри играчи да изгради смислена стратегия и който им е придал достатъчно умения да удържат резултата срещу силен противник.

Ако има с какво играчите да бъдат похвалени, това е тяхната всеотдайност, издържливост (до самия край) и придържане към треньорските указания, дори когато не виждат голям смисъл в тях.

Аналогията с християнския живот може би не е много точна, но все пак макар играта на отбора да изглежда далече от перфектна, важно е да не забравяме, че играем в отбор и да преследваме крайния резултат.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: интересна
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010 15:23 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Алегория


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010 02:16 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Имаме съкровище в пръстни съдове,да се види,че силата е от Бог.Ние сме съдове от пръст,но в нас е Святия Дух. Интересно е да се разгледа библията и да се види какво става с тия съдове. Исус дойде в плът,той беше също съд,като нас в тленно тяло.Когато гостува на Симон-прокажения,идва жена със съд пълен с миро.Тя счупва съда и излива мирото върху главата на Исус.Някой роптаят ,че може да се продаде и да се помогне на сиромаси с парите.Исус казва,че тая жена предварително е подготвила тялото му за погребение.Тълкуванието е следното:За да имаме това съкровище в пръстени съдове,Исус бе разпънат/счупен бе съдът ,за да се излее мирото/и Бог ни даде Святия Дух. Той не се продава,или купува. На сиромасите,на прокажените,може да се помогне само като се "счупи съда"-Исус разпнат.Когато възкръснем ще станем златни съдове. Съдовете бяха в плен,после се върнаха при царя-пак поради Исус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010 13:45 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188

1. Притча за десетте девици
Тогава небесното царство ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците си и излязоха да посрещнат младоженеца.
2. А от тях пет бяха неразумни и пет - разумни.
3. Защото неразумните, като взеха светилниците, не взеха елей със себе си.
4. А разумните заедно със светилниците си взеха и елей в съдовете си.
5. И докато се бавеше младоженецът, дрямка обхвана всички и заспаха.
6. А посреднощ се нададе вик: Ето, младоженецът иде! Излизайте да го посрещнете!
7. Тогава всички онези девици станаха и приготвиха светилниците си.
8. А неразумните казаха на разумните: Дайте ни от вашия елей, защото нашите светилници угасват.
9. А разумните отговориха: Да не би да не стигне и за нас, и за вас, по-добре идете при продавачите и си купете.
10. А когато те отидоха да купят, младоженецът пристигна; и готовите влязоха с него на сватбата и вратата се затвори.
11. После дойдоха и другите девици и казаха: Господи! Господи! Отвори ни.
12. А той отговори: Истина ви казвам: Не ви познавам.
13. И така, бдете; защото не знаете нито деня, нито часа, в който Човешкият Син ще дойде


1. Пророк Елисей и чудото с маслото на вдовицата
А една от жените на пророческите ученици извика към Елисей: Слугата ти, мъжът ми, умря. Ти знаеш, че той се боеше от Господа; а заемодавецът дойде да вземе за себе си двамата ми сина за роби.
2. Елисей я попита: Какво да направя за тебе? Кажи ми какво имаш вкъщи? А тя отговори: Слугинята ти няма нищо вкъщи освен един съд с дървено масло.
3. Елисей каза: Иди, вземи на заем от всичките си съседи много празни съдове.
4. После влез, затвори вратата зад себе си и синовете си и наливай от маслото във всички тези съдове; пълните слагай настрана.
5. И така, тя си отиде от него и затвори вратата зад себе си и синовете си; и те донасяха съдовете при нея, а тя наливаше.
6. След като съдовете се напълниха, жената каза на един от синовете си: Донеси ми още един съд. А той й отговори: Няма друг съд. И маслото престана.
7. Тогава тя дойде и извести на Божия човек. А той й каза: Иди, продай маслото и плати дълга си, и живей с останалото, ти и синовете

Затвори вратата зад себе си и синовете си. Когато се напълни последния съд с маслто престана да тече.
Разумните девици взеха елей в съдовете си.Готовите влязоха и вратата се затвори . Авторът със сигурност е Един.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Съдове-изводи
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010 14:49 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Като взема горните два постинга стигам до следното: Бог гледа на хората и като съдове за почетна и непочетна употреба. По-скоро е вид символ,който се среща в библията от началото до края. Явно съдовете за почетна употреба са пълни с масло/Святия Дух/.За да станат такива,Един Съд Се СЧУПИ /Исус в плът,бе разпнат/,и Маслото започна да се излива върху празните съдове.Не всички съдове се напълниха с масло,а само определен брой /има число определено от Бог,за определени хора ,които ще се спасят-Римляни-11/После Исус затваря вратата и празните съдове остават вън. Може да ме упрекне някой,но символите при състват в библията и всичко се върти около Исус.

Исус-крайъгълен камък-ние камъни;Исус алабастрен съд-ние пръстени съдове; Исус възседнал осле-ние осли;Исус пастир-ние овце и т.н.]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2010 13:13 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Особенно показателна е случката с вдовицата.Мъжът и умира/поради греха/,синовете стават роби на сатана. Един СЪД с масло/ИСУС/,много празни съдове/всички ние преди да приемем Исус/.След разпъването /счупения съд с масло в Марк/,се излива маслото/Святия Дух/.Тия които го приемат за Господ са запечатани,пълни с Духа,другите остават извън вратата. Подобно е и с девиците.Тези с пълните съдове-влизат,другите остават вън.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2010 21:24 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Исус изгонва от храма продавачите на волове ,овце и гълъби,както и среброобменителите. Исус каза,че ще направи обиталище в нас,ние сме храм на Святия Дух.Като повярваме Исус идва и изхвърля нечистотията от нас-неръкотворния храм. Няма нужда от жертвени животни,защото Исус е вечната жертва.Разбираме ,че спасението ни не е и с пари,защото Исус ни изкупи.Затова писанието загатва,че Исус ще очисти неръкотворния храм(подобно на храма вЙерусалим).И за да е по ясно Исус казва ,че за три дни ще съгради храма(ако го разрушат)-като говори за тялото си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010 02:14 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Вички мъже, които излязоха, бяха обрязани; а всички мъже, които се родиха в пустинята по пътя, след като бяха ИЗЛЕЗЛИ от Египет, НЕ бяха обрязани.
6. Защото израелтяните се скитаха четиридесет години в пустинята, докато умряха всички военни мъже, които бяха излезли от Египет, които не послушаха Господния глас, на които Господ се кле, че няма да ги остави да видят земята, за която Господ се беше клел на бащите им, че ще им я даде - земя, където текат мляко и мед.
7. А вместо тях Той издигна синовете им, които ИСУС ОБРЯЗА; защото бяха необрязани, понеже не ги бяха обрязали по пътя.
Колосяни:
9. Защото в Него обитава телесно цялата пълнота на Божеството;
10. и вие имате пълнота в Него, Който е глава на всяко началство и власт.
11. В Него бяхте и обрязани с обрязване, извършено не от ръка, а с обрязването, което е от Христос, като съблякохте плътското тяло


В 7 стих-Случайно ли Бог пише:" Исус", а не "Исус Навин"? Няма случайни неща в словото.Както се казва -Библията,се тълкува от библията.Излизането от египетското робство ,е аналогия на излизане от робството на сатана.Бог ,като пише,винаги сочи към ИСУС-Спасит


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010 14:09 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
17. А свещениците, които носеха ковчега на Господния завет, стояха твърдо на сухо сред Йордан; и целият Израел преминаваха по сухо, докато целият народ премина Йордан.-Това е 3гл. 17ст.
В цялото писание освен явния разказ,паралелно върви разказ за Спасителя.Тук с едно изречение е казано много.
1.Свещенниците,носят ковчега и стоят твърдо на сухо-Докато еврейското духовенство,носи на плещите си закона,няма да имат Духа/реката/,а ще са на сухо.
2.Целия Израел минава по сухо-докато уповават на закон,няма да имат Духа,няма да се спасят.
3.Докато целия народ премина Йордан-това е пълнот
о число на спасените езичници-минават реката-не са на сухо,ще имат Духа.
4.Чак тогава-като се спасят езичниците,Израел ще повярва в Исус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 133 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group