Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 21 Авг 2019 11:04

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Май 2010 00:58 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
В Матей 15-от 32 до39 стана ясно ,че три дни сочи към разпятието;гладни-няма блага вест;прималее-погиват;седем хляба-Исус в плът;седем коша-възкръсналият Исус;разчупи-разпънат на кръста(спомнями си господната вечеря-пак разчупи хляба)4000 ядоха-това са множествата,които са приели благата вест;предели-Исус се възнася.Казахме,че седем хляба е истинското слово за спасение;седем коша-истинското слово проповядвано по земята и тогава предела-второто пришествие. Тук е скрито истинското евангелие,защото седем значи завършено ,в пълнота. В Матей 14-от14 до34 на Исус дават пет хляба, Той пак разчупва,но кошовете са дванайсет.Тези разлики ще ги изясним по нататък. Забележете-четвъртата стража на нощта,призрак,Петър се усъмни-всичко сочи към кръста(тогава Петър три пъти се отрече )В Марк 8 от 1 до10 имаме истинското евангелие,със 7 хляба и 7 коша. Интересно е 6-от34 до 53.Тук множествата сядат по групи и по редици.5 хляба,12 коша с хляб и остатъци ог риба(кости с които може да се задавиш)-това са лъжеученията в тялото христово, агрупите са деноминациите-православни,протестанти,католици;редици-други течения в църквата. Тук Исус щеще да отмине учениците,но видя че сами се мъчат и отиде при тях.В Откровение 2 и 3 гл. се описват лъжеученията и ако се покаят Исус прощава-щеше да ги отмине.Случките в другите две евангелия ще разгледам по нататък.Също и тези 5 хляба и 12 коша.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Май 2010 13:19 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Лука 9 от 2 до22 стих:Тук хората сядат по групи, дават5 хляба и пак разчупва и 12 коша остават. 18 ст. Исус се моли сам;после пита за кого тго вземат-за Йоан,заИлия, за пророк, но не за Божи син Всичко това говори, че Бог предузнава другите религии-на групи,има възкресение, но те не го приемат за Спасител. В йоан 6-3 до24: пак 5 хлябеа, но не ги РАЗЧУПВА,12 коша. 15 стих -искат да го правят цар без разпятието(цар на осле) .Исус се оттегля,търсят го, но го няма.Тук Бог разглежда варианта, ако Исус не бъде разтпнат-последицитеса- няма спасение!Извода-Бог е видял развитието на човечеството лъжеученията,деноминаци5иите в църкдвата,другите религии,но пак Исус изпива чашата-за нас!Амин(широк е пътя към погибел) Казах,че 7 хляба еистинското слово и Исус в плът(словото стнана плът,Аз съм хляба на живота).7 коша схляб-.възкръсналият Исус ,словото по целия свят! Дават му 5 хвляба ипосле 12 коша с хляб(някъде и кости от риба) В Марк 8-19 и 20 Исус ги пита точно това.21 стипх-Не разбирате ли още? ............Разбирате ли?[Луsize=24][/size]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2010 20:47 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Никой не се нае да каже нещо по въпроса.Бог предузнава човешката история,тук се вижда ,че е знаел за последиците СТЕСНЕН Е ПЪТЯ КЪМ СПАСЕНИЕ. За хлябовете ще се опитам да обясня с примери. Дават на Исус 5 хляба (този е дърводелеца;този е син на Мария) .12 коша с кости(Той наистина възкръсна,но това не е достатъчно,да се спасим,трябва да поработим за спасението си,да прибавим наши заслуги)-това за лъжеученията като пример.За религиите-дават му 5 хляба(този е пророк) 12коша(не е възкръснал ,не е божи син)[. Истината-7хляба-това е божия син и човешкия син; 7 коша-Той възкръсна и това е достатъчно за спасението ни. 4000 души и 5000 дущи ;явно спасените ще са по малко от неспасените .Вече казах-стеснен е пътя за спасение. С примерите става ясно какво се има в предвид.size=24][/size]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Май 2010 21:55 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Здравей, aabbaa...

Мисля, че в този форум няколко души изказаха своите добронамерени и реалистични мнения към твоите тълкувания. Сигурен съм, че за теб тези интерпретации на новозаветния сюжет носят някакъв смисъл, който за нас може би не е толкова очевиден (?). Както спомена Ивайло, твоите размисли сами по себе си са интересни и не невъзможни, но претенциите за абсолютна значимост и истинност са малко преувеличени.

Струва ми се, че с osemnova допускате една и съща грешка, абсолютизирайки собствените си подходи. Ние всички имаме Его и е нормално, когато друго Его се опита да ни каже, че държи абсолютната истина, всеки от нас да изрази известна доза здравословен скептицизъм. Защо просто не го ПРИЕМЕШ по-спокойно?

Сега по-конкретно и моето мнение вкратце. Не знам какво разбираш ти под спасение (може да ни споделиш), но оставам с впечатлението, че според теб то е нещо като шифър или таен код, който всеки от нас трябва да вижда точно по твоя начин. За мен спасението (в будизма освобождението или просветлението) е нещо много по-значимо, случващо се в съзнанието/душата на човека, нещо, което може да отнеме много повече време, усилие, търпение, любов и разбиране, отколкото един лозунг или някакъв трудно разкодируем шифър.

В този ред на мисли, когато се говори за спасение/освобождение/просветление, много по-важни ми се струват учението и притчите на Христос, в които той сочи Пътя, по който учениците постигат вътрешно освобождение и спасение от живота, центриран върху аз-а. Аз всеки ден търся път, който води все по-далеко от живота, центриран върху аз-а - това е процес малко или много, а не САМО моментно просветление.

aabbaa написа:
Цитат:
12 коша с кости(Той наистина възкръсна,но това не е достатъчно,да се спасим,трябва да поработим за спасението си,да прибавим наши заслуги)-това за лъжеученията като пример
Ето още един пример от твоите любопитни тълкувания, който се разминава с моите разбирания за спасението. Самият ап. Павел, ако не се лъжа, изтъква, че пътят на спасението минава както през благодатното въздействие на любовта, така и през ИЗРАБОТВАНЕТО на собственото спасение. Не е лукав лъжеучител този, който просто и ТЪРПЕЛИВО се грижи за лозето си, а напротив.

В една друга тема Ивайло изрази учудването си, че толкова много "ереси" са преживели от втори до двадесет и първи век. В заключение аз пък изразявам учудването си, че толкова устойчиво и днес сред религиозните хора си прокарва път лозунга "Вярвай в това, в което вярвам и аз, или умри!" Нека не забравяме, че пътят на Христос е път на любовта, разбирането и търпението и да не се превръщаме в онези хора от известния афоризъм - хора, които, като им отнемеш нетърпимостта, остават без религия...

Поздрави!

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: полиандър
МнениеПубликувано на: 13 Май 2010 23:16 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Навсякъде Исус е издигнат и славата не е за хора! Не се дразня нито се ядосвам ,че това дето го пиша не се приема.Спомни си словото ,че иИсус също не бе приет, даже поруган ..............За спасението и делата-спасението е дар без наши заслуги и дела-всичко е сторено от Исус-ние го вярваме със сърце и с уста правим изповед.Добрите ни дела са в следствие ,че Бог ни дава Святия Дух.Само с Духа сме способни на добро(всяко добро е от Бог) Делата са много важни ,но спасението не иска наши дела-за да не се похвалим ,че имаме заслуга!Иначе скъпоценната кръв ,все едно я смятаме за нищо.Тъй,че или не си разбрал примера ,или спасението според теб е общо дело на Бог и хората? Пак казвам -лъжеучение е да смятаме спасението за общо дело-По благодат сме спасени, чрез вяра за да не се похвали никой.....славата е за Исус! Делата са после! И не искам да си мислиш ,че се правя на велик ,щото нещо ми се е открило .И то не се приема от никой.Ако сатана беше издигнат щеше ли да се приеме? Само прочети случките и ще видиш че не мога да си ги измисля.Има потвърждение от словото навсякъде.Разчупването на хляба вземи-Исус преди кръста ни заръча това да правим.Само в евангелието дето искат да го правятт цар на израел нямаа разчупване.Защо.И вЛука възкръсналия Исус разчупва хляба и го познават и им тълкува словото.И всее пояснява след чудесата с хлябовете как ще пострада.Какво по убедително?Но аз го споделям не го натрапвам. Осем нова един път не казва че Исус е Господ и Спасител-нали изпитваме духовете. Икони свещи храмове дева Мария ,светци пазене на дни ит.н. не ни доближават до Исус.За тези неща не искам да коментирам.Всички дето вярват вХристс-сме царе и свещенници исветии и синове и възлюбени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: и още
МнениеПубликувано на: 13 Май 2010 23:38 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Вяра без дела е мъртва,по делата ще ги познаете ,трябва да има плодове ,светлина исол сме -любов а не караници,приемане ,а не отхвърляне с лека ръка,НО всичко това е след като сме приели Исус чрез вяра,след като сме запечатани с Духа,след като сме се върнали при Отец.Новото създание в нас ,което Бог сътвори.И тази борба с плътта, с егото с аза е процес ,не става от раз.Но спасението е подарено!Иначе можеше и като спазим закона да се спасим.Кръвта на Исус пролята за нас -какво да прибавя към това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Май 2010 01:16 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
aabbaa написа:
Цитат:
"Вяра без дела е мъртва,по делата ще ги познаете ,трябва да има плодове ,светлина исол сме -любов а не караници,приемане ,а не отхвърляне с лека ръка,НО всичко това е след като сме приели Исус чрез вяра,след като сме запечатани с Духа,след като сме се върнали при Отец.Новото създание в нас ,което Бог сътвори.И тази борба с плътта, с егото с аза е процес ,не става от раз.Но спасението е подарено!Иначе можеше и като спазим закона да се спасим.Кръвта на Исус пролята за нас -какво да прибавя към това?"


Каквото и да говорим за общото действие на благодатта и волята, всичко това остава просто ДУМИ. Има хора, които извършват действия на благодат и проста доброта, без никога да са използвали някакви точни изповедни формулировки, без дори може би да принадлежат към точно определена религия. Разбираш ли, аз мога тук сега да напиша хиляда пъти "Обичам хората, обичам хората, обичам хората...", а след това да се обърна гневно към жена ми и да й кажа: "Разкарай се. Не виждаш ли, че пиша колко много обичам хората" :) Така думите ще си останат просто думи...

Иначе напълно разбирам всичко, което каза за спасението и кръвта на Христос, но и самата смърт на Исус може би не е някакво магическо лекарство, а по-скоро ЧАСТ от Пътя, който той продължава да сочи, Път на нашето спасение, който, както пишеш, понякога преминава през отхвърлянето.


Това, което osemnova говори (по нейния странен начин) за Христос и за единството между човек и Бог далеч не е задължително да е еретично или нехристиянско. То може просто да е по-различно. Още в християнската мистика (Майстер Екхарт) се загатва за това, че във всеки един от нас може да се роди Божият Син, че ние също можем да бъдем този Син. А в същото време никой не се съмнява, че християнските мистици смятат Исус за Месия. Така че всяка интерпретация е добре дошла, стига да не претендира за абсолютна истинност и да не се опитва гневно да се наложи...

Егото едва ли може да се победи чрез борба (колкото и да се опитваме). Мистиката е измислила много по-ефективен метод - приемане на това, което е, спокойно неосъдително наблюдение и постепенното оставане на егото да отмре и угасне

Поздрави и ти благодаря за бързия отговор!

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: и от мен
МнениеПубликувано на: 14 Май 2010 07:53 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Бог да те благослови!амин!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: още нещо
МнениеПубликувано на: 19 Май 2010 06:36 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Понеже случките с хлябовете са описани в четирите евангелия,но само в Лука няма разчупване на хлябовете - извода ми е че Святия Дух е диктувал на пишештите.Те дори не подозиррат как се допълват писанията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2010 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Динамична дискусия се оформила тук.

Четейки думите ви, ми хрумнаха няколко неща. Полиандре, съгласен съм, че думите много често нищо не значат и че мнозина "нехристияни" постъпват богоугодно - за разлика от нас, мнозина християни, които не го правим винаги. И това е укор от самия Бог към Неговите хора чрез други, които не Го познават лично. Трябва да се поучим и променим себе си!

И въпреки това разликата от небето до земята остава: тези, които Той е привлякъл към себе Си и които са Негови по тяхната собствена воля спрямо тези, които цял живот копнеят по Нещо, неясно и недостижимо за тях, Непознатия Бог. Според мен тук е и разликата с търсенията, изявител на които може би е Осемнова: те търсят внимателно и задълбочено, приличат много на истината, дадена ни по откровение от Бога в словото Му и пренесена през вековете точно и ясно от Църквата, но всъщност ни отдалечават от тази истина.

Неслучайно централният въпрос, който мнозина задават днес е "не може ли да има и други пътища до Бога освен християнството?". Исус казва "Няма, аз съм Пътят, няма нито един друг възможен път".

Не тайното знание и прозиране на кодове, не откровение от небесни ангели, а единствено личното познаване на Бога чрез Христа дава пътя към вечното познаване на Бога (което е същността на това "да сме на небето" за мен). Ако нещо или някой отдалечава човека от мисълта кой е Бог, кой съм аз пред Него и какъв е изходният път от това злощастно положение, то това е "друго благовестие", противно на Бога. Затова тук се класират и будизма, и ислямът, дори и юдаизма в сегашния му вид, защото отдалечават човека от спасителния път на покаяние и търсене на помощ от Бога.

Това е и спасението в същността си, според мен поне не е някакъв процес в съзнанието, а отваряне на една врата, през която вече можем да преминем. Към Бога и близо до Него. Вратата носи табелка "INRI". (Iesus Nazareus Rex Iudum)

Това ми харесва изключително много в постингите на aabbaa, съзнанието, че Исус е винаги в центъра и смисъла на всичко написано и казано.

С една приятелска забележка към теб, aabbaa: структурата на постингите ти е малко объркваща понякога. Опитай да структурираш текста с нови редове и препинателни знаци, така той става по-лесно четим и мисълта ти по-лесна за следене. На мен най-често за това ми помага да прочета втори път написаното току-що на един дъх и да го оформя малко по-четимо за останалите :)

Четенето втори път също ти дава поглед дали тезата, която изказваш, е логически подредена и подкрепена от някакви аргументи, които биха могли да убедят останалите в това, което мислиш.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2010 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Интересно допълнение към историята за хлябовете в четирите евангелия. В една от лекциите си в София (запис на Автентичност на текста и историческа достоверност на Евангелията тук) Питър Уилямс даде няколко интересни факта как евангелията се допълват едно друго.

Това е единственото чудо, освен Възкресението, описано и в четирите евангелия.

Марк казва, че имало мнозина хора, които идвали и си отивали, без да казва защо, а в Йоан се казва, че било малко преди Пасха (обяснението защо толкова хора били там). Двете евангелия се допълват.

После в Йоан Исус се обръща към Филип къде да намерят храна и Филип и Андрей отговарят. Защо те двамата?
Лука дава отговора: това е било край Витсаида. Отново Йоан пък още в първите глави ни казва, че Филип и Андрей са именно от Витсаида.

Всяко едно от евангелията дава само част от историята, а трите заедно дават цялата картина.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: паули
МнениеПубликувано на: 20 Май 2010 14:21 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Благодаря.Ще си взема бележка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2010 14:27 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Това чудо описано в четирите евангелия- пак се говори за възкресенито но някак си скрито.Може би не съм се аргументирал,или просто досега не е разглеждано в такава светлина. Ако нещо е от Бог то ще устои.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: До Паули
МнениеПубликувано на: 21 Май 2010 23:22 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Паули, знаеш, че уважавам и ценя мнението ти, но отново искам да кажа, че всеки от нас би следвало да бъде съзнателен, че повечето неща, които изказваме, са си чисто и просто наши хипотези. Ще ти посоча няколко хипотези от твоя пост по-горе, които не могат да претендират за абсолютност според мен:

ХИПОТЕЗА е, че, говорейки за Пътя, Истината и Живота, Христос е имал предвид ХРИСТИЯНСТВОТО.

ХИПОТЕЗА е, че само християнството има някакво разбиране за Пътя на Иисус.

ХИПОТЕЗА е, че Бог обича повече християните.

ХИПОТЕЗА е, че Църквата е НЕПОГРЕШИМА.

ХИПОТЕЗА е, че съществуват ЗЛИ ДУХОВЕ.

ХИПОТЕЗА е, че всички религии, с изключение на християнството, са плод на зли духове.

Съвсем нормално е по повечето от тези хипотези аз да имам различно от твоето хипотетично мнение.

БЕЗСПОРНО е, че всички хора имаме его.

БЕЗСПОРНО е, че всички хора се нуждаят от любов и търпение, за да се освободят от егото си.

Поздрави!

_________________
- Какво е щастие?
- Да си удовлетворен.
- Само това ли?
- И да бъдеш благодарен на Бог за всичко, което ти е дал.
- Само това ли?
- Да, само това. (Mitch Albom, Have a little faith)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: До Паули
МнениеПубликувано на: 25 Май 2010 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Прав си, Полиандре, някои от нещата написани от теб като хипотези, са хипотези и за мен самия. Дори бих определил някои от тях като неистина :) Ето списъка за по-кратко:

ХИПОТЕЗА е, че Бог обича повече християните.

Не е вярно, Бог обича еднакво всички хора, това е посочено многократно и в Стария, и в Новия завет.
По-скоро "боговете обичат някого повече" е твърдението на други вярвания, където чрез свои действия човек се стреми да придобие благоволението на някое от божествата-свой закрилник. В частност мога да дам за пример гръцките божества и техните пререкания точно поради лични пристрастия към някой човек, както и индуизма, където чрез постоянстване в изпълнението на специфичните и уморителни ежедневни ритуали човек се стреми да придобие специално отношение, "да го обича повече Кришна или Вишну". Същият ефект се търси и в специалните приношения към дадено божество ("пундити", изпълнени от специален жрец).

ХИПОТЕЗА е, че Църквата е НЕПОГРЕШИМА.

Напълно съгласен съм, Църквата е погрешима, за това свидетелстват всичките векове от създаването й, свидетелство съм и аз самият, бидейки част от Църквата. Погрешими са били и апостолите, погрешима е била и Мария, майката на Исус.
Факт обаче е, че погрешимите апостоли са ни оставили непогрешимо писание и факт е, че истините (догматите) на Христовата църква са също непогрешими, именно поради това, те са Христови.
Исус е без грях и недостатък, Бог над всички. Тази именно увереност не в хора, а в Бога, ми дава смелостта да казвам "истини" и да се облягам на тях за живота си.

ХИПОТЕЗА е, че всички религии, с изключение на християнството, са плод на зли духове.

Съгласен съм с теб, това е само хипотеза, която не бих се и наел да защитам аз самият. Даже повечето от религиите е възможно да са най-доброто, което човек може да даде от себе си, за да достигне Бога.
Най-доброто, което обаче е недостатъчно, за да Го достигне, ето тезата, която приемам за лична изповед.


Останалите споменати от теб хипотези аз бих нарекъл "твърда увереност" и то не чрез факти и научно познание (за да са "хипотези" в пълния смисъл на думата). Тези неща се виждат с духовните очи на вярата, сравни Евреи 11 глава. Като християнин съм твърдо убеден в тези истини:

1. говорейки за Пътя, Истината и Живота, Христос е имал предвид ХРИСТИЯНСТВОТО.

2. само християнството има разбиране за Пътя на Иисус.

3. съществуват ЗЛИ ДУХОВЕ.

Радвам се, ако тези твърдения пораждат дискусия, можем да отворим специални теми за обсъждане в повече детайл. Като гледам, всичките са в територия "Богословие" :)

Какво мислиш за идеята?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group