Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 16 Сеп 2019 00:34

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010 14:04 
Offline

Регистриран на: 08 Юни 2010 07:52
Мнения: 12
Мисля , че да . Първото същество , което е създал Бог е бил самият Денница . Пръв след Бога по власт , красота и ум . В него се е родила мисълта за "пълен господар"-от къде идва тази мисъл не можем да си обясним . В последствие го обсебва изцяло . Също както при човека - греха . Първо идва чрез мисълта и после навлиза в сърцето и тялото , завладява цялата личност . Денница /по-късно Сатана / успява и други ангели да привлече на своя страна . Тези ангели са били излъгани както Адам и Ева . От тогава имаме световния дуализъм . Мисля си дали ние хората трябва да запълним местата на небето на падналите ангели и в човешка форма да го спечелим . След човешкия живот не следва ли ангелски ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: има разлика
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010 14:47 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Между създадени/сътворени/ и родени от Бог.Не може родените от Бог да запълнят мястото на сътворените/създадени/.Едните са творения,другите са синове,със същата природа.Христос е Единороден,а в Христа са новородени.Ангелите са сътворени.Едно е да родиш,друго ,да твориш.Аз от скоро правя тая разлика,а тя е съществена.Говорим за спасен,новороден,син,брат,отец,подобни на НЕГО,но никой не смей да каже,че в духовното сме като СинаБожи.Но сме в плът.

1Йоан-3
2. Възлюбени, сега сме Божии деца и още не е станало явно какво ще бъдем; но знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни на Него, защото ще Го видим, Какъвто е.

Та затова,ще сме по високо от ангелите,сега също сме,но не разбираме позицията си в Христа.Съвъзкресени,поставени отдясно на Отец в Христос,небесни граждани,царско свещенство,синове,светии,повече от победители и т.н.
19. Защото творението с усърдно очакване копнее да види откриването ни като Божии синове. - Римляни-8


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2010 17:44 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2010 11:17
Мнения: 43
Местоположение: София
Интересно,текстовете,които следват заглавието на тази тема стоят някакси съвсем встрани от него по съдържание.Казвам това не като критика към написаното от съфорумците,а просто защото наистина ми се ще да прочета мнения именно по така поставения в заглавието въпрос.Той касае едно изумително за моя човешки ум качество на Бога-Неговото всезнание.По-конкретно мен ( като"пространство-времеви обект") ме шокира способността Му да знае всичко за нещата,които според нашите представи все още не съществуват,т.е.намират се в бъдещето.Ако Бог е извън времето-с други думи минало,настояще и бъдеще са едно и също,т.е.едно постоянно "сега"-това не означава ли,че съществуване и несъществуване са само някакви условни ,чисто човешки понятия,които са неприложими за Бога?
Тук моето мозъче засича-как да схване,че може несъществуващото да бъде "видяно"и като вече съществуващо?!
Освен ако ти самия не даваш съществуване на всичко?
(Е,ако моите ментални напъни ви се сторят като интелектуално жабурене на мозъка спокойно ги подминете,съфорумци!Пък ако някой е на подобна вълна нека драсне нещо по темата,ако иска...)


Последна промяна mitoray на 04 Ное 2010 17:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2010 17:26 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2010 11:17
Мнения: 43
Местоположение: София
Цитат:
Псалм139:16 Твоите очи видяха необразуваното ми вещество; И в твоята книга бяха записани Всичките ми определени дни, Докато още не съществуваше ни един от тях.
Ето това е, за което говоря-Бог стои на "входа" и на "изхода"на моя живот.И нещо много повече-преди сътворението всеки миг от живота ми вече е съществувал за Него.
И аз започвам да си блъскам главата над следното:Да "виждаш" необразуваното още вещество,да знаеш всяка най-малка подробност от несъществуващ още живот не- означава ли пълна зависимост от своята воля,абсолютна способност(сила)за създаване, контрол и оформяне на реалността?С други думи всезнанието непременно е "пакетирано"с всесилието и всеприсъствието на Бога.(както е в началото на този псалм).
Ще задам и следващия си въпрос:тогава какво представлява нашата свободна воля-не е ли тя един ежеминутен опит за разчистване на нашите релси, затрупани от неизвестността на очакващото ни бъдеще,което за Бог е напълно известно,защото е напълно в Негов контрол?


Последна промяна mitoray на 10 Ное 2010 14:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2010 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей, mitoray!

Мен също ме терзае тази привидна парадоксалност - как Бог "вижда" или "знае" всичко, което предстои аз самият да реша със свободната воля да направя или да не...

Думите на Псалм 139 са точно в целта, не знам как Давид е узнал написаното там, но очевидно Бог му е давал откровение за Себе Си!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2010 20:59 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Здравей Миторай,

Интересни въпроси задаваш. Първо, как можем да проумеем факта, че Бог "знае всичко за нещата,които според нашите представи все още не съществуват" и после, размислите ти върху Псалм 139:16 и за пробвема със свободната човешка воля.

Мисля, че много точно казваш "според нашите представи". Винаги и по всеки въпрос имаме някакви предварителни представи, но рядко се питаме как сме си ги изградили. Според мен основно си ги изграждаме от опит. И доколкото опитът ни е ограничен, дотолкова са ни ограничени и представите. Трудно е човек да си представи нещо, с което не се е сблъсквал.

Например, ако човек е прекарал цял живот в малко селце и не е излизал оттам, сигурно абстрактната му представа за съществува ще се препокрива с представата му за нещата, които непосредствено може да види всеки ден. Едва след като му се наложи да направи пътешествие, ще е принуден да разшири представата си за съществуване. Ще трябва да приеме, че нещо все пак може да съществува "някъде другаде", независимо от това дали аз мога в момента да засвидетелствам това с очите си или не, за това е нужно още едно такова пътешествие.

Не би ли било тогава естествено за нас, като "пространство-времеви обекти", както ти се изразяваш, че представата ни за това какво съществува и какво не, е тясно обвързана с представата ни за настояще (и близко минало)? Не, че осъзнаването на това помага да си представим нещата, за които питаш :) но поне оставя вратичка да си мислим (абстрактно) че концепцията за обективно съществуване би могла да е много по-широка. Биха могли да съществуват неща в бъдещето (а други да не съществуват) независимо, че не можем да направим това пътешествие за да го засвидетелстваме със собствените си очи.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2010 21:30 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Относно Псалм 139:16, аз също подобно на теб виждам идеята на автора:

mitoray написа:
Да "виждаш" необразуваното още вещество, да знаеш всяка най-малка подробност от несъществуващ още живот не- означава ли пълна зависимост от своята воля, абсолютна способност (сила) за създаване, контрол и оформяне на реалността? С други думи всезнанието непременно е "пакетирано" с всесилието и всеприсъствието на Бога. (както е в началото на този псалм).


Не знам дали винаги всезнание и всемогъщество вървят заедно, но тук мисля, че да. Мисля, че именно в това е възхвалата и утехата на автора - в това, че Бог е в пълен контрол на неговия живот, понеже е неговият Създател, това че животът му има посока и цел, че Бог го разбира напълно, че както казва по-рано, където и да отиде, Бог е там. Предполагам обаче не си е задал въпроса за свободната воля. Поне не виждам тази тема да присъства в Псалма. Затова допускам, че може да е имал по-различна представа за свободна воля от това, което разбираме днес. Защото днес този въпрос неизменно ще изскочи на преден план при такива думи, а при Давид като че ли не съществува.

Но където и да отворим в Стария или Новия Завети, въпросът за отговорността съществува - отговорността за постъпките, и решенията, които човек взема. Как да си обясним този парадокс? Изглежда Давид не гледа на живота си като на затрупани от неизвестността релси (както ти поетично се изразяваш - хареса ми това сравнение), а в същото време не го притеснява въпросът с предопределението.

Какво мислиш?

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2010 15:45 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2010 11:17
Мнения: 43
Местоположение: София
Благодаря ви,Паули и Иво,че не ме оставихте в"диалог"със себе си по тази трудна тема.Напоследък размишлявам често по нея(може би повече във философски отколкото в практичен план) и биха ме зарадвали идеите на всички,които се осмеляват да налязат в нея.
Относно въпроса,който ми задаваш,Иво, на мен ми хрумна следната картина:Представих си идеята за Божието всезнание,всемогъщество и всеприсъствие и идеята за нашата свободна воля като две насрещно движещи се коли,но по еднопосочен път.Пътят е истината на Божието слово.Възможна ли е тази катастрофална посока на движение по него или моят ум се опитва да шофира едната от колите в неправилната посока? И тъй като аз предпочитам да приема,че Божиите мисли не са като моите, ще започна да търся място,където да направя обратен завой и да подкарам колата успоредно с другата.
Всъщност не отговорих по същество на въпроса ти,Иво.Просто ми трябва малко повече време,драги,почакай!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ефесяни 1
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010 19:04 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
4. както ни е избрал в Него преди създаването на света, за да бъдем святи и без недостатък пред Него в любов;
5. като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исус Христос, по благоволението на Своята воля,

Писах,че сме синове,но Бог ни е избрал,да ни осинови преди да създаде света,творението.Знаел е за сатана,знаел е ,че човека ще съгреши,знаел е кои ще се спасят,знаел е как ще стане това-чрез Христос,знае и всичко.
Казва,че ако пророкува някой и не се сбъдне-не е от Бога.Значи пророк,който пророкува от Бог-пророчеството се сбъдва,тоест-Бог знае бъдещето.
Според мен Бог е премислил милиярди варианти и се е спрял на този,който е сега.Това си е мое мнение.Пак имаме свободна воля,но Бог знае предварително какво ще решим,в даден момент.Всичко е проиграно в кавички,видяно,Бог казва и го прави и никой не може да спре ръката Му-нещата са в контрола на Бог,така ,че спокойно.
[/i]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ефесяни 1
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Добра интерпретация, aabbaa.

На края на мнението ти като че ли изниква обичайният въпрос как се дефинира "свободна воля". Според това, което съм чувал, идеята е, че свободната воля е непредвидима, т.е човек не може предварително да знае какво ще реши другият.

Тук самият аз усещам куп въпроси да излизат от тези думи,
ще се радвам да чуя и твоите!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Ефесяни
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010 17:21 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Бог ни е предопределил да се спасим чрез Христос.
Христос в плът казва-Не Моята воля Отче ,а твоята-Но Бог е знаел преди създаването на творението,че Исус ще вземе решение,със своята воля да отиде на кръста.Защото сме предопределени за спасение и ако волята на Исус беше друга,нямаше да се спасим.
Тъй ,че свободната воля си е предварително видяна,предузната и предопределена.Имаме предопределена свободна воля,представяте ли си.Защото е предузната.Ако не беше така ,нямаше да стават нещата,щеше да е хаос.Сега си мислим,че вземаме решение,но Бог предузнавайки го, го предопределя.Ако е ясно за какво говоря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ефесяни
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
aabbaa написа:
Бог ни е предопределил да се спасим чрез Христос.
Христос в плът казва-Не Моята воля Отче ,а твоята-Но Бог е знаел преди създаването на творението,че Исус ще вземе решение,със своята воля да отиде на кръста.Защото сме предопределени за спасение и ако волята на Исус беше друга,нямаше да се спасим.
Тъй ,че свободната воля си е предварително видяна,предузната и предопределена.Имаме предопределена свободна воля,представяте ли си.Защото е предузната.Ако не беше така ,нямаше да стават нещата,щеше да е хаос.Сега си мислим,че вземаме решение,но Бог предузнавайки го, го предопределя.Ако е ясно за какво говоря.


aabbaa, лично мен ме изгуби още на втория завой на набръчканото мисловно дефиле.
Как самият ти усещаш предузнатата свободна воля? Аз го разбирам с ума си (това трябва да е верният отговор), но как става наистина?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Трябва
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010 17:43 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Да питаме шахматистите.Те предварително разиграват различни варианти и вземат решение.Бог със сигурност е толкова велик,че може предварително,да разиграе милиярди по милиярди варианти и да види ,развитието на нещата.Да избере този,може би най-добър за Него.Бог е Монарх,без парламент и съветници,Царството е абсолютна монархия,тъй,че можем ли да Го упрекнем.
Хем не сме роботи,имаме свободна воля,хем нещата са видяни и предупределени.Има точно число на спасените езичници.Как ще стане,ако не се знае предварително,кой ще се спаси,пак чрез свободната ни воля.
Пък и Бог не е обвързан с време ,което е атрибут на материята.Нито с пространство,начало,край.За Него минало ,настояще и бъдеще ,сигурно е едно -Божие време.
Мислите Му са по високи и пътищата Му,също.Можем,да предполагаме.Но учейки математика,ние приемаме безкрайност,точка,линия ,равнина и др.Те са абстрактни понятия,защо да не мислим,абстрактно и за Небесните неща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Трябва
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Да де, това е като идеята с четирите измерения -- мисловно е напълно разчертано - като трите, но с още една ос.
Обаче да си го представя ми коства главобол :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 19:59 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2010 11:17
Мнения: 43
Местоположение: София
Конфликтната зона в нашия ум е мястото,където идеята за свободна воля се среща с факта за Божието предузнание,разкрит в Библията.Сякаш сблъсъка е неизбежен и фатален за една от двете идеи.Струва ми се,това е така,защото слагаме знак за равенство между "предузнание" и "предопределение".И тогава сякаш добиваме усещането за мъпети,дърпани с невидими конци:нямаш реално ни една своя мисъл,дума, решение,действие.Постоянно си "шпиониран",следен,преценяван. Нямаш дори глътка свои въздух и вода.Подобни мисли отеготяват,задушават,смачкват...
А тези?:
-Защо ние,хората(пък и въобще всяко разумно създание)трябва да носим някаква отговорност?
-Не е ли отговорен за всичко Онзи,от Когото сме произлезли и сме изцяло зависими и контролирани?
-Справедливо ли е да ни съди и наказва,ако Той Самият предопределя избора ни за добро или зло?
-Не сме ли били обречени на провал още при създаването ни"по долу от Божеството"?
-И нима разумът ни е даден само за да открием жалкото си състояние на марионетки?
-Не трябва ли Бог да накаже Себе Си,а не нас за това,че разумното Му творение се е провалило и Той е допуснал грешка като ни е създал?
-Но ако допуска грешки (дори и само една)Той Бог ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group