Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 17 Сеп 2019 16:25

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Равенство или не
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010 00:38 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Попаднах на един пост и ми се иска да си кажете мнението,моля:да, още преди да стане плът, единородният син на бога беше бог, който беше при бога, т.е. при своя баща.
нещо повече, той беше не какъв да е бог, а бог чрез когото всевишният бог и баща е създал всичко видимо и невидимо. този бог, сиреч единородният син, е не само син, но е също така и баща, и то още преди създаването на света, защото той, синът, е непосредствения създател на всички ангели и небесни сили и в този смисъл е техен пряк баща, а неговият баща им е баща чрез своя син. по тази причина в българската фраза ДЯДО господ като название на небесния баща има голяма истина, защото на библейския език няма отделна дума за дядо и отделна за баща, а думата е една и съща баща. но синът не е баща на своя баща, а спрямо своя баща той е син, а спрямо всички останали той е баща, защото те са негови преки творения, създадени по указание на върховния баща.

това, което синът има, още преди да стане плът, той го дължи на своя баща. синът дължи дори самия си живот на своя небесен баща справка йоана 5:26, защото животът, който синът има в себе си, той го има не от самия себе си, а защото неговият баща му е дал този живот пак там.

вече ти посочих 1 коринтяните 15:28. посочих ти също така, че според библията, както синът, така и святият дух и сега се застъпват пред небесния баща за божите чеда на земята. и както знаеш по-ниско поставеният се застъпва пред по-високо поставеният, а не обратно. посочих ти също, че макар и бог, синът божи има свой бог.

има още неща, които, за да ги разбереш, трябва да знаеш някои неща от еврейския текст, защото от преводите се губят важни неща от текста даже ако преводачът се е опитвал да бъде добросъвестен. това последното го пише в предговора към книгата на иисуса сина на сирах в православното издание на библията от 1924 г. например. аз не си го измислям. даже в православна библия пише, че при превод от еврейски на гръцки се губят важни неща.

Това съобщение е било редактирано от Uchenik на 11/02/2010, 12:25


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010 12:09 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Здравей, aabbaa

Предполагам, въпросът е дали Бог Отец и Бог Син са равнопоставени или не? Според мен и да и не, зависи по отношение на какво. Например, когато юдеите опрекват Исус, че "прави Себе Си равен на Бога" като нарича Бог свой Баща, те просто имат предвид, че споделя същото естество: гълъбът ражда гълъби, човек ражда човек и т. н. Седва, че Божият Син е Бог. Исус е равен на Бога по отношение на всички останали.

Но това не пречи синът да е в различна позиция спрямо бащата вътре в семейството. Същото мисля, че откриваме в Писанията по отношение на Бог Син и Бог Отец. Исус обосновава авторитета Си чрез мисията, която Бог Отец му е възложил. Бог Син се подчинява на Бог Отец. В това отношение не са равнопоставени.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010 14:04 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Може би тук е нужно и едно уточнение. Като се казва: "неговият баща му е дал този живот [Бог Отец на Бог Син]", звучи малко подвеждащо миналото време, защото то предполага, че е имало момент, в който това се е случило. Въпросът е, че именно понеже Бог Син има същата природа като Бог Отец, то и двамата са предвечно съществуващи, споделят всички божествени характеристики. Или, както го казва Исус: "Аз и Отец едно сме."

_________________
Ивайло Атанасов


Последна промяна Ивайло на 05 Авг 2010 18:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010 16:03 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Тогава твърдението ,че Божия Син има свой Бог, е погрешно и даже ерес? Когато питат Исус покажи ни Отец-Исус казва на Филип-видял си ме и питаш-по памет. После-аз съм в Отец и Той в Мен. И много други примери.

Следователно Сина има Бог в лицето на Отец си е грешно твърдение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010 18:28 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
aabbaa написа:
Следователно Сина има Бог в лицето на Отец си е грешно твърдение.


Мисля, че е много невнимателно изказано твърдение. Може донякъде да кажем това, когато говорим за Исус като човек. И само ако имаме предвид, че отношението Му с Бог Отец в рамките на неговата човешка природа е същото като при всеки един човек с Бога (но безгрешно). Исус е роден от жена (приемайки човешка природа, приема природата на Божие творение), общува с Бога чрез молитва (както всеки човек) и както всеки, човек има нужда от сън, храна, вода, които Бог снабдява.

Но отвъд простите природни връзки, мисля, че е неправилно да се каже. Дори като човек Исус приема поклонение и прощава грехове, което е присъщо само на Бога. В никакъв случай не можем да кажем това когато говорим за Исус като второто лице на Троицата.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: да така е
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010 19:52 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Иначе Исус би бил творение ,като ангелите,с какво би се различавал.И щом сатана тръгна срещу Бог,не би имало гаранця,че Исус ще отиде на кръста.Но троица и три лица няма като термини в библията.Този Ученик -чел съм и други негови изказвания-винаги контрира"къде го пише в словото"И пише без главни букви,както се вижда.Но твърдение-Божия Син има свой Бог,е абсурдно. В началото беше словотно,Словото е Бог,словото стана плът-явно Бог се е въпатил,т.с. Исус е Бог. Земята е неустроена и Духа се движи и твори-значи Духът е Бог.
И видял си ме -когато Филип иска да му покаже Отец-Исус се отъждествява с Отец. Ще дойдем /Отец и Исус/ и ще направим обиталище в теб-Святият Дух идва-значи Отец и Син се отъждествяват със Святия Дух-значи може да кажем,че има равнопоставеност,а Бог е един.Тогава????

Йоан 14 само е достатъчно,да се види. Паули ,Миторай,другите,моля да пишат,какво мислят,ако решите,естественно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2010 13:58 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Битие-2:7. И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

18. И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.

19. И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги заведе при човека, за да види как ще ги нарече; и с каквото име човекът назовеше всяко одушевено същество, това име му остана.

20. Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но не се намери помощник, подходящ за човека.

21. Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън и той заспа; и взе едно от ребрата му и изпълни мястото му с плът.

22. И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека, и я заведе при човека.

23. А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото беше взета от Мъжа.

Първите хора бяха СЪЗДАДЕНИ от Бог.

Исус е Единороден Син:


Йоан 3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.

1 Йоаново 4:9 В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя Единороден Син, за да живеем чрез Него.

В Христос ние сме новородени и синове:Римляни 9:8 Значи, не децата, родени по плът, са Божии деца; а децата, родени според обещанието, се смятат за потомство

Евреи 12:7 Ако търпите наказание, Бог се отнася с вас като със синове; защото кой е този син, когото баща му не го наказва?

Евреи 12:8 Но ако сте без наказание, за което всички са били определени да участват, тогава сте незаконно родени, а не синове.


Галатяни 3:26 Защото всички сте Божии синове чрез вяра в Исус Христос.

Галатяни 4:6 И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ни Духа на Сина Си, Който вика: Авва, Отче!

1 Солунци 5:5 Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня; не сме от нощта, нито от тъмнината.

Исус е Син и е Божи Син,тоест Бог,защото родения от човек е човек,родения от кон е кон,родения от Бог е Бог.

От горните цитати се вижда,че сме синове на Бог,в Христос,а синовете на Бог са...............

Адам и Ева бяха създадени те не бяха синове,а творение,както ангелите са творение,всичко,което е живо е създадено,с изключение на родените от Бог.

Благодаря на Ивайло,че ме светна,та да разбера!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2010 16:49 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Да, така е, aabbaa, просто и тук, както с всяко друго богословско заключение, трябва много внимателно да подбираме думите си, за да не бъдем разбрани погрешно. (Поне аз, след като правиш препратка към моя постинг, не искам да бъда разбран погрешно.)

Мисля, че правилно посочваш значението на вярата в Божествения произход на Исус. Ако Исус не е истински Божи Син, то няма как да ни "помири" с Бога. Единствено "в Него" можем да се наречем Божии "деца", но това не би било възможно ако самият той не е Божи Син. Може би, най-близко до това, за което говориш е Йоан 3:6-7: "Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. Не се чуди, че ти казах: Трябва да се родите отново."

или 2 Петрово 1:3-4: "Понеже Неговата [на Исус] божествена сила ни е подарила всичко, което е потребно за живота и за благочестието, чрез познаването на Този, Който ни е призовал чрез Своята слава и сила, чрез които се подариха скъпоценните ни и твърде големи обещания, за да станете чрез тях участници в божественото естество, като сте избягали от произлязлото от похотта разложение в света;"

Често говорим за спасение, но Божият дар е нещо много повече от просто спасение. Той е да бъдем "участници в божественото естество" [според Петър], "нови създания" [според Павел], "божии деца" [според Йоан]. Всичко това, само и единствено "в Исус Христос", защото само и единствено той е Божият Син.

Но като казваме, че вярващите в Христос са "родени от Бога", "родени от Духа", "Божии деца", трябва да отворим една скоба и да поясним, че единствено Исус е Божи Син по произход и според изначалната си природа. Всички осиновени от Бога просто стават съучастници в тази Негова природа. Иначе има опасност да започнем да проповядваме Ню-Ейдж доктрината за това, че всички хора са неосъществени богове. Струва ми се, не е това, което имат предвид библейските автори.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2010 17:38 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
За това подчертах ,че всички живи същества,са създадени от Бог,а Единственния роден е Единородния Син.


Йоан 20:17 Исус й каза: Не се допирай до Мене, защото още не съм се възнесъл при Отца; но иди при братята Ми и им кажи: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог.

Исус ни е брат,а Отец е и наш Отец

9. Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме;

10. но когато дойде съвършеното, това, което е частично, ще се прекрати.

Затова не написах,че родените от Бог ,в Христа са.............

Така или иначе има два вида човеци-създадени и осиновени от Бог.Земни и небесни.


1 Коринтяни 15:48 Какъвто е пръстният, такива са и пръстните; и какъвто е небесният, такива са и небесните.

Eфесяни-1:

3. Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христос ни е благословил с всяко духовно благословение в небесните места;


4. както ни е избрал в Него преди създаването на света, за да бъдем святи и без недостатък пред Него в любов;

5. като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исус Христос, по благоволението на Своята воля,

1Йоаново-3

2. Възлюбени, сега сме Божии деца и още не е станало явно какво ще бъдем; но знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни на Него, защото ще Го видим, Какъвто е.

Можеше ли Бог да ни роди в Христа,без да се мине през Адам и падението?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: равни
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010 13:25 
Offline

Регистриран на: 08 Юни 2010 07:52
Мнения: 12
Ще се включа и аз с няколко думи . Отец , Син и Свети Дух са равни . По последния въпрос ще ти кажа , че Бог е предвидил всичко , което се случва до днес и напред . Библията казва , че сме гости на земята и сме тук с цел да се отсее доброто от лошото . Доброто ще се спаси , а лошото не . Ще предложа нова тема , която може да ни даде архични хипотези .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010 13:44 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Той твърди ,че Отец е Бог на Сина.От там тръгна темата за равенството и после стигна до родени и сътворени живи същества.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011 18:12 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2010 17:41
Мнения: 25
не бива да забравяме че Исус дойде на Земята в две измерения-като Божи Син и като Човешки Син.
Човешкия Син имаше Отца като Бог въпреки че като Божи Син самият бе Бог.
В ев.Йоан Исус казва:
"В онзи ден вие ще познаете
че аз съм в Отца си,и вие в мене
и аз във вас"20ст.
Бог е една личност в три измерения.Не може да не е равноправен със Себе си.
Пак ще кажа че Исус Бе и Човешки Син и поради това наричаше Бог-Отец.
В същност баща на Човешкия Син е Светия Дух.-Мат.1/18;Лука1/35


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 22:24 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Исус е същия,вчера,днес и завинаги.
Тогава,след като възкръсна,в нетленно тяло,променен ли е,Докса.
Преди не е бил в тяло.Сега е в тяло,това промяна ли е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group