Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 22 Сеп 2019 00:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 133 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010 07:45 
Offline

Регистриран на: 08 Апр 2010 06:51
Мнения: 14
Местоположение: Sofia
За да няма разногласия отностно тълкуването на библейските текстове, особенно пророчествата, то за тази цел Твореца на текстовете, Бог е подчертавал невидимо, че е нужно да се тълкува написаното. Защото Бог нищо не ни дава наготово, а е казал че всичко трябва да постигнем с "пот на челото" от както е изгонил човека от Рая.
Най- точно ни е подчертал библейския език Иоан в Откровението, като е подчертал много пъти " думите са истинни". Той можеше да напише, това което ви пиша е истина. Но Бог му е казал точно как да го напише. И ето трябва в текстовете да разбираме самите думи какво означават! Например когато е казал Бог "да бъде светлина". "Да бъде" означава че ще стане ще се наложи, като бъдещо време. Какво е "светлина" за разлика от тъмнината когато има светлина, ние виждаме всичко около нас. Светлината ни е нужна за всичко. Но след като знаем, че слънца съществуват още преди нас, то означава че Бог ни говори за светлината на разума в нас. Сътворението, което е записано в Библията е сътворенито на разума в човека. Защото Слънцето ни служи да виждаме какво е около нас. А Божията светлина ни служи да виждаме чрез разума, т.е. да асимилираме нещата.
Думите употребени в Библията ни служат на еволюционното ни развитие. Това което е записано ние го ползваме в живота без да го осъзнаем. Много неща са застъпени в религиозните ни обряди. Ето например Велик ден празнуваме с боядисване на яйца в синьо, зелено, мораво, червено и жълто. Основните цветове. А от къде са ни внушени. От истината на думите в Библията. При построяване на Моисеевата скиния, Бог е казал на Моисей, кажи на народа да принесе синьо, мораво, червено и препреден висон. Това са цветовете на еволюцията. А препреден висон го еказал като цвят. Защото той е крайната фаза на сформиране, както метаморфозата на какавидата до висон и то препреден, установен. Това производствен режим на крайното сформиране. Както копринената буба и т.н.
Думите сами посебе си както ги познаваме по нещата които определят, ни разкриват тайните на писанията, на замисъла заложен в тях. И когато всеки се научи да тълкува тектстовете, не ще има разногласия. И тогава всеки ще разбере тайната и силата на библейските писания, както и всеки ще повярва. Защото вярата е познание.......

_________________
пътя, истината и живота


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2010 18:04 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Хубава тема!

Изненадвам се, че никой още не е отворил тема за тълкуването на Библията, макар че малко или много повечето хора в този форум се опитваме да правим някакви тълкувания на Библията. Хубаво би било да изложим отправните си точки.

Аз ще кажа за себе си.

1) Първият принип, на който стъпвам е основен принцип на общуването, който включва две неща:
- авторът на текста е имал нещо предвид, искал е да каже нещо определено; и
- аз имам достатъчно общо с този човек, достатъчно допирни точки, за да мога да разбера какво има предвид.

Тези две неща за мен са предпоставки. Т. е. неща, които приемам предварително за верни, преди въобще да тръгна да тълкувам написаното. Ако човек не вярва, че хората в същността си сме еднакви, създадени по един образец, следващи една и съща логика, всякакво общуване се обезсмисля. Разбира се, както е вярно, че сме еднакви, така е вярно, че сме различни. Но имам предвид, че допирните ни точки са централни, докато различията ни са някъде по периферията. Т. е. имам вярата, че макар да не съм способен да разбера много подробности от това, което той иска да каже, все пак ще мога да схвана, макар и много грубо, основната идея.

2) Запознавам се доколкото мога с контекста на написаното. В повечето случаи се доверявам за това на специалисти. Аз не съм такъв. Но това е важно във връзка с първия принцип, за да мога да схвана възможно най-точно подробностите на разказа, да овелича колкото си може повече допирните точки с автора. Моного често правилното разбиране на подробносите води до качествено нови елементи в тълкуването.

Този втори принцип включва страшно много неща, на които няма да се спирам. Но е важен, защото като чета библейските книги виждам, че са написани така, че контекстът има голяма тежест.

3) Третият ми принцип е с богословско естество - вярвам, че Писанията са боговдъхновени. Под това разбирам едно простичко нещо. Бог се е открил по определен начин на автора; Пишейки, авторът предава правдиво познанието си за Бога (макар в повечето случаи непряко); Най-накрая, тълкуващият също има откровение от Божия Дух, което пасва на импулса, който е имал авторът на текста, да напише каквото е искал да каже. Защото източникът в двата случая е един и същ. По този начин се отваря още едно ниво на общуване между автора и читателя. Допирните точки се увеличават и тълкуването, съответно, е по-успешно.

Казано накратко, опитвам се да се напъхам в обувките на автора и като предполагам, че той познава Бога, за когото пише по същия начин както и аз (че познава същия този Бог) се опитвам да разбера какво казва. Ако постигна някакъв успех, това е потвърждение на горното - че същият този Бог е намесен в неговия разказ и това, разбира се, ме обогатява.

osemnova, ако трябва по този начин да преценим тълкуванията, които ти предлагаш и се опитаме поне най-грубо да схванем какво авторите са имали предвид, се отварят огромни проблеми за тълкуванията, които предлагаш. Примерно, не забелязвам никакви явни индикации в текста, че
- "пот на чело" се отнася до тълкуване на Божиите думи;
- "думите са истинни" е нещо различно от "написаното е истина"
- "да бъде светлина" се отнася до човешкия разум (изречени са преди да е създадено каквото и да е)
- пишейки за скинията, Мойсей има предвид еволюцията

Всеки би могъл в последствие да съчини най-фантастични неща около който и да било откъс от текст, било то Библията или в. Труд. Въпросът е дали тези неща наистина са възнамерявани от автора на текста.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2010 08:34 
Offline

Регистриран на: 08 Апр 2010 06:51
Мнения: 14
Местоположение: Sofia
[quote="Ивайло"]Хубава тема!

Ивайло от дълги години тълкувам Библията и всичко се тълкува по този начин който описах. Когато тълкувах Откровението на Иоан по пасажи както е написано се получи нещо много интересно съвпадение. Текстовете така си пасваха с моето тълкуване, че не намерих една дума излишна. Всичко се връзваше като синжир. Знам, че човек не иска да приеме истината, това е заложено в подсъзнанието. Винаги се противи на Истината, а предпочита лъжата. Имаме хиляди примери в историята. Например Джордано Бруно, защо са го изгорили на клада. Такива които се противят на истината.
Аз тълкувайки откровението обяснямах текста тълкувайки и след като преминавам на следващия пасаж да го тълкувам, то там продължава с моята мисъл, това което съм тълкувала. Получи се нещо смайващо за мен. И това е тълковния език, той е библейския.
Всичко обяснявам и доказвам. Но вие се противите на истината. Ето в Моисеевата скиния каво се казва например за металите от които е съградена. Мед, сребро и злато. Когато някои хора се съзтезават с какво ги награждават? С меден/ бронзов/ медал, със сребърен и златен медал. Кой ни е внушил да използваме тези метали за оценка на качествата, Бог. И тази оценка е плод на разума ни, защото разума управлява нашите дейстия. Още там се казва " Ще сковеш ковчег от дъски и ще го оставиш кух отвътре, вътре ще е Завета и плочките и Закона." Ние упротребяваме и този израз "куха глава", за човек който не разбира. Или израза "Дъската ти хлопа" От къде сме взаимсвали тези изрази, които се отнасят за качествата на разума ни? Коя е тази дъска, която хлопа!?
А изразът "с пот на челото" това означава с труд ,с моного труд да постигнем всичко сами, да открием да разберем, да направим, да овладеем! Какво неясно има. А какво е това дърво "на познанието" да опознаем доброто и злото!? СИМВОЛИЧНО!
За да се сетим един ден за какво става въпрос. А това че човека е живял в Рая, това са онези цивилизаци на които е дарено познанието, без труд са отваряли познаниета и са знаели и са можели. Защото Рая е рая на разума, на способността на разума да разбира ,да асимилира, да знае. Исус Христос също е говорил за способностите на разума. Като е казал "Аз имам още много да ви говоря, но неможете да го понесете", защото неговите учения са били трудно разбираеми.
Защото за да разбере човек нещо трябва да го асимилира. Както организма, храносмилателната ни система асимилира храната, така и разума асимилира, духовната храна. Но за разума, то той трябва да се изгради . С едно зачатие разум не се гради, а това е въпрос на еволюция за всеки поотделно. Ето защо е идна майка не ражда еднакво умни деца.
А ако Бог не ни учи за пътя на еволюцията, кой ще ни учи?
Защото едно е да го видиш и пипнеш, а друго е да го разбереш като го гледаш. Например, като всеки ден човека гледа слънчевите лъчи, знае ли всъщност какво вижда? Не! А това е невидимата материя, която пренася светлината, земния астрал, енергиите които ни носят всичко, които строят всичко в нас и около нас. Затова и Исус Христос е казал Аз съм в Отца и Той е Мене. Как по друг начин ще обясните този израз!? А всичко щом е казано си има своето обяснение!!! Дори и в Библията е написано "И се откри Тайната на Бога!" Това означава, че ще се открият всички тайни познания, за всички! И най-вече което е свързано с Образа и Подобието Бога.
Какво има да спорите и да отричате! Аз се изморих 20 години само да спорите с мен без да искате да ме чуете, та да знаете и да не говорите неща на фала БОГУ.
Ако на мен Бог ми се е явил и ми е дал тази задача да ви обяснявам всичко, кой от вас е по-голям от Бога та да ме отрича!? Хем не разбирате, хем спорите! А по-добре ще е ако си отворите ушите и да ме чуете!
АМИН!!!!!!!!!

_________________
пътя, истината и живота


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2010 17:42 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
](*,)
Да... Може би точка 1) от последния ми постинг наистина се нуждае от преосмисляне...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2010 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
С коментарът си по-долу, Иво, "you made my day"! :lol:

Всъщност, "по-горе". :D

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 00:13 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Не знам от копко години някой тълкува библията,но синьо ,мораво и червено в скинията иматдруго тълкувание-синьо преобраз на небето, червено- проливане на кръв, моравото се получава от смесване на синьо и червено.Достъп до небето и Бог ,това символизира моравото-чрез проливане на кръв,сочейки към Исус.Еволюция и Творение се изключват взаимно. Имам въпрос-Защо Исус дойде на осле ,когато викаха-осанна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: сватбата в кана
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 01:10 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Ще предложа тълкуване на първото чудо-Исус превърна водата във вино.Защо на третия ден е сватбата? Трети ден -възкресение.Каменни делви - сочат към закона,но той не ни спасява.Щом има младоженец(преобраз на Исус) има и невяста(църквата)Настойника-вика младоженеца(след възкресението Исус се възнася) Доброто вино- виното е преобраз на пролятата кръв на Исус,за спасението ни и образуване на невястата-тяло христово.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 12:24 
Offline

Регистриран на: 30 Апр 2010 12:01
Мнения: 13
Местоположение: Варна
И аз ще предложа тълкуване на притчата за добрия самарянин (Лука 10). Човекът, който слиза от Ерусалим към Ерихон е Адам, когато съгрешава. Разбойниците, които го нападат са дявола и неговите демони. Свещеникът и левитът са законът и пророците, които не могат да донесат спасение. Самарянинът е Христос. Маслото и виното са кръщението и господната трапеза. Магарето е тялото, което Господ е приел, гостилницата е църквата, гостилничаря Святия Дух, а двата динария са евангелията и пoсланията на Новия завет.
След този безспорно верен анализ на текста не мислите ли, че ще е добре да се върнем към контролните принципи, които Ивайло предложи (или респективно към някои други)? Иначе всеки може да "докаже" почти всичко от почти всеки текст.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 12:45 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Тълкуването но слолвото не са потене и напъни.Духът открива тайни на нашя дух.Случката с жената хваната в прелюбодейство може да се тълкува поне по 3 начина. Който не е грешен да хвърли пръв камъка-1.Всеки се сеща за свой грях и се разотиват,Исус остава сам с жената (явно тя се покайва) и той прощава. 2.Исус пише на земята и казва ...........да хвърли камък.Хората се разотиват- излишзаме от конкретното,защото Исус сочи към земята! Наследниците на земния са земни, наследниците на Небесния са небесни. И пак насаме с Исус приемаме Спасителя! 3. Исус пише-кой написа закона на каменните плочиІОтец. Исус ни припомня случката- Моисеяй се връща вижда златното теле и чупи плочите . (Тук Моисей е преобраз на Исус-лицето му свети и поста 40 дни).Бог му казва той да направи плочи и да ги занесе.Счупените плочи-закона не спасява.Новите плочи-новия завет ,който ще се сключи.Но дотогава всички са грешни!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 12:57 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Вос , не знам колко си бос ,или си много напред внещата,но когато говоря за Исус не смея да иронизирам,а твоя сърказъм не знам от къде идва-тук казарма ли е та новобранците във форума ги атакуват ,сякаш не са братя? Що не помислиш преди да пишеш нещо? Аз не съм съгласен с осемова, но не я иронизирам!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 13:01 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Бос-ама ти си се регистрилал сега-значи,си много вещ в нещата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 14:57 
Offline

Регистриран на: 30 Апр 2010 12:01
Мнения: 13
Местоположение: Варна
Иронията ми идва от цялостното развитие на темата до този момент, но беше насочена най-вече към това, което аз самият написах.
Съжалявам ако си се почувствал(а) засегнат - не това е била целта ми.
Все пак понеже вече предлагаш няколко интерпретации на различни текстове, моля те да обясниш кои са принципите, които следваш, за да приемеш или отхърлиш дадено разбиране. Ивайло предложи няколко - съгласен ли си с тях и ако не защо и какво би предложил на тяхно място. Струва ми се, че така ще можем едновременно да имаме смислен диалог и да говорим по темата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
:lol:

boss76, както сам знаеш, твоето тълкувание на притчата за добрия самарянин е предлагано съвсем сериозно от някои църковни отци. Да разбирам ли, че ти го смяташ за несериозно? Ако е така (както се надявам :)), може би е добре да посочиш и заради другите участници във форума, защо смяташ, че такова тълкувание е неоснователно.

aabbaa, първо, встъпваш в дискусията като предлагаш алтернативни тълкувания. Самият факт обаче, че има повече от едно предложени тълкувания, вече налага всеки да изложи основанията за своето предложение. Би ли обяснил защо смяташ, че твоето тълкувание на цветовете на скинията е по-вярно от всяко друго?

Второ, заявяваш, че еволюция и творение се изключват взаимно. Какви са основанията ти да твърдиш това? Доколкото ми е известно, има множество християни, които вярват, че вселената и земята са сътворени от Бога, но същевременно приемат, че различните организми на земята са се формирали по еволюционен път от първични най-прости такива. Поддръжниците на подобен светоглед най-често наричат своя възглед "теистична еволюция". Например, можеш да разучиш съдържанието и идеите, които стоят зад организацията BioLogos на Франсис Колинс.

Трето, защо те интересува фактът, че Исус е яздил осле когато влиза в Йерусалим (Йоан 12:12-19)? Не намираш ли отговор в самия текст? Не се заяждам, действително ми е любопитно какви разсъждения пораждат въпроса ти.

Последно, да разбираме ли, че aabbaa е любимата ти схема за римуване или псевдонимът ти има друго значение? :D

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 15:43 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Ивайло е прав най -вече в 3.т. Автора на библията е Святия Дух. Ние сме запечатани с Него и Той обитава в нас. Мисля,че тълкуването е -Божия Дух "казва" на човешкия дух, какво е имал в предвид ,като е диктувал на тези дето са писали. Има и доза човешко,плътско,но не всичко ще знаем...Мисля, че е дарба ,въпреки,че не се споменава,вдарбиште нса Святия Дух. Но в Лука 24-45-вече възкръсналия Исус - Тогава им отвори ума да разбират(тълкуват) писанията. Тази дарба се предава ,чрез Духа.Посещавах църква дето пастора тълкува но главно стария завег. Един ден,като четях-сякаш ми изпъкваха определени думи от текста които като ги свързах се получи тълкувание. В новия завет има много скрити послания. Досдега се тълкуваше главно ст.завет-там преобразите на Христос са много! Без Святия Дух да ни открие само ще се блъскаме.Но библията става море в което се потапяш-вече не се насилва човек да чете словото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2010 16:11 
Offline

Регистриран на: 29 Апр 2010 23:45
Мнения: 188
Псевдонима лесно се помни.За ослето питах щото (не че е важно),просто разбрах-има послание в това Исус на осле. За цветовете-Нали скинията е обитавана от Бог в стария завет. Достъпа до Бог, сега е чрез, пролятата кръв на иИсус. Небето -там е трона на Отец,а то е синьо.Кръвта е Червена.Това моравото е пак преобраз-да имаш достъп до Отец,(мораво-смесва ме синя боя и червена). Тези цветове ги има и на други места ,в ст. завет. ,което потвъйрждава тази теза.Дадох пример с жената хваната в прелюбодейство, че има различни тълкувания но те водят до един извод-до исус сме грешни,след като го изповядаме - Спасител и Гослод,ставамче нови създания. Не съм запознат с товаучение-теистична еволюция,но смятам творението по скоро де еволюира.Не говоря за техн. прогрес!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 133 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group