Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 17 Сеп 2019 16:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2007 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Срещали ли сте проявления на свръхестествения свят в нашия естествен? Вярвате ли в присъствието на духовни същества, които Библията нарича паднали ангели? Всички "вярват" в Бога, но когато някой спомене демон, обсебване и ексорсизъм, нещата се променят,

Днес гледах един филм за Ванга и за пореден път се замислих за събитията, които са съпътствали общественото служение на Господ Исус Христос преди 2000 години. На много места се описват разговорите Му с демони, обсебили човек, как тялото му започват да прави ненормални неща и говори с променен глас, гърчейки се и опитвайки се да избяга от Исус.

Във филма, поместен тук племенницата й разказва как многократно е присъствала на случаи, когато Ванга е изпадала в точно такова състояние - припадала и гласът й се е променял като мъжки, говорейки странни неразбираеми работи. Свидетелството е някъде 2 минути преди края на филма.

Порази ме детайлното описание на същото това, което можем да прочетем и в евангелията, както и признанието на други места във филма, че всъщност тя получава сведенията си от *някого*, който й говори и й казва всичко за даден човек, така тя всъшност "знае" всичко.

Също интересно беше, че самата Ванга е разбирала, че понякога това, което й казват, не се сбъдва, т.е съществата не знаят всичко и не са всемогъщи, а могат да предвидят само донякъде бъдещето, за разлика от Бога и Неговите воинства. Всичко ясно сочи, че Ванга е била обладана от духовно същество, което в Библията се нарича демон, и че с действията си Ванга е работила за осъществяването на плановете на тези същества, макар и с привидно добри цели - да помага на болни, да утешава хора и т.н. Поне аз не мога да видя детайлите на този план, но всичко сочи натам.

Интересно за мен беше, че единственият контрапункт във филма, както и "лошият герой", бяха две жени от някаква православна църква, които разпалени (и смешно представени) отричаха Ванга да идва от Бога.

Това е един конкретен пример за действието на врага на земята и как опитва да мами дори избраните, както предупреждава Исус в Марко 13:22: "защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно, и избраните." Давам го, защото е добре документиран случай, с много свидетели очевидци и пострадали от допира си до бесовете. Срещали ли сте други подобни проявления на бесове.

За завършващ щрих ще цитирам думите на астроложката Роси на края на филма:

"Макар и Ванга, макар и ясновидка, и тя си отиде по своя път. Няма нищо вечно и от това как всеки от нас изживява живота си тук - а и самата тя - ще зависи нашата вечност. Там, където ние ще се явим сами след нашата смърт, без майка, баща, братя и сестри и ще трябва отговаряме за каквото сме извършили на тази земя".

Това е почти едно към едно с написаното в Евреи 9:27.

И така, както е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд,
28. така и Христос, като беше принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на онези, които Го очакват.


с разликата, че тези хора, които са във властта на сатана, не уповават на Бога за спасението си след този съд. А неминуемо всеки от нас заслужава най-тежката присъда поради всичките гнусни неща, които е извършвал през живота си...
Дано Бог измъкне тези клети хора, оплетени в лъжи и полуистини от дявола, да ги освободи и да могат вече наистина да цитират и втората част на текста с надежда и радост, както всички нас, които се облягаме на Исус Христос, нашия Спасител и Избавител![/url]

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Последна промяна Pauli на 19 Юли 2007 13:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2007 16:38 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Като цяло, не ми се ще да вярвам в проявата на свръхестествени сили в нашия свят. След като в Евангелието пише Наистина ти си Бог съкровен, че Бог е пожелал да се скрие, за да повярваме в него не чрез разума, а със сърцето си, че е решил да не се меси в земните дела между първото и второто си пришествие (а той не си мени намеренията, най-малкото защото не съществува във времето), защо ще позволява на падналите ангели да демонстрират свръхестественост в нашият свят? Нали ако експериментално можем да установим присъствието на свръхестествени сили, то индиректно ще можем да заключим и за съществуваването на Бога? Къде е тогава изборът, който правим със сърцето? Как да изберем, дали да вярваме и следваме Бог или не? (смисъл, Адам и Ева вярвали ли са в Бог?). Лъжепророците ще показват лъжечудеса, но само Христа може да върши истински чудеса. Смисъл: всичко, което се прави от Антихриста, може да се направи от Христа, но не всичко, което се прави от Христа може да се направи от Антихриста.

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2007 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
PetaRZ написа:
След като в Евангелието пише Наистина ти си Бог съкровен, че Бог е пожелал да се скрие, за да повярваме в него не чрез разума, а със сърцето си, че е решил да не се меси в земните дела между първото и второто си пришествие (а той не си мени намеренията, най-малкото защото не съществува във времето),

Ако внимателно изследваме Библията, ще видим, че цитираният текст се намира в Исая 45:15. Там пророкът говори за Израил и другите народи, малко по-надолу пише: "Към Мене погледнете и спасени бъдете, всички земни краища; защото Аз съм Бог - и няма друг.". От цялостния контекст на пасажа според мен се вижда посланието, че Бог е скрил лицето Си от другите народи по онова време, но се е изявил в пълната Си слава на Израил и в конкретно е говорил многократно със знамения и пророчество на народа Си, т.е изявил е себе Си ясно. Оставил ли е място за избор на народа или ги е "принудил" да повярват в Него с това? Не ги е принудил, историята на народа на Яков потвърждава това. Освен това написаното е няколко века преди идването на Христа, за което апостол Йоан пише "И Словото стана плът и живя между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина." Въплъщението, този необясним за човека и напълно смайващ ума суверен акт на Божията любов към нас е най-силното ИЗЯВЯВАНЕ на Бога в света ни. След това велико събитие Бог желае да се изяви на целия свят и да го доведе до спасение чрез жертвата Си, затова мисля, че стихът от Исая не говори, че Бог е пасивен и не твори активно Историята, а точно обратното - "Исус извърши пред учениците още много други знамения, които не са описани в тази книга. А това бе написано, за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и като вярвате, да имате живот в Неговото име." (Йоан 20:30,31) Вярването е със сърцето, но не знам някъде Бог да заявява, че ще се скрие и ще стои пасивен, по-скоро казва, че тръгва и търси загубената овца и се радва, като я намери след дълго и упорито търсене :)

PetaRZ написа:
защо ще позволява на падналите ангели да демонстрират свръхестественост в нашият свят? Нали ако експериментално можем да установим присъствието на свръхестествени сили, то индиректно ще можем да заключим и за съществуваването на Бога? Къде е тогава изборът, който правим със сърцето? Как да изберем, дали да вярваме и следваме Бог или не?

Уместен въпрос с невъзможен за предвиждане от човека отговор. Но Бог сам ни дава отговора чрез примерите, описани в евангелията. Исус прави множество знамения (знаци, чудеса за подкрепа на дадения от Бога авторитет, който Исус има). Въпреки тези чудеса колко от юдеите повярваха, всичките ли? Уви не, имало е хора, които въпреки че виждат невъзможни за човек неща, отказват да повярват думите на живот и истина. Сигурен съм, че и днес Бог да слезе от небето (противно на Своя план) и да им говори пак, ще го сравняват с врачките по телевизията и ще казват "и те ги могат тези неща горе-долу". И няма да се покаят, няма да се обърнат от злите си пътища и да се спасят....

На трето място относно лъжепророците и невъзможността да правят чудеса или знамения, което може би е по-ясният термин за целта на станалото чудо - знамение/знак за виждащите го, че говорещият има свръхестествен авторитет:

"Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така че да заблудят, ако е възможно, и избраните." Матей 24:24

Текстът казва "големи знамения и чудеса", не евтини фокуси и неубедителни номера, а такива, че 'ако могат да заблудят дори избраните". Бог ни е дал ясно Словото Си, предупредил ни е ясно за идващите трудни дни, дал ни е Духа Си да живее в нас и "да ни учи на всичко" и можем да сме спокойни, че ще можем да познаем кой е от Него и кой не. "никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че идва, и сега е вече в света". (1 Йоаново 4:3)

Дори ако вземем Ванга за пример, не знам случай или разказ, в който тя да е говорила за Исус Христос като за нейния Спасител и надежда, постоянно е казвала това или онова за Бога, да вярват хората в Него, но не знам да е изповядала Господа Исуса Христа като Спасител на вселената нито веднъж ... кой знае и за кой бог е имала предвид...

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2007 19:49 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Добре, а какво е тогава голямо чудо? Чудо ли е, че магнитът повдига железните кламери? Да, но е част от Божието творение. Използвайки това като генеричен пример, ще попитам, не идват ли такива, които откривайки някое чудно красиво Божие творение не казват: Вижте какво открих, какво изобретих, какво създадох...

Чудесата, които Иисус Христос е вършил, докато е бил на Земята, са това, което го отделя от лъжепророците, и те са достигнали като историческо сведение до нас (за чудесата му разказват езически летописци от епохата). Но при второто си пришествие, Христа ще може да твори чудеса, които Антихриста не може...моето лично обяснение е, че това ще са необясними от науката чудеса, например възкресяването на мъртъв.

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2007 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
PetaRZ написа:
Добре, а какво е тогава голямо чудо? Чудо ли е, че магнитът повдига железните кламери? Да, но е част от Божието творение.

Според мен не е чудо това, че магнитът повдига кламерите. Изглежда "чудно" на пръв поглед, но все пак е част от това как нещата стават ОБИКНОВЕНО в Божията чудна природа. Според дефиницията, която намирам за най-ясна за себе си какво е чудо, чудото (или знамението) е когато нещо се случва въпреки природните закони или законите на статистиката и логиката. Чудо е да изплува желязно сечиво от дъното на реката (както се е случило на пророка Елисей и ученика му), чудо е да се съживи мъртъв човек и да продължи да живее (както е направил Господ Исус неколкократно), тези неща са случващи се над обикновените природни закони, все едно за секунда се е неутрализирал законът за гравитацията или естествените процеси на клетките при влизането в сила на по-висшестоящ над тях закон.

Ценно за мен беше и определението за чудо в една друга тема тук:

http://harta-bg.info/forum/viewtopic.php?p=787#787

Целта на чудото е да "те учуди", да те накара да се замислиш, да привлече погледа ти към Божията спасителна търсеща любов и да ти открие и засвидетелства със сила Неговото присъствие винаги до теб и мен, които се покоряваме на Него и Го чакаме да се върне отново.

Защо Бог допуска наистина дяволът да ни показва "големи знамения" така, че "ако може да измами дори и избраните"? Наистина не знам, но се доверявам на Бога и на Неговия спасителен план, защото "все добре е за мен", както се пее в един християнски химн, дори в моменти да не разбираме логиката на случващото се.

А дали се случват чудеса в днешно време, темата е много интересна и обширна, дори дискутирана частично в темата от линка по-горе, моето виждане е, че се случват и че Бог активно работи по всякакви добри начини в нас, включително и със знамения или отговори на молитвите ни към Него, както любящ Баща се грижи за децата Си. :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2007 11:52 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Pauli написа:
Според мен не е чудо това, че магнитът повдига кламерите. Изглежда "чудно" на пръв поглед, но все пак е част от това как нещата стават ОБИКНОВЕНО в Божията чудна природа.


Напълно съм съгласен с това! Я сега си представи, обаче, че не си чувал за странните свойства на магнита и някой ти ги демонстрира, претендирайки, че той е сътворил това чудо. Няма ли да ти се стори, че той има свръхестествени сили? И в този ред на мисли: не мисля, че чудесата на Антихриста ще надхвърлят възможностите на природните закони, докато Син человечески ще има власт да възкресява, например.

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2007 13:43 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
PetaRZ написа:
докато Син человечески ще има власт да възкресява, например.


Да се доуточня: както е възкресявал мъртвите при първото си пришествие на Земята.

Поводът да се върна в тази дискусия, и да се позамисля над досега отстояваната ми позиция, са следните стихове от Евангелието на Марко - глава 9:

38 Тогава Йоан Му отговори и рече: Учителю, видяхме един човек, който в Твое име да изгонваше бесове, а не върви след нас; и му запретихме, защото не ходи след нас.

39 А Иисус рече: Не му запрещавайте, понеже никой, който извърши чудо в Мое име, не ще може наскоро да Ме злослови.

40 Защото, който не е против вас, е за вас.

Което ме кара да се позамисля: какво означава да се извърши чудо в името на Христа? Как да различим тези, които декларират, че вършат чудеса в името Господне, а всъщност използват това за да не бъдат обвинявани, че са подвластни на нечисти сили, от тези, които наистина вършат чудеса в името на Христа?

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2007 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Привет :)

Четейки текста от Марко, си мисля, че ключовите думи са "изгонва бесове В ТВОЕ име" и "който извърши чудо В МОЕ име". Въпросът е какво означава човек да извърши чудо в името на Исус? Според мен отговорът е да каже нещо от рода на "В името на Исус излез от него!" (примерно :) ). Предполагам и апостолите и чудотворците като са полагали ръце да изцелят някого, не са го правели с горда усмивка колко са велики, а са се молили за Божията десница да извърши чудото и са отдавали цялата слава на Бога за ставащите чудеса. От Бога е силата, за Бога е и цялата слава - това може би ще са белезите кога човекът е от Бога и кога е от дявола...

Тогава въпросът е дали врачки и ясновидки отдават славата на Бога, когато вършат великите дела (в моя превод) или чудеса, впечатлението, което имам, е че не е така.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Сега като се замисля интересното във видовете чудеса е че Божиите чудеса знаеш, че са Божии ...т.е. имат вътрешна страна - виждаш ги вътрешно...имаш вътрешно убеждение за тях, докато другите чудеса разчитат на външното проявление.
Затова хората остават слепи и не виждат чудесата дори да им се дадат хиляди знамения. Затова се казва, че трябва да се родиш отгоре за да прогледнеш.
И Сатана върши чудеса, но той не е творец, той е имитатор, макар, че ако "зрението " ти е отслабнало може да се заблудиш...затова пише: "Бдете".

Иначе преди години, когато бях "полузряща" ми се случи да сънувам постоянно един и същ сън. Сънувах, че както си лежа на леглото и от тавана хоризонтално на мен се спуска някакъв мъж, виждах ясно лицето му. Беше много красиво, но някак смразяващо - красиво. Изпитвах ужас от него. Стисваше ме за гърлото и се задушавах. Не можех нито да мръдна, нито да извикам...усещах как потъвам и ме убива. Не можех дори в мислите си да изрека нещо. Опитвах се да кажа "В името на Исус махай се " или поне "Исусе", но стигах само до "И".
В крайна сметка научих се и на сън да се съпротивлявам ...не беше лесно, но вече е .
Сега като кажа на някой, че мога да контролирам сънищата си ...представете си как звучи, но за мен си е факт и си е чудо ...едно обикновено чудо :)

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Много интересно (и смразяващо) преживяване! Мислил съм преди време над въпроса защо в сънно състояние се случват много от нещата, ставащи в духовния свят, като че ли по време на сън човек е по-близо до духовния и по-далеч от физическия свят. Оттук изниква и темата за вплитането на физиологически процеси с духа на човек, което за мен е висша математика вече :) Как е възможно умората да те направи по-податлив на греха и изкушенията например? Ако това е така, не е ли тогава дефиницията за дух и душа просто една абстракция и те да са всъщност функции на телесното, генерирани от разума?
Разбира се, това е натурализъм и не го споделям като теза, според мен отговорът е в това, че човекът е единство на две или три части (дух, душа и тяло) и че когато страда едното, страда и цялото. Как точно си взаимодействат тези части, вече е тайна за нас май :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007 20:13 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Безспорно, Павка, грешка е да редуцираме човека само до физическото, но от друга страна, грешка е и да прокарваме граница между физическото и духовното. Все пак, едно от върховните чудеса с огромни духовни измерения, Възкресението на Исус Христос, е напълно физическо, нали?

Ако може да се прокара граница между двете, то е може би единствено в смисъла, че природата ни е все още покварена, докато духът може да има общение с Бога. Не разбирам как е възможно това межденно състояние на нещата... И вероятно няма и да разбера :)

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group