Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 22 Авг 2019 04:33

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2006 19:17 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2005 14:19
Мнения: 16777073
Предизвикателствата на Ницшевия Заратустра
(през погледа на един християнин)
Тодор Велчев

От Църквата се очаква да учи хората на добродетел, да ги направи добри граждани, бащи и майки, синове и дъщери, да ги възпитава с една дума, да бъде някакъв социален придатък на държавата. Но дълбоките въпроси, които вълнуват личността: въпросите за целта, за смисъла, за бъдещето на човечеството, вече са поставени извън обсега на християнското учение. Религията като лична опитност и духовна опора е окончателно изместена в ъгъла на живота, като нещо по същество чуждо и неприсъщо на модерния човек. А което е чуждо на живота, по необходимост става враг на самия живот. Така се стига до отправната точка на поученията на Ницшевия Заратустра: нито християнството, нито светският хуманизъм могат да предложат нещо на търсещия дух необходими са нови ценности върху нови скрижали.

(Цялата статия)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2006 14:31 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
(не намерих бутон "отговор").
Преди много години четох някъде следното сравнение между Нитчевия атеизъм и истинската вяра - че са като два Хималайски върха и некъде във висините се събират близко. Има много диалектика в това, което е писал Нитче, много широка плоскост за интерпретации,. Така е и с религията- има редовно черкуващи се, на които е далечно душевното терзание на Нитче. Неговото влияние е върху целия ХХ век. На практика срутването на идолите и всичко фундаментално, характерно за пост модернизма е в релсите на нитчевата програма за преоценка на ценностите. Полетът на Нитчевия орел е висок, но много повлиян от дарвинизма(в социален аспект) и...колкото и да е странно, от популярното през Х1Х век термодинамичното следствие за топлинната смърт на вселената и за възможността от Кръговрат. Така Нитче става предтеча на сизифовското в екзистенциализма(вж. Камю" Митът за Сизиф").
Нитче критикува християнството отвън,. той не е вътре, не е сред "масата". той е индивидуалист, той не състрадава и не е склонен да се раздава за тази "маса", той ще е воин и ще се дърпа нагоре със собствената коса. Накрая има само един избор да стане(да се обяви) сам Бог и/или да полудее. колкото и да не му се вменяват немските бели през ХХ век (хитлеризма), колкото и масови а не елитарни да са били нацистите, неговия дух (оцеляване на силния, на силната раса, а това е социодарвинизъм) витае между двете войни.
За вярващия четенето на Нитче е закалка, защото той трябва да намери аргументи( което е и целта на Тодоровата статия), които да пречупят изгнилите греди (които Нитче сече) и да сложат нови в устоите на вярата.
Това че Нитче е видял само овците в христианското паство и не е прозрял сам наистина "истината на християнството" е негов голям недостатък, който показва, че не е достатъчно д аси високо начетен, а трябва още нещо "отгоре", Божия благодат, или прозрение, смирение, за да стигне човек до мъдрости различни от тези на Заратустра, но не на по ниски хималайски висини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2009 17:26 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Поздравления за статията (с голямо закъснение)!

Цитат:
И тъй, програмата на Заратустра е програма за подготвяне появата на Свръхчовека. ,,Бог е мъртъв" (такъв, какъвто е бил измислен от хората) и душата трябва да се освободи от оковите, за да полети към нови висини. Очевидно, ще трябва да се създадат нови ценности; и Ницше полага наистина героични усилия да ревизира практически цялата християнска нравственост. Основна добродетел става мъжественото самопреодоляване и самоутвърждаване на живота, наречено ,,воля за власт" [4]. Традиционните понятия за добро и зло стават относителни и неизбежно ще претърпят доста промени по дългия път към Свръхчовека. Но за да вървиш по този път, непрестанно преодолявайки себе си, трябва да имаш силен подтик:

,,Що е най-великото, което можете да преживеете? Това е мигът на великото презрение. Мигът, в който и вашето щастие ще се превърне в погнуса, а така също и вашият разум, и вашата добродетел." [5]

,,Великото презрение" към човешкото щастие, правдивост и състрадание трябва да стане движещата сила, която ще ни издигне до Свръхчовека.

Статията на Тодор ме провокира да прочета едно дълго биографично есе на Цвайг за Ницше, както и много цитати от самия Ницше. Задавам си следните въпроси: каква е била целта му? До какво са довели тези наистина героични усилия? Къде е този Свръхчовек?

Два цитата от Ницше:

Цитат:
У мене няма нищо от родоначалниците на религии. Религиите са работа за простолюдието.
За мен един философ е важен дотолкова, доколкото е в състояние да даде пример.

Струва ми се, че отговорите са ясни. Една от основните му цели е била да критикува (може би да рани смъртно) християнството. Критикувал е не само лицемерието и самодоволните свещеници; атакувал е основата на християнството. Неговите героични усилия обаче са напразни. Свръхчовеци няма; не е възпитал такива с книгите си. Подобия на "свръхчовеци" са се появили в средата на миналия век; Ницше щеше да се срамува от тях. Имал е малко читатели приживе, не е обичан и четен и сега. Фалшифициран е много; името му е използвано за каузи, които е ненавиждал. Животът му е бил самотен, пълен с много болка и горчивина, трагедия без герои, както пише Цвайг.

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2009 04:38 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Георги, не си прав. Нитче е много чеtен и много влияtелен през 20 ти век. Много е четен в началото на века, и много, и Хесе и T Ман ,и Хаидегер, и Фройд и др. са се влияли от него


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2009 22:29 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Камене, аз писах буквално: Имал е малко читатели приживе, не е обичан и четен и сега. Т.е. края на 19-ти век и 21 век. През най-продуктивните му години някои от книгите му са имали нищожен тираж, други са издадени едва след смъртта му.
В началото на 20-ти век го четат наистина, най-много в Германия. Ще кажеш, че малките тиражи не са проблем, той е пророк за избрани. Но Ницше пише книги, статии и памфлети с шеметна бързина, някои от тях злободневни. Иска да ги публикува и търси издатели; опитва се да предупреди Европа за идващата катастрофа. Изпада обаче във все по-голяма изолация. Цвайг пише в Борбата с демона:
Цитат:
В Германия вече не се намира издател на книгите му; над три тона ръкописи, плод на двадесетте му творчески години, са струпани неподвързани в килера; той е принуден да посяга към оскъдните си спестени или подарени му пари, за да може да отпечата книгите си. Но не само че никой не ги купува дори когато ги подарява в последните си години, ..... Ницше вече не намира читатели. От четвъртата част на Заратустра той издава на собствени разноски само четиридесет екземпляра, а намира едва седем души в седемдесетмилионна Германия, на които може да изпрати по един.

Що се отнася до нашия век колко са хората, които четат и препрочитат Тъй рече Заратустра и Антихрист?
В много отношения Ницше заслужава уважение страстна почтеност, любов към истината, огромен талант. Той пише:
Цитат:
Там, където свършва моята почтеност, аз ослепявам; там, където искам да позная, аз искам да бъда и почтен, тоест: твърд, строг, тесногръд, жесток и неумолим.

В едно отношение обаче неговата история ми прилича на историите на нацизма и комунизма: опит с героични усилия (на един човек или на цели нации) да променят обществото без Бога и даже във война с Него. Резултатът е пълен провал.

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group