Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 21 Сеп 2019 06:53

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Това е по книгата на Пери Стоун. Не знам къде и е мястото на тази тема. Още не съм я качила цялата, но си е бая писане и затова малко по малко :)
Мисля, че ще е полезно да я има в нета. Отдавна ми се искаше да я ползвам в различните спорове възникващи относно пророчествата на Библията.
Добавила съм и някои данни от други книги.1. Необикновеното възвръщане на Йеросалим.
"...И Йеросалим ще бъде тъпкан от езичниците, докле се свършат времената на езичниците"
/Лука - 21:24/


Йеросалим... градът разположен в действителния център на Земята. Град стар като времето. Може би няма по-интересна съвременна история от невероятното възвръщане на Йеросалим от Израел през 1967г.
Историята започва в Египет при Насър. В упоритият си стремеж да унищожи евреите в Израел и да завладее страната,като я постави под пълен арабски контрол той блокира единственото израелско южно пристанище, откъдето страната получава 95% от своя нефт. След това започва до формира Военен съюз с арабските държава с единственстс цел да елеминира евреите. Това става през май 1967г. Колелото се завърта и часовете на Израел са преброени. Разкриването на картите започва на 5 юни 1967г. Въпреки, че Израел е създаден като държава през 1948г., Йеросалим о целият западен бряг на р.Йордан са изцяло под арабски контрол. Вместо да изчаква египетската армия, Израел поема инициативата с опасна първа атака.
На 5 юни 1967гг. ранна утринна облачност застила Средиземно море, Египет е добре зареден стс съветско оръжие-танкове и авиация. Както истински , така и камуфлажни само;ети стоят по египетските летища.
В Тел-Авив са се събрали бригадния генерал Мордахи Ход и генералите Дайън и Вайцман. Месеци на подготовка са били необходими за да се стигне до този ден: на пълна победа или на окончателно поражение.
Очаква се заповед за атака и между 7:45 и 8:45, когато слънцето разсява мъглата над Кайро.
Израелските самолети излитат като летят много ниско за да не бъдат открити от радар и се отправят на групи към Египет. Радиовръзките са прекратени за да не бъдат подслушани. Внезапно тишината е нарушена от птрвите съобщения на пилотите : пет самолета са унищожени преди да излетят от летището в Кайро, после още два, после още 4 ...после идва новината , че цялата авиация е унищожена наземно. При птрвото нападение 183 израелски самолета разрушават 189 египетски самолета наземно, 16 радарни станции и 6 аеродрума. Нападението трае 80 минути.

Втората вълна самолети поразява целите си точно 80 мин. Египет загубва 309 от общо 340 самолета и 100 пилота. Израел изгубва 19 самолета.
Следва бърза атака срещу Йордания, където 30 самолета са унищожени наземно, а след това срещу Сирия, където са унищожени 57 самолета. Ирак се включва във войната . Неговите самолети бомбардират малък град в Северен Израел. Дадено е нареждане ирзелските самолети да се отклонят с 500 мили и да атакуват иракско военно летище. Десет иракски самолета са извадане от строя.
Кралят на Йордания Хюсеин получава неверни сведения от египетското радио. Последното съобщавя, че иракската авиация бомбардира Тел-Авив и че арабски войски напредват бързо през Синай, за да завземат целия Йеросалим/по това време раздлене на две/ . Тези неверни сведения способстват за разгръщането на боеве в Йеросалим. През цялата нощ небето над града е осветено от избухвания на бомби и снаряди. В продължение на два дни обстрелът над Йеросалим разтъства стените на всички сздания в града.
Боевете в Синай стават все по-ожесточени и тогава настъпва съдбовната дата -7-ми юни 1967г.
Израелските сили отблъсват неприятелските войски вън от стария град покрай Витлеем и по протежението на река Йордан. В 10ч. сутринта Мота Гур предава по радито едно съобщение , което прозвичва над града за пръв път от 135 години от нашата ера ; " Храмът е наш". Изведнъж се чуват силни викове и радостни възгласи на хиляди религиозни и нерелигиозни евреи , които се втурват лъм Западната стена , където нито един евреин не се е молил от 1900 години.

За първи път от Вавилонския плен насам Свещеният град не е под власта на езически народ. Йеросалим след като е разрушаван 27 пъти в историята, сега е един възстановен град. Така е трябвало да стане преди "Господ да се яви" /псалми 102:16/. Тази война слага край на "времената на езичниците" /Лука 21:24/

Йеросалим е като стрелките на часовник и този часовник е народът на Израел,както ще разберете по-нататък ....

Следва "Как Бог два пъти чудодейно запази Източната порта", през която според Библията ще влезе Исус и която е единствената Йеросалимска порта остала затворена вече около 600 години.

На кратко предхождащите тази война събития.
На 29.11.1947г. ООН гласува разделянето на Палестина на две - за новосъграждането на Израел ,; а 12000 кв.км - за създаване на арабска палестниска държава.По този начин ООН пожела да удовлетвори и араби и евреи.Но какво се оказа ?Независима палестинска държава не може да бъде създадена - няма сили , които да обединят арабите в Палестина в самостоятелна държава , а и самите те не виждат смисъл в това.Какво е населението в съседните държави?- арабско.А религията? -мохамеданска.Може би се различават по език?- Не , той е общ за всички.Тогава защо да се обособяват в отделна държава? Това не става най-вече поради несъгласието на съседните арабски държави - Египет , Йордания,Сирия, които решават да си поделят Палестина .На следващия ден след като ООН гласува резолюцията -Йордания изпраща войски и окупира земи на още насъздадената пелестиска държава /така наречения "Западен бряг"/, земи на запад от река Йордан.Арабските страни сами осуетяват създаването на Палестина.Те не уважават правото на палестинския народ на собствена държава. И на всичкото отгоре , после нахлуват в Израел.
сега да видим кой с какво е разполагал:
ЕГИПЕТ-армия-310 000;1400 танка , от които 100 -Т55 с електронен прицел , над 400 самолета МИГ -21 , МИГ-23 , Сухой - 7 и др. Съветски ракети САМ-2
СИРИЯ - армия-115000, 600 танка, 150 самолета
ЙОРДАНИЯ-армия-69000 ,250 танка , 60 самолета.
ИРАК - армия -82000 , 300 танка , 140 самолета.
АЛЖИР -армия-60000 , 120 танка , 150 самолета,
САУДИТСКА АРАБИЯ - 50 000 армия , 120 танка , 20 самолета.
КУВЕЙТ - 5000 армия , 24 танка , 12 самолета.
ЛИВАН - армия -12000 , 100 танка , 24 самолета.
и сега да видим с какво разполага Израел за да им противостои.
ИЗРАЕЛ - 60000 армия , 220 000 запасняци .Изисква военна повинност и от жените , 150 самолета - повечето френски "Мираж" , 800 танка- "Шерман" и "Патън" -американски образци от втората световна война ./сведенията са по данни на Института за стратегически проучвания в Лондон/
На 5.06.1967 г. в 8 ч. сутринта израелската армия започва изпълнението на военен план с кодово библейско название "Гълъб". Изрел прави това , което арабите трябва да направят 24 часа по-късно.По данни на израелското разузнаване арабите са планирали всеобщо нападание срещу Израел на 6.06.67г
Израелския въздушен флот се отправя към Египет , не са засечени от радари може би защото са летели много ниско.
Египетската армия не успява да окаже съпротива , оставя на бойното поле в изправно състояние огромно количество бойна техника , Израел пленява 800 танка , пленени били 28 генерали и 8000 офецери .Дълбоко ешалонираната египетска отбрана изгадена по съветски образци и под контрола на съветски военни специалисти е разбита за 36 часа . Унищожени са 309 египетски самолета и боеприпеси достатъчни за подържането на 7 девизии /една девизия има състав от 16000 -20000 войника/ А се знаело че Египет разполага със самолети -бомбардировачи "ИЛ-28"
Израелска армия води сражения на четири фронта едновременно и само за 6 дни арабите са доведени до пълно сгромоляаване , от което ги спасява ултимативно искане на тогавашния СССР
Сирийската армия отстъпва труднодостъпните Галеонски възвишения превърнати от съветски военни експерти до навечерието на войната в непревземаема крепост.От тук Сирия сипе снаряди по израелските низини.
Сирия загуби 60 самолета, 70 танка -разрушени и 40 пленени , много бойна техника , 1000 убити и 500 ранени.
Йордания - загуби ; 29 самолета , 1000 убити и земите западно от река Йордан.
Израел загуби - 760 убити и 19 самолета.
Обшата загуба на арабите е 20 000 убити войници и офицери .

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
2. Пророчество номер две е не по-малко интересно:

1. Тогава Той ме върна по пътя на външната порта на светилището, която гледа към изток; и тя бе затворена.

2. И Господ ми каза: Тази порта ще бъде ЗАТВОРЕНА, няма да се отвори и никой човек да не влезе през нея; защото Господ, Израелевият Бог, е влязъл през нея; затова тя ще бъде затворена.

3. А КНЯЗЪТ, който като княз ще седне в нея, за да яде хляб пред Господа, той ще влезе през пътя на преддверието на тази порта и през същия път ще излезе.
"Езекил" 44:1-3


По време на това пророчество Езекил е бил пленник в Ирак. Той е имал видение на пълното възстановяване на Йеросалим и на Свещиния храм, който е бил разрушен. Видението в 44-та глава се отнася до второто пришествие хилядолетното царство на Христос на Земята, така както е споменато в "Откровение на Йоана", глава20. В своето видение той съзира една необикновена сцена свързана с портата на Йеросалим, която гледа на изток. По времето на Данаил Йеросалим е бил заобиколен със стени снабдени с врати, през които се е влизало и излизало от града. Тези врати са съществували и по времето на Христос. Днес в Йеросалим има осем различни прохода за влизане в града - Яфенската порта, Ционската порта, Дунгенската порта, Лъвската порта, Портата на Дамск, Портата на св.Стефан и Портата на цветята. Има само една порта, която гледа на изток и тя е точно срещу Елеонския хълм. Тази порта е затворена от 16-ти век насам. Това е "Златната порта", наричана още "Порта на мислоста", но позната най-вече като Източната порта.
През Христово време източната порта е била отворена и се е ползвала за влизане в Светия храм. Според еврейски изследователи Христос вероятно използвал двойните и тройните врати в южната част на хълма с храмовете, за да влиза в свещеното място . Бедните хора в Йеросалим са използвали тези входове и Христос вероятно е използвал тях. Библията посочва само един единствен случай, в който Христос е влязъл през Източната порта и това е когато той е отивал в храма и хората са го приветствали като "Син на Давид" /Лука 19:40/
Около 40 г по-късно Йеросалим е бил разрушен от имперетор Тит.
През 16-ти век турците възстановили голяма част от града , като умишлено затворили Източната порта за да попречат на Еврейския Месия да влезе през нея. / Според Езекил Князът ще влезе през портата, гледаща на изток/. Портата остава затворена и затрупана с високи камъни.
Обърнете внимание на последователността в която пророка предсказва събитията.
Източната порта е била отворена по времето на Христос и поне веднъж той е минал през нея.
Портата е била затворена през 16-ти век и остава единствената затворена порта в Йеросалим.
Портата може да бъде отворена само когато КНЯЗЪТ дойде и Той ще влезе през нея.

1917г. Британските войски под командването на генерал Аленби напредват успешно в Синайската пустиня и се насочват към Йеросалим. Турският губернатор е залостил всички порти, за да попречи на танковете на Аленби да влязат в града. Пред Източната порта се спуска стръмен наклон - за британските танкове е щяло да бъде трудно, а може би невъзможно да изкачат този наклон. Ето защо губернаторът решава , че ако затвори всички порти и отвори само затворената Източна порта , турците ще могат успешно да противостоят на британците.
Губернаторът наредил да се отвори Източната порта. Един ден преди да започнат да отместват големите камъни, Аленби изпратил разизнавателни самолети, които разпръснали листовки над Йеросалим. В тях на турски език Аленби призовавал турците да се предадат или нещо подобно. Когато хората прочели върху хартийките името на Аленби, те помислили, че пише "Син на Бога", което всъщност значело името на турски. Изплашени, турците предали Йеросалим без нито един изстрел и градът след 400 години турско управление преминал в ръцете на англичаните. Източната порта останала затворена - един ден преди датата опредлена за отварянето и.
Втория път, когато било предотвратено ненавремненното и отваряне е 50 години по-късно, през 1967г. По това време Йеросалим е разделен на две части - еврейски сектор и арабски. Хълмът с храмовете, Източната порта и други свети места са в арабския сектор под контрола на Йордания.
Кралят на Йордания Хюсеин контролирал арабския сектор. Неговите планове са да построи красив арабски хотел в западната на района с храмовете. Западната стена/сената на плача/ трябвало да се използва като източна стена на голямата бална зала . Арабите изселват еврейските бежанци от стария град и ги преместват в Йерихон. Събарят няколко сгради за подготвят терена за новото здание.
Пневматични чукове и строително оборудване е докарано в района на 4 юни 1967г. Огромен кран поставя пневматичните чукове до Източната порта за да отместят камъните , сложени там от турците. Отварянето на Източната порта щяло да осигури достъп на хората от района с храмовете до новия хотел. На следващия ден -5 юни 1967г. започва шестдневната война и това блокира всички планове за отваряне на Източната порта. За по-малко от 6 дни цял Йеросалим е под еврейски контрол и отварянето на Източната порта е предотвратено.
За втори път в едно столетие остава един ден до отварянето на портата и през двете исторически обстоятелства градът преминава от едни ръце в други.

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
3. Ръкописа с описанието на Храма


"Тогава Давид даде на сина си Соломон чертежа на притвора на храма, на обиталищата му, на съкровищниците му, на горните му стаи, на вътрешните му стаи и на мястото на умилостивилището,"
Първа книга на летописи 28:11


Става въпрос за храма в който се е пазил ковчега на Божия завет - кивота. Цар Давид през целия си живот мечтал да построи този храм на хълма Цион, но пророк Натан открил на Давид, че Бог не желае царят да построи такава сграда, защото е "пролял много кръв". Натан му открил, че Бог ще позволи това на синът му Соломон. Преди смъртта си Давид предал на Соломон плановете за храма записани върху пергамент.
Соломон построява този храм, това бил храмът в който се е спуснал "Господният облак", така че "поради облака свещениците не можеха да застанат да служат"
В Стария Завет няма описание на строителен план за храма. Има само описание на различните съдове и предмети в храма и за тяхното използване и предназначение, но не специално за онзи храм, който Соломон е построил.
Храмът на Соломон бил разрушен от вавилонците през 500г.пр.е. Стотици години евреите не са имали храм като Соломоновия. Действително, Херод започва строителството на храмовия хълм 450г след разрушаването на Соломоновия. Този храм не можел да сравни с първия, ковчегът на завета и славата на Господ липсвали в него. Съхранени били само предаваните от поколения ритуали.
За да обитава Бог храма, трябвало той да бъде направен точно според плановете, които Бог бил дал на Давид.
Тези, които вярвали, че храмът ще бъде съграден отново били Есенитите, които живеели в Кумран.Те имали видения за деня , когато величествен храм посветен на Йехова ще бъде построен в Йеросалим. Те записали виденията си на пергаметови свитъци за да ги съхранят. Никой не е знаел за съществуването на тези ръкописи до 1967г.
Един професор Игаел Ядин заедно с няколко военни професори заминали за Витлеем да проверят носещите се слухове за някакъв овчар, който криел някакви ръкописи, намерени в пещера близо до Кумран.
Открили го и той им предал свитък на 1900 години, който никога не е бил отварян. Представлявал пергамент изработен от животинска кожа с дебелина една десета от милиметъра и съдържал 66 колони със записи и имал ширина седем фута. професорът датирал свитъка от 125г. пр.н.е. или най-малко 100 години преди Херод да започне да строи своя храм.
През 1984г се появи статия с превода на ръкописа. Половината от ръкописа съдържа планове, правила и описания за построяване на храм в Йеросалим, поради което по-късно той бе наречен "Ръкописа на храма" . Равините казват:

"Ръкописът" описва вътрешен двор, среден двор и външен двор. Вътрешния двор трябва да има четири врати, а средният -дванадесет, които да носят имената на дванадесетте синове на Вков. Външният двор се състои от 60 стаи, гостни, олтар, умивалня, дом за съдовете и дома за жертвопринушение.
"Ръкописът на храма", който бе благословен от Свтият Бог, бе даден на от Него на Мойсей. Мойсей го предадена на Джошуа и Джошуа го предаде на старейшините. Старейшините го предадоха на пророците и пророците на Давид. давид го даде на Соломон..."

Построяването наново на Соломоновия храм в който ще бъде кивота е едно от пророчествата, които ще се сбъднат и ще бъдат белег за второто пришествие.
Плановете вече са налице, остава да се намери точното място където е бил построен този храм и за което се смята, че върху него в момента се издига една от светините на мюсолманите, което прави построяването му да изглежда невъзможно.

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
4.Нови данни за местонахождението на Сватая светих


"28. В онова време, когато видя Давид, че Господ го послуша на гумното на евусеца Орна, започна да принася жертви там.
29. Защото в онова време Господната скиния, която Моисей направи в пустинята, и олтарът за всеизгарянето, бяха на високото място в Гаваон."
Първа книга на летописите: 21:28-29Когато Орна Евусееца използвал своята собственост като гумно, складирайки работните си инструменти в малко подземие, едва ли е предполагал, че този хълм ще се превърне в център на три световни религии. Без той да знае това давид вече бил избрал този хълм, за да построи на него светия храм.
Хълмът Мория, както известен сега, е свещен за три големи религии: Юдаизма, Християнството и Ислямът. За Юдея това е хълмът, където Авраам отишъл с Исак, за да го принесе в жертва. Това е също планината на Господния дом, където два храма са били издигнати. За мюсюлманите този хълм е свещен поради поверието, че Мохамед е започнал спускането си към Мека на своя кон от скалата, която сега е вътре в голяма джамия. За християните, хълмът е свещен защото в полите на този по-висок хълм е разположен един по-малък, "Лобния хълм" - мястото където е бил разпънат Исус Христос.
Тоз хълм в Йеросалим е най-оспорваното парче земя в света, особено между арабите и евреите. Тъй като свещените им храмове са се издигали някога на този хълм, юдеите биха искали един ден да видят нов храм, построен на на мястото на предишните два. Точно това арабите не биха искали да стане, тъй като на това място -на върха на "хълма с храмовете", повече от 300 години се издига мюсюлманска джамия.
Част от спора се втрти около въпроса "Къде е истинската Светая Светих". Споре мюсюлманите част от еврейския храм е скалата, която се намира вътре в джамията, наречена "Куполът над скалата" Според Исляма юдеите никога няма да могат да построят храм на действителното свето място, защото то е било върху скалния масив , върху който сега се издига мюсюлманския храм.
Юдеите разбира се желаят да застроят именно свещения район, където някога са се намирали кивота и светините им.
Истинска война се разгоря около въпроса : "Къде е действителното място на еврейските храмове" Знае ли някой това наистина? Съществува ли някакъв начин да се открие това.
До преди няколко години никой не оспорваше идеята, че скалата под Купола над скалата е действителното място, всеки приемаше факта като безспорен. Мнозина предполагаха, че когато Бог поиска да се постри храм там, земетресение ще изравни с земята Купола над скалата. Главният проблем обаче е в следното:
1. Даже ако Куполът падне, юдеите няма да могат да вземат това място, тъй като по закон "те трябва да бъдат очистени" и до момента , докато не са , не трябва да се доближават до този район.
2. Израел е заобиколен от 22 арабски държави и от 900-милиона мюсюлмани. Ако евреите се опитат да построят храм на мястото на Купола във всяка една от тези страни би избухнала война срещу тях, защото този Купол е второто по значение свято място за Исляма.
В последно време станаха известни някои нови данни, според които Светая светих НЕ Е построен върху мястото на еврейските храмове.
Проучванията са направени от д-р Ашер Кауфман, който работи в отдела по физика на Йеросалимския университет. Той започнал своите изследвания след войната през 1967г. Причината за това е , че след войната евреите вече имаха достъп до района. Изследванията на Кауфман резултат на 16-годишната му работа по са публикувани.
Най-напред той събрал всички налични документи с описание на храма , а това са:
1. Йозефус: гръцки историк, живял преди разрушаването на храма през 70г. преди новата ера .
2. Мишна: закони и обичаи, отнасящи се до втория храм .
3. Други документи, даващи сведения за храмовете.
4. Археологически данни, включени в иследванието му:
а/ Под земята: той проучил 20 подземни водохранилаща, намиращи се под самия хълм и разкрити от разкопките през миналия век.
б/ Над земята: резки и други знаци, оставени по различните камъни и скали.
След 60 години изследователска работа и стотици практически проучвания на хълма с храмовете, той определил, че Куполът не е разположен в/у мястото на Светая светих. Той проследил слуха, че Куполът е построен върху мястото до един от източниците му - мюсюлмански евреин на име Ухаб Ибн Монаби, който умрял през осми век. Според кауфман юдеите, християните и мюсюлманите са възприели този слух като факт без каквато и да била проверка.
Д-р Кауфман счита, че действителната Светая светих се намира на 30 фута на северозапад от Купола над скалата и източната порта е била разположена точно срещу Светая Светих. Всеки, който отиде в Йеросалим, може да застане на Елеонския хълм и да се убеди, че Куполът над скалата не е на една линия с Източната порта.
Съставениет от Кауфман карти и планове са отпечатани в Хал Линсей. В тях е посочено, как Юдейския храм може да бъде построен отново на ДЕЙСТВИТЕЛНОТО място на Светая Светих, като при това ще бъде на 36 метра разстояние от Купола на скалата.
Върху хълма с храмовете е разполежено едно неголямо здание, наречено "Куполът на скрижалите на Святия Дух". Въпреки че е известно с това име, когато питате хората, те не знаят защо. Според Кауфман това здание е разположено на същото място, където се е намирал преди много време ковчегът на завета.
Той твърди, че името е свързано с мястото, където "скрижалите ба закона" и "Дъхът на Бога" някога са обитавали.

Новите данни с които разполагаме показват, че е възможно един ден храмът да бъде построен НА ХЪЛМА, без да се засегне мюсюлманската светиня. Може би затова Йоан пише в "Откровение.." 11:1-2:

"1. И даде ми се тръстика като тояга; и един каза: Стани та измери Божия храм и олтара и ония които се кланят в него;

2. но двора, който е извън храма, остави, и недей го измерва, защото той е даден на народите, които ще тъпчат светия град четиридесет и два месеца."
Откровение на Йоан 11:1-2

Юдеите ще имат храм на скръбта и езичниците ще запазят външния двор.
Построяването на този храм е едно от нещата, които предхождат и ще предвещаят Армагедон.

Охх, уморих се да пиша

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group