Форум за християнския светоглед
http://harta-bg.info/forum/

За любовта и надеждата в съвременните песни
http://harta-bg.info/forum/viewtopic.php?f=4&t=273
Страница 1 от 1

Автор:  Pauli [ 05 Мар 2009 12:09 ]
Заглавие:  За любовта и надеждата в съвременните песни

Онзи ден слушах разнообразни като стил и време на създаване песни, от разни джазови класики (нова територия за мен) до класически популярни и рок балади. Докато слушах една от тях - "Spanish Eyes" на Ал Мартино, записана през 1965, се замислих кога скоро съм слушал подобен като смисъл текст на песен:
Цитат:
Blue Spanish eyes
teardrops are falling from your Spanish eyes
Please please don't cry,
this is just adios and not good-bye
(*)
Soon I'll return,
bringing you all the love your heart can hold
Please say "Si Si"
say you and your Spanish eyes will wait for me

Blue Spanish eyes,
prettiest eyes in all of Mexico
True Spanish eyes,
please smile for me once more before I go

пак (*)

Една песен, която е толкова тъжна и пълна с мъка, но и толкова пълна с надежда, с верността, която само истинската любов може да даде!

Не си спомням скорошно написана песен да е била с подобно послание. Възможно ли е нашата западна култура да е потънала толкова в отчаяние, че да да творим само песни за невярност, за разбиване на сърцето и изоставяне и за пълната ни самотност?

Прави ми например впечатление, че повечето попфолк песни, които съм имал случая да чуя, пеят за изоставената жена, защото мъжът й избягал с друга и като че ли фалшът на подобна константна поза, импонираща на всеки нещастен тинейджър, тънещ в любовна мъка, е това, което ме дразни най-много у попфолка. Не искам да противопоставям попфолк на друг поп или рок, но като че ли това е най-яркият пример от бг музикалната ни действителност. Има ли една поне "фолк" песен, в която да се пее за верността и истинската любов в посвещение един на друг?

Какво мислите за това? Признавам, не познавам добре съвременната поп музика и говоря малко слепешката, затова ще ми е интересно ад чуя какво е мнението ви :)

Автор:  Тодор [ 09 Май 2009 13:57 ]
Заглавие:  Re: За любовта и надеждата в съвременните песни

Pauli написа:
Прави ми например впечатление, че повечето попфолк песни, които съм имал случая да чуя, пеят за изоставената жена, защото мъжът й избягал с друга и като че ли фалшът на подобна константна поза, импонираща на всеки нещастен тинейджър, тънещ в любовна мъка, е това, което ме дразни най-много у попфолка.


Песните, за които говориш, имат строго определен адресат - те не са предназначени за всевъзможни слушатели, нито за "нещастния тийнейджър", а за типичната съвременна "мутра" или подобни на нея мъже, вечерни обитатели на фолк-клубове. Като правило неблестящи с външния си вид, а още по-малко с умствен багаж, те имат нужда всеки ден да чуват, че някаква цицореста мацка (въплътена от поредната фолк-звезда) вехне по тях, докато те препускат към следващия си сексуален подвиг. Елементарен и пошъл сценарий, мека форма на порно-филм. И напразен опит да се насити онова, що няма насищане: човешките комплекси.

Иначе песента Blue Spanish Eyes наистина е много хубава, макар че от днешна гледна точка вероятно звучи малко превзето сантиментално. Но всеки човек има нужда от сантименти. Въпросът е какви ценности се крият зад сантименталната форма. И твоето питане към съвременната култура е много уместно!

Автор:  Avigea [ 16 Май 2009 23:55 ]
Заглавие: 

Ето ти Паули :)

When You Say Nothing At All
http://www.vbox7.com/play:742754f1

А за поп-фолк Райна и Константин:
http://www.vbox7.com/play:a4d73818

http://www.vbox7.com/play:b8f6523f

Автор:  Pauli [ 20 Май 2009 00:04 ]
Заглавие: 

Мерси за песните, Авидея, наистина не ги бях чувал преди, особено романтиките на Райна и Константин :)

Като че ли наистина пеят за истинската и вечна любов, особено в песента на Китинг, НО. Не знам дали си обърнала внимание на клипа, в него текат едни малки текстчета като субтитри. В тях пише следното:

"What you see is never what you get"
"I love my Darren" -- "I love her Darren" (две жени вървят заедно и си мислят)
"I love a girl who can't even remember my name"
"I'm in love with a someone I haven't even met yet"

И това на фона на прекрасната песен и прекрасния текст... като че ли някой е искал нарочно да окепази песента. Или това е идея на самия автор? Противоречиво, но във всички случаи звучащо отчаяно и безнадеждно (поне клипът)

За песните на Р. и К. мога да кажа, че ми харесаха, макар втората ("Тежка диагноза") да предизвика спонтанен кикот, когато в началото момчето взе да къдри:

"Гледан теб побъркан като за двама,
жени край мене много, но като теб друга няма" :)

Цялостно внушението на песните за мен е, че поради силната емоция и силното (сексуално) привличане се казват гръмките фрази "нашата любов е вечна". Нещо колкото романтично, толкова и наивно и обречено да стигне до разочарование, когато феромоните и екзалтацията сецнат.
Тогава логично идва и другата част от тематиката във фоп-полка "аз съм сама-а-а, изоставейна-а-а и ще умра-а-а", за която споменах в първия постинг от темата.

Иначе браво, че поне двама от местните фолк-деятели да агитират за вечната и неразделна любов, ВНЛ, както пишехме едно време по стените в училище! Дано да не е от комерсиални подбуди само.

Знаеш ли още хубави песни като тези, които да са хем съвременни, хем богословски добре издържани в духа на Коринтяни 13-та глава - "любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда" и така нататък? :)

Автор:  Avigea [ 20 Май 2009 23:57 ]
Заглавие: 

Е, аз преди всичко исках да те поразсмея, че много сте сериозни тук ;)

Специално за теб:
Pino D`Angio - Notte D`amore
http://www.vbox7.com/play:16fcfdf6

И една страхотна песен:
Tazenda - Andrea Parodi - No Potho Reposare
http://www.youtube.com/watch?v=ciKuuilH ... re=related

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/