Форум за християнския светоглед
http://harta-bg.info/forum/

Да поговорим за семейството...
http://harta-bg.info/forum/viewtopic.php?f=5&t=129
Страница 1 от 1

Автор:  Ивайло [ 06 Мар 2006 18:58 ]
Заглавие:  Да поговорим за семейството...

Попаднах на една статия в Нетинфо, която ще прекопирам тук. Какво мислите по темата?

-----------------------------------
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=853113

Алтруизъм, или Рецепта за щастлив брак

Искате по-добър романтичен живот, който e отвъд границите на "един път годишно" в деня на Св. Валентин? Тогава поставете щастието на любимия над своето собствено, предлага ново изследване.

Т.нар. алтруистична любов е в сърцевината на проучване, което включва над 1300 души, 60% от които женени. Според резултатите:

- Женените, които изпитвали силна алтруистична любов към партньора си, имали по-щастливи бракове.

- Независимо дали става дума за семейни партньори или хора, които имат какъвто и да е тип връзка, алтруистичната обич била свързана с по-високо ниво на щастие като цяло.

Учените предлагат сами да прецените способността си да обичате и да изпитвате алтруистична любов, като видите

в каква степен сте съгласни или не със следните твърдения:

- По-скоро аз бих страдал/а, отколкото да оставя моят/а любим/а да страда

- Не мога да бъде щастлив/а, ако не поставя щастието му/й пред моето собствено щастие

- Обикновено имам желание да жертвам собствените си желания, заради желанията на моята половинка

- Бих изтърпял/а всякакви трудности в името на любимия/ата

По-щастливи в брака

Алтруизмът обикновено се дефинира като "оказване на помощ на някого, без да очакваме да получим нещо в замяна." Женените хора се чувстват значително по-щастливи и удовлетворени, ако романтичните им взаимоотношения са и алтруистични.

Алтруистичната любов създава позитивен кръг във връзката. Ако вие поставяте интересите на вашия партньор над собствените си, той/тя ще оцени това и ще ви отвърне със същото. Това заздравява взаимоотношенията и води до по-щастлив семеен живот, вярват учените.

По-щастливи и без брак

Въпреки, че женените оценили по-високо алтруистичната обич от неженените, тя се оказва благодатна за всички и не изисква "брачни окови". Чувството носи не само по-голямо щастие във всеки един тип връзка, но и ни прави по-доволни от живота като цяло.

Учените смятат, че са необходими още изследвания, за да се провери по-добре теорията за любовния алтруизъм или алтруистичната любов. Изследването е част от по-мащабно проучване на обществото, проведено от Националния център за проучване на общественото мнение към Университета в Чикаго.

-----------------------------------
(Форматирането е като на оригила.)

На мен лично нещата, изложени по този начин ми звучат малко парадоксално. Възможно ли е дотолкова да сме забравили (като общество) що е това любов, че да я представяме като научно откритие... и да употребяваме за това трудни за произнасяне думи като "алтруизъм"...

Въпросът ми е съвсем искрен :) но в същото време и умишлено провокативен ;) Напълно съзнавам, че като говорят за "любов", много хора в различни ситуации влагат различен смисъл. Вземам тази статия като повод да поговорим за любовта в контекста на семейството. Мисля, че темата е актуална както за семейни, така и за несемейни (макар че гледната точка ще е различна) поради простата причина, че според мен семействата са тухличките, от които е изградено обществото ни. Или не е така?

И така, в статията има зададени няколко конкретни въпроса, аз поставих още няколко... Очаквам реакции.

Друг повод е това, че доколкото знам 2006 е обявена за година на българското семейство - възможност за заобикаляне на конкретните въпроси в темата ;)

Автор:  Pauli [ 07 Мар 2006 16:36 ]
Заглавие:  Re: Да поговорим за семейството...

Мисля си защо е наблегнато, че дори не са необходими "брачните окови", за да видим алтруистичната любов... Може би поради това, че в обществото ни пробутват много усилено мисълта, че това е някаква "отживелица" и "безсмислено формализиране" на една любов, а истината (според мен :) ) е че хората се страхуват да се отдадат напълно един на друг, т.е това е отзвук от умерения егоизъм у всеки човек, противостоящ на алтруизма по всички параграфи, да не кажа, че са антиподни мотиви. Защо да не се оженим и да сме заедно, "докато смъртта ни раздели"? Зашото нещо може да се промени, нещо може да умре и "повече да не се обичаме", тогава ще пострадам аз, ако съм се отдал максимално на другия. Алтруизъм с премерена доза рационалност? Не, просто деликатно прикрит егоизъм.

А алтруизмът се налага да се доказва "научно" може би защото вече е научно доказано, че естественият подбор е в основата на любовта, просто механизъм на чифтосването на най-добрите двойки, тук място за себежертване няма много :P

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/