Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 20 Сеп 2019 18:54

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2006 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Днес прочетох следната статия:

"[url=http://www.mediapool.bg/show/?storyid=118489&p=1]Скандалите се превръщат в начин
на живот на българското общество[/url]"

За съжаление намирам статията до голяма степен за правдива и вярна, мислех си доколко натрапването постоянно на зло, корупция, нечестие (което е наистина навсякъде около нас) влияе на всеки един българин, доколко това му вреди и задълбочава още повече проблема, дали поднасянето на черните новини е в името на благото на народа ни или способства за още по-голямата поквара и падане на все повече хора.

Свързвам тези мисли с откъса от Библията, Послание към Филипяните 4 глава, където се казва

8. Най-после, братя, всичко, що е истинно, що е честно, що е праведно, що е любезно, що е благодатно, - ако има нещо добродетелно, и ако има нещо похвално, - това зачитайте.

Доколкото разбирам, думата "зачитам" означава "да обръщам внимание", "да смятам за важно", "да ценя". Ако това тълкувание е вярно, то пълнейки жадно умовете и очите си постоянно със злото от новините, детайлно и старателно подчертано в най-малките кървави подробности, най-малко можем да наречем това "полезно" за който и да е човек, в частния случай и за християните.

Мисля си каква е ползата и защо на обществото ни стават известни имена като "Репата", "Крушата", "Очите", а не пълните имена на криминални престъпници, кратките имена се ползват с цел нещо да е по-интересно, по-лесно запомнящо се, както и създаване на специално емоционално отношение към предмета/човека. Това злонамерено и целенасочено ли е от журналистите или го правят от глупост и неразбиране под какъв казан пъхат дърва за огън?

Далеч съм от мисълта за цензура или скриване на информация, но дали не се култивира у нас жажда и потребност от консумиране на грозни новини, на жестоки сцени и кървави бани, за да гледаме и утре същата емисия, да си купим вестника, за да начешем тази нова краста?

Какво мислите?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2006 17:33 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Pauli написа:
...дали не се култивира у нас жажда и потребност от консумиране на грозни новини, на жестоки сцени и кървави бани, за да гледаме и утре същата емисия, да си купим вестника, за да начешем тази нова краста?


Това, мисля, е и основната идея на автора на статията... Дали умишлено се култивира не знам, но че ние активно консумираме това, е вярно. И действа като бавна отрова. Човек може да си каже: "се ла ви" - такъв е животът и точно това, според мен, е най-опасното за обществото ни. Защото ако "това" е животът, защо да го живеем? Спираш да търсиш нещо по-добро и се приучаваш на апатия...

Човек е ограничено същество, ако се изпълни с помия, няма да има място за нещо друго, дори и то да съществува.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2006 17:04 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Въпросите са реторични и много се радвам, че има хора, които мислят над тях!!!!!!Аз отдавна съм се отказал да търся плодовете на Духа(Галатяни) там - въпросът е дали става въпрос само за новините????Ами тези пълни с кървави и нереални фрагменти филми - приближават ли ни те към истината, която ни прави свободни?
Всъщност много правилно се изразява Ивайло - ограничено същество и помия!А някъде ми говорят, че "ако окото ти бъде чисто, цялото ти тяло ще е светло"!Друг е въпросът, че, ако напуснем "тесния" обсег на ограниченото същество, културната индустрия не помага особено и на междуличностното общуване (всеки може би има опит),на приближаването към нормата за пълноценни семейни, приятелски отношения (сериали, които представят брака като най-голямата грешка???, да не говорим за това как се представя най-чистия Образ в човешката история - или като безпомощен, или като примитивен).
Определено се радвам, че има хора, които мислят по тези въпроси! А то за това, за което не може да се говори, по-добре критично да помълчим - дано повече бащи и майки се сещат, че не с "Биг брадър" могат да възпитат децата си!!!
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2006 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Poliandyr написа:
...сериали, които представят брака като най-голямата грешка???, да не говорим за това как се представя най-чисти

Това наистина е ужасна работа, дори онзи ден по БТВ гледах някакъв филм, в който въпросът беше "за какво да се женим, що за глупост", бях погнусен :|

Мисля си обаче (и не мога да дам отговор за себе си) докъде е мъдро и добро да ограничим влиянието на света върху нас - оттам съответно и влиянието ни върху света? Защото е лесно да избягаме от похотите на очите, негледайки телевизия и нечетейки недобри книги, но бихме ли могли да влезем в гледната точка на човек, гледащ постоянно сапунение сериали и неразбиращи езика и сравненията му? Сам апостол Павел ни казва (1 Коринтяни 5:10) да не търсим това да бягаме от света, но и да не падаме в робство отново на страстите. Балансът е много тънък - как да станем ерудирани и опитни бойци и служители на Царството без да бъдем прелъстени от фалшивите му примамки. Как да го направим?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2006 21:16 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Здрасти, Паули!!!!!
Много правилно отбелязваш, че не трябва да бягаме от борбата със злото (а да го разгромяваме с мъдрост и обич) и от срещата със себе си!А всъщност ми се струва, че ти си намерил един от верните пътища да се противопоставяш на готовите медийни решения, които пълнят душите ни с лъжи и страхове - критично наблюдение!(докато не усетиш, че може би културната индустрия не заслужава и това ти внимание - е, прогнозата за времето все някога ще ни потрябва, ама за всеки случай може да слагаме якето с качулката).
За жалост,настоящите ми занимания ме "принудиха" да се позапозная по-обстойничко с механизмите на аудио-визуалността и определено потвърдиха наблюденията ми, че в 99 процента от случаите влиянието И е свързано със загуба на свобода и инициативност, които са ни много нужни по пътя към възлюбването на Бога и на ближния.
Виж по въпроса с четивата засега съм заседнал на принципа "Който търси,намира", ама и там ми се струва, че има достатъчно неща, от които с удоволствие трябва да се лишим!
А по въпроса за страстите и ап. Павел се сетих за един стих, на който се натъкнах тия дни от някакъв дълбоко неизвестен английски поет от седемнайсти век:
Не са ли стратите езичниците на душата?
Да ни покръсти може разумът единствен.
Определено може би не само Грехопадението, но и покръстването преминават през разума - но докато първия път ставаме слуги на егоцентричните си страхове, то втория път вероятно ставаме истински свободни синове на Вечно Съществуващия, който ни призовава да бъдем "мъдри като змиите и незлобливи като гълъбите"!
Но едва ли съм точно аз човекът,който трябва да говоря тук за облагородяващата сила на разума, точно в този форум, където той е причина за толкова смирение и несамонадеяност, които на мен все още доста ми липсват(уверявам те, пак поради липса на ИСТИНСКО знание, на онова, което ап. Павел нарича "съвършеното знание", Кор.,12) и доста силно отблясъци на които намирам у някои учатници!
Поздрави!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2006 14:18 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Тъй като пишеш за ап. Павел, аз днес научих, че свети Сава, чийто празник е днес, е фактически Павел преди да му се отворят очите. Това, надявам се, е верно - Савел-Павел, Сава.
Разумът може да помогне, но в по-големи дози е пречка, защото "му" е по-лесно да е скептичен отколкото смирен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2006 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
Привет Камене!
Свети Сава в никакъв случай не е ап. Павел, защото е живял четири века след него (виж житието му). В най-добрият случай е негов съименник - ако се приеме, че Савел и Сава са варианти на едно и също име.

А въпросът точно кога Савел от Тарс приема името Павел е спорен. В книгата Деяния на апостолите, 13 глава, 9 стих, се казва просто: "А Савел, който се наричаше и Павел..." Доколкото съм запознат, има няколко теории:

1) Савел от Тарс, който е бил по рождение римски гражданин (вж. пак Деяния на апостолите, 22 глава, 28 стих), е имал и римско име. Павел е било много разпространено римско мъжко име.

2) Савел от Тарс приема името Павел (от латински корен, означаващ "малък"), като израз на смирение, след като се обръща към Христос. И в контраст на името Савел, което е носел един от големите израилски царе в миналото (Саул).

3) Савел приема името на римския управител на Кипър, (Сергий) Павел, когото е обърнал към християнството.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2006 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
Poliandyr написа:
Здрасти, Паули!!!!!
За жалост,настоящите ми занимания ме "принудиха" да се позапозная по-обстойничко с механизмите на аудио-визуалността и определено потвърдиха наблюденията ми, че в 99 процента от случаите влиянието И е свързано със загуба на свобода и инициативност, които са ни много нужни по пътя към възлюбването на Бога и на ближния.
Виж по въпроса с четивата засега съм заседнал на принципа "Който търси,намира", ама и там ми се струва, че има достатъчно неща, от които с удоволствие трябва да се лишим!


Драги Poliandyr,

Във времената и в страната, в които живеем, "медийният аскетизъм" е най-разумната и естествена реакция на хора, които искат да опазят ума си и помислите си (поне донякъде) чисти и способни да се наслаждават на духовните ценности. Не говоря за абсолютно въздържание от телевизия и вестници, а за изграждане на твърди принципи какво и колко да гледаш/четеш. Принципи, които да спазваш с желязна воля, без склонност към отпускане. Защото изобилната медийна продукция така успешно може да "ти опасе ума" - както се изразяваше покойната ми майка, - че накрая да се превърнеш в един всеяден консуматор, без грам собствена мисъл.

Същевременно християнската загриженост за нашето общество изисква да си изградим известна представа с какво си губят вечерите мнозинството българи. Практичният въпрос е: "Колко трябва да видиш/прочетеш от нещо, за да си изградиш тази представа?" Ако иде реч за пошли и гнусни предавания от рода на Big Brother или за вездесъщите сапунени сериали, отговорът е лесен: един-два пъти по половин час. При тях съдържанието изобщо не зависи от обема. По-трудно е с манипулациите на по-високо ниво, където журналистиката има претенции за анализ и някаква задълбоченост.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2006 21:39 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Прощавайте за объркването на св Сава с ап. Павел (Савел). Подведох с е по един и-меил на химика проф. Пожарлиев в един форум за проблемите на българската наука, където той обясняваше за св.Сава, но явно се е объркал, а аз , макар да ми звучеше странно, го приех за любопитна истина без да сверя с други източници. тодоре, благодаря ти, че учтиво обясняваш всичко, вместо да започнеш обаснението си с едно "глупости на търкалета!". Но ти си го дал по християнски: "со кроце со благо."


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2006 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Камен Чернев написа:
"со кроце со благо."

Това според мен е основен принцип по всичката Македония - "со кротце, со благо и со малко кютек" :D

По-скоро може би е подходящ принципът, който ми говори много силно последните близо вече две години, от Коринтяни 13 глава:

Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
Любовта никога не отпада;


Напълно съм съгласен с думите ти, Камене, че
Цитат:
Разумът може да помогне, но в по-големи дози е пречка, защото "му" е по-лесно да е скептичен отколкото смирен.

Аз самият съм повярвал в Бога и станах християнин чрез разума и години наред подхождах интелектуално към "проблема вяра", затова ми се виждаше и странно посвещението, плод от любовта към Бога, както и поклонението пред Него в богослуженията в църквите, струваха ми се излишни и безсмислени. Но когато човек наистина обикне Бога, а не само да чете за Него и да сравнява с двайсет други източници какво са писали по темата, тогава всъщност започва плодоносният християнски живот, в който прославяме Бога.

Затова бих се противопоставил в известна степен на цитирания от Poliandyr поет, който дава предимство на разума пред останалата част от същността на душата ни - волята и чувствата - в общуването и приближавнето до Бога.

С разум и мъдрувания много хора са стигнали до погибел, затова и Господ ни заповядва да бъдем като децата!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2006 20:11 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
А, ама позволи ми и аз да му се противопоставя на английския поет, Паули!!!! :razz: То няма нищо по-абсурдно от това да сипеш просвещенски идеали в стихове!!!
На сто процента подкрепям, че Бог желае чисти, смирени и отзивчиви добряци, но за да са и смелички може би им е нужна и интелектуална искреност (онази, дето винаги се стреми да проверява твърденията си и да бъде будна на максимум, за да не се окаже, че "Имат вяра за Бога, ала не според разума").
Не мисля, че е толкова лошо да се сравняват източниците, имайки предвид, че примерно десет от тях може да ни кажат, че ние сме всичко друго, ама не и синове на Всевишния - не смятате ли, че можем да изпитаме благотворното въздействие на съвестта и без всяка втора наша книга да е със заглавие "За покаянието", "За усиления плач"?
За Кор.13 мога само да кажа, че е една неопровержима и от най-скептичния разум ,и от най-хипохондричната душичка истина!!!!Поздрави на Охрид :razz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group