Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 22 Сеп 2019 04:19

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Отговорни ли са християните за средновековните събития като инквизицията и религиозните войни и проявяват ли нетърпимост към чуждите култури?
Да 20%  20%  [ 1 ]
Не 80%  80%  [ 4 ]
Не мога да преценя / не знам 0%  0%  [ 0 ]
Общо гласове : 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2008 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Цитат:
1) Религията и политиката са двете неща в нашия живот, които са носили само кръв и разделяне. Те утвърждават своята власт от векове само и единствено чрез търсене на противопоставяне, посочване на "врага".

2) Конкретно за християнството - нетърпимостта към чуждото мнение и култура от страна на християнските духовни лица и владетели са основната причина за няколко геноцида - над индианските народи и култури при завладяването на Америка и Вартоломеевата нощ във Франция.

Това прочетох днес в една оживена дискусия относно наскоро излязла книга за масонството.

Какво ви идва на ума, като прочетете тези две точки? Мнозина застават зад тези твърдения и ги подкрепят, други ожесточено ги отхвърлят и опровергават. Всъщност, като се замисля, това е един от основните доводи, който изниква при всеки разговор между християни и нехристияни, които дискутират нещо за или против християнството, на мен поне ми се е случвало поне дузина пъти.

Какво бихте допълнили към горното, ако подкрепяте горните тези или какво бихте отговорили, ако ги отхвърляте?
Можем да направим един кратък преглед на въпросния диспут, седящ от векове пред нашата цивилизация и култура.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2008 23:59 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Здравей Паули,

Първото цитирано от тебе твърдение, изказано в тази дискусия, според мен е несериозно. Не може да се прави такова обобщение за всички религии. По-скоро ме тревожи второто твърдение. И докато за Вартоломеевата нощ и инквизицията вината може да се хвърли върху Католическата църква в стари, жестоки времена, то въпросът с индианците е много сложен. Между другото, те май не харесват това име. Предпочитат Native Americans. Наскоро спорих с човек, настроен антиамерикански, и не можах да намеря оправдание за отношението към "коренните американци" в САЩ от основаването им до наши дни. Мисля, че църквите - протестантски и католическа - имат голяма вина за това. Те са със сериозно влияние там и биха могли да помогнат, вкл. и днес. Както е известно, голяма част от коренните американци живеят в резервати. Те не са на много хубави места (меко казано) и площта им намалява непрекъснато. Има ли някой обяснение за това?

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей, Георги! :)

Несериозно или не, първото твърдение в цитата е в устата на всеки втори човек (ако първият вече е станал християнин), затова и оформих провокативно началото на темата. Според мен също е несериозно твърдение, но въпросът зададен толкова общо и неопределено, е изключително трудно да бъде оборен пълно с едно или две изречения. Това прави отговора в очите на питащия да изглежда като неудовлетворителен или увъртане. А въпросът вълнува културата ни - докато едно време войните са изглеждали като част от живота (каквито и са), като една от злините на падналото ни естество, то днес те се гледат през призмата на "високите постижения на науката", "образоваността и културата", определят се като варварски и
проява на лош вкус, а свързването им с "религията" като основен подбудител е на една мисъл разстояние. Затова трябва да имаме отговор. Дори да е кратък, но да е убедителен :)

Аз също не мога да намеря оправдание на случилото и случващото се с туземците на Америка (ако това не звучи обидно за тях :) ). Единственото нещо, което смятам за добро, е идването на мисионери сред племената едно време и разкриването на истината за Бога и Исус Христос като единствен път към вечните ловни полета. За съжаление веднага след тях или дори заедно с тях са се кльопвали и алчни за пари и власт хора, които са виждали само възможността да заграбят повече злато. Не вярвам тези хора да е справедливо да се свързват с името на Христовата Църква, а те са отговорни за зверствата и несправедливостите, които сами са причинили.

Какъв според теб е най-силният аргумент против тезата, че "религията носи само кръв и разделение и че има власт благодарение на провокирането на разделение и противопоставяне, т.е вражда"?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008 17:32 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Pauli написа:
Какъв според теб е най-силният аргумент против тезата, че "религията носи само кръв и разделение и че има власт благодарение на провокирането на разделение и противопоставяне, т.е вражда"?

Труден въпрос! Единият вариант е Бог да отвори очите и ушите на спорещия, за да може да чуе аргументите :) Иначе според мен голямо впечатление правят на невярващите биографиите на мисионерите - Ливингстън, Кери, американците и англичаните през 19-и век в България, съвременните мисионери; някои от тях бяха убити в края на 20 и началото на 21 век. Каква кръв, какво разделение? Напротив, те обединяват племената. Миналата седмица срещнахме американски пастир, който дойде от Кения. Бил е там по случай годишнина от основаването на техни църкви. Разказа, че е било трогателно да види хора от воюващи доскоро племена да празнуват заедно!
Трябва да популяризираме тези биографии. Нима не е чудо това, което Бог е направил чрез Илайъс Ригс? Дошъл тук, научил български, проповядвал, участвувал в превода на Библията на съвременен български. Видял, че няма учебник по граматика; написал първата съвременна българска граматика. Колко българи знаят за него?
Поздрави!

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2008 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Чудесни аргументи! :)

Честно казано не бях се сещал за подобна възможност. Като че ли самият аз досега винаги съм опитвал да разделям на отделни части такива нечестни генерализирания, да поглеждам в конкретните детайли и да опитвам да покажа какво правят *християните*. Защото не ни интересува да защитаваме всички религии, доста от тях очевидно са зли в същността си, бидейки фалшиви така или иначе и водейки хората в заблуда.

Какво можем да отговорим на човек обаче, след като сме му споделили за благите хора-миротворци и душегрижители, които посвещават живота си да помагат на другите - неща, които са наистина изненадващо неизвестни и непопулярни в културата ни, и той каже: "да, ама след тези хора идват митрополити, суперинтенданти, епископи и кардинали, които ламтят за власт само". Или пък какво можем да отговорим на "Какво ще кажеш за кръстоносните походи"?

Частичен отговор може би има тук, интересно ми е какво е и твоето мнение! :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2008 23:26 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Е, винги след всяко А може да се каже и Б, но за мен важното е, че това, което Георги казва е съвсем реален отговор за човек, който наистина се интересува от отговор. Не избягва темата, напротив, точно в целта е според мен.

Георги, като спомена за Кения и за хора от до скоро враждуващи племена, обединени в Христос, се подсетих за филма Hotel Rwanda, който представя гражданската война в Rwanda по ужасяващ начин. Милиони избити... Не гражданска война, а направо геноцид. Целта на едното племе, Хуто, е била да заличи другото физически и без малко не изпълва мисията си... Презрение, ненавист и страх... това е, което изпъква като чуства във филма. Замислих се за това колко дълбоко е вкоренено злото в човешкото сърце. Едно и също се случва във всички времена, на всички места... където има хора. Това специално се случва 90-те години на 20-ти век. Да твърди човек, че християнството е виновно за тези неща, значи според мен да си затвори очите за това колко лесно човешкото сърце може да бъде подведено. Геноцидите на фашизма и на комунизма примерно са извършвани от съвсем "порядъчни" хора, същите, които срещаш всеки ден на улицата.

За разлика от това обаче, свидетелството, че един човек може да види брат в Христос, Божие дете, за което Бог е платил скъпа цена, в човек на когото до скоро е гледал като на хребарка, която трябва да бъде изтребена, това е силно свидетелство според мен, на фона на цялата човешка история. С други думи, нямаме основания според мен да не обръщаме внимание на тези неща и да се съсредоточавами избирателно в определени прояви на насилие. Вместо това би трябвало да е точно обратното -- цялата история потвърждава човешката склонност към насилие, но случаите помирение -- те са нещо изключително.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2008 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Да, като че ли много лесно човек забравя какво представлява самият той и за колко кратко време може да се превърне от "нормален човек" в изрод и изверг. Комфортно е да обявиш това или онова, особено "религията" и "други отживелици" за главните престъпници в иначе пасторалния ни свят.

Можем да направим връзка и с една статия, която четох преди време, която показва обективната статистика колко от най-големите ужаси по света са причинени от наглед обикновени тирани, всичките доста далеч от вярата в Христа

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2008 14:16 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Като стане въпрос за това, че християните били нетърпими към другите религии, се сещам за следния текст от Евангелието на Матей, Глава V, 43:48:

43. Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си".
44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят,
45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни.
46. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?
47. И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?
48. И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.


И та, струва ми се, след като е казано да поздравяваме езичниците и да обичаме не само тези, които ни обичат, къде остава място за войни, инквизиции и т.н.? Как може да се свързва с християнството нещо, което дълбоко му противоречи, и то според Библията?

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008 18:17 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Паули, благодаря ти за линковете в мнението ти от 10.09!
Pauli написа:
"да, ама след тези хора идват митрополити, суперинтенданти, епископи и кардинали, които ламтят за власт само". Или пък какво можем да отговорим на "Какво ще кажеш за кръстоносните походи"?

Най-добре е вярващ историк или теолог да отговори на този въпрос. Аз ще ти кажа моето лично мнение. Първо, трябва да признаем, че това е голям грях (престъпление) на Църквата и по-точно на нейните водачи. Ти пишеш за хората от първата част на горния цитат в предишния си постинг:

Pauli написа:
Не вярвам тези хора да е справедливо да се свързват с името на Христовата Църква, а те са отговорни за зверствата и несправедливостите, които сами са причинили.

Това са хората, които вървят след мисионерите. Сред тях са и част от висшите духовници. И стигаме до кръстоносните походи. Нека да се замислим: папа Урбан II и висшите кардинали ли са Христовата Църква? Не; те са много отдалечени от Христос и близо до света. В същото време е имало многобройни християни и църкви, които са били верни и са разпространявали Божието слово напр. монаси, които са го преписвали и превеждали на говорими езици, основавали са нови църкви и манастири. Това е била Христовата църква тогава. Заради йерархията те не са можели да повлияят на нейните водачи.

Винаги, когато светът влезе в Църквата, има големи проблеми (това звучи като клише, но е вярно). Кръстоносните походи са плод на съюза на Църквата със света. Както е добре известно, Реформацията е възстановила библейските принципи. Между другото, във вековете след Реформацията и Католическата църква се е променила към по-добро.

Кръстоносците са били нищожен брой спрямо християните, но колко много унищожителни критики заради тях и колко малко добри думи за хубавите неща, направени от Църквата през вековете на походите!

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008 18:39 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Ивайло написа:
цялата история потвърждава човешката склонност към насилие, но случаите помирение -- те са нещо изключително.

Наистина колко е страшна историята на човечеството! Насилие, терор и убийства на милиони! Статистиката на геноциди в линковете, посочени от Паули по-горе, е ужасна. На тоя фон случаите на помирение наистина са нещо изключително - смекчаване на сърца, извършено от Святия Дух. Според мен това са чудеса.

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2008 13:07 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Има много митове в историята, които е трудно да се разклатят със сериозна историческа наука. Например броя на избитите в Йерусалим след влизането на кръстоносците е раздухан от съответния хроникьор с цел самохвалство. в паралелни ислямски хроники не се срещали такива големи цифри, а 10 пъти по-малки- е, те пък искат да занижат загубите си. друг пример- християните изгорили варварски Александрийската библиотека - също не ясен и потънал във времето и раздухан по-късно от историка Гибон. Сигурно е, че християните са драскали кръстове по фрески и стените на музеите в Александрия, но за книгите има и други хипотези. Или - за мрачното Средновековие- мит разпространяван в 18 век от френските просвещенци с цел антирелигиозна пропаганда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Да, добре е да ревизираме фактите и нещата, които знаем като "сигурни" от всевъзможни по качество и достоверност източници. Интересно е да се погледнат голите числа и данни и после да могат да се правят заключенията, които ние имаме снесени наготово от телевизия и пропагандни книги.

Камене, можеш ли да разкажеш малко повече за просвещенците? Звучи много интересно и ново, а честно казано, досега аз самият съм приемал като чиста монета понятието "тъмните векове" и всички алюзии, които изникват от него!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008 23:04 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_Ages
тук може да се намерят подробности и отпратки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2010 17:59 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008 23:51
Мнения: 24
Местоположение: София
Цитат:
САЩ официално се извиниха на американските индиански племена за "зле замислената политика" и насилието, извършено срещу тях

Добра новина! Мисля, че резолюцията трябваше да е по-категорична. Вижте статията:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=165467

_________________
Правдата Ти е като великолепните планини. Пс. 35:6


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2010 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Вече усещам доколко Фейсбук променя съзнанието на човека, несъзнателно търсех бутончето "харесвам това" :D

Да, наистина интересна новина! Дано промени нещо за тези хора, освен символичното си значение.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group