Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 19 Юли 2019 22:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Какво мислите за гей парада в София?
Отвратен съм, да се забрани! 20%  20%  [ 1 ]
Да се забрани! Нямам нищо против да правят каквото си искат у дома, но не искам да ги виждам. 20%  20%  [ 1 ]
Нека направим ответен протест! Някой трябва ясно да каже, че хомосексуализма е грях. 0%  0%  [ 0 ]
Какво толкова? Обичат се, парадират. Всеки има право на мирно шествие, стига да не пречи на другите. 0%  0%  [ 0 ]
Не харесвам хомосексуализма, но човек не избира какъв да се роди. Всички трябва да имат свобода да изразяват своята същност. 0%  0%  [ 0 ]
Не го одобрявам, но имат право на него. Жал ми е за обществото ни, след като вече извращенията приемаме за нормални. 60%  60%  [ 3 ]
Никой от горепосочените отговори не изразява точно моята позиция. (Моля, използвайте темата, за да изложите своето становище.) 0%  0%  [ 0 ]
Общо гласове : 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Тези дни по медиите се шуми относно парада на хомосексуалните, който ще се проведе на 28 юни 2008 г. в Южния парк (по последна информация - http://www.dnes.bg/article.php?id=53420). Както съм зает, сигурно въобще нямаше и да разбера за това, ако брат ми не ме беше предизвикал с едно интересно предложение. Замислих се: "А какво всъщност мисля относно тази проява?"

Мисля, че има страхотна нужда от дабат по въпроса с участието на всички разумни и задълбочено мислещи християни. Затова откривам темата и тук, и както ще ми стане навик напоследък, с помощта на анкета.

Бих искал тази тема да бъде място за размяна не само на мнения, но и на внимателно обмислени аргументи, както и на препратки към полезни материали, които сте прочели по темата.

Като начало, ето връзка (http://andrewnedelchevnews.blogspot.com/2005/11/blog-post_29.html) към един кратък коментар, който написах в блога си преди години, по адрес на актуална тогава статия в Mediapool.

Пак в блога ми, под бележка на съвсем различна тема (http://andrewnedelchevnews.blogspot.com/2007/05/blog-post_23.html), се оформи дебат "за" и "против" хомосексуалистите в църквата, като последната участничка е оставила мнението си само преди няколко дни (макар че оригиналният материал е от 23 май 2007 г.).

Интересен дебат по темата виждам, че се е заформил и в блога на Радан Кънев - "Записки на реформиста" (http://radankanev.blogspot.com/2008/06/blog-post_25.html). Между другото, защо имам чувството, че някой от ХАРТА се познава лично с Радан? Или греша?

Още една интересна дискусия има в "Блогът на нервната акула" (http://nervousshark.wordpress.com/2008/06/20/i-tuk-za-gay-paradite/).

Разбира се, за какъв дебат тук може да говорим, ако не обърна внимание на сайта на Българската гей организация "Джемини" (http://www.bgogemini.org/bg/), която всъщност организира парада. На въпросната страница има много ценен материал за дискусии. (Например, нима наистина този парад не представлява и отчитане на дейност и разходи за въпросната организация? Изобщо, любопитен е въпросът за кого е предназначен този сайт и това ли е вътрешният речник на активистите - между тях самите? Уф, скептикът у мен се надига.)

Един любопитен материал (http://www.tothesource.org/6_25_2008/6_25_2008.htm) получих днес в пощенската си кутия и от To The Source - частен think-tank на Dinesh D'Souza.

Последно, утре (28 юни 2008 г.) от 19:00 ч., в предаването "Вижте кой... с Евгения Атанасова" по Канал 1 (http://programata.bnt.bg), ще има дебат по горния въпрос. Сред публиката, която би трябвало да участва в дискусията, ще бъдат Людмил Ятански (http://yatanski.blogspot.com/) и моя милост.

Ех, мечтая за деня, когато повече българи няма да приемаме мненията си на готово или бързаме да изплюваме първосигналните си реакции, ами ще разсъждаваме задълбочено и информирано, за да стигнем до разумни преценки...

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Последна промяна andynedelchev на 28 Юни 2008 04:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008 18:50 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Анди, между възможните отговори, които си дал в анкетата не намерих такъв, зад който да застана. (Може би е добе в края на всяка анкета да стоят двете дежурни точки: "Друго" и "Нямам мнение") Разбира се имат право на шествие. Не знам дали хомосексуалистите в България са реално онеправдани, но ако им се забрани парад като този, би било пример за това. (Ако разбира се приемаме, че парадът е в рамките на приличното.) Нещо, което не бих могъл да приема са хомосексуални бракове. В този смисъл не смятам, че някой е онеправдан ако няма правото да сключва брак с човек от същия пол.

Не мога да приема и отговора, че участниците в парада имат право да изразяват своята същност, понеже не мисля, че хомосексуализмът може да е качество на човешката същност. Единствено последното произтича от християнския ми светоглед. Иначе дотук изразявам предимно гражданска позиция.

Мисля, че темата, която отваряш е актуална и ще се включа по-късно.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Поздравления за темата, Анди! :) Изключително актуална и важна тема, още повече какво е отношението ни като християни към това! Особено на фона на коментарите в dir.bg след новините по темата, които са красноречиви колко много от хората са с неадекватна реакция на ставащото.

Аз самият също не намирам точната позиция в анкетата, може би най-близка е последната, макар че не съм сигурен, че "имат правото на парад". Зависи какво ще представлява той и каква е целта му, а тук имам определени опасения и предположения.

Интересен е развоят в коментарите, които се четат във въпросния дир.бг, че да бъдеш хомосексуален е генетично заложено, т.е това е заболяване, дефект или както и да се нарече. Срещу това скачат самите хомосексуално ориентирани, които отричат да са "дефектни" и настояват, че са направили свободен избор и живеят така, защото го желаят. Което от своя страна подкрепя идеята за това дали можеш да станеш или да продължиш да си хомосексуален по свой избор, а не "защото природата ги е направила такива".

Ето една изключително интересна и точно по темата лекция от ELF: The Ideology of the Gay Liberation Movement: a Critique. Каня се от поне няколко седмици да направя кратък обзор на лекцията на български, ако стигне времето, ще го пусна тук, точно в десетката е това, което разказва лекторът. Ето накратко на английски основните тези на авторката:

Цитат:
4.0 Accuracy of the Ideology of the Gay Movement.

4.1 Is Gay Good? -- Не, поради проблемите, които създава за практикуващите го
4.2 Does homosexual practice have no moral implications? Да, има отражение и то сериозно
4.3 Is homosexuality not a matter of choice and not changeable? Да, до голяма степен е въпрос на личен избор, макар и зависещо и от външни фактори (психически травми, възпитание и т.н)
4.4 Do Homosexuals really make up 10% of the population? Не, реалните правилни изследвания сочат между 0.6-0.7% и 1.1% от хората днес.


Ето описание на авторката Рейчъл Тингъл (Rachel Tingle): Her book "Gay Lessons: How Public Funds are Used to Promote Homosexuality Among Children and Young Peopleled" directly to the Section 28 legislation in Britain which, for 15 years (until its repeal last year - т.е 2003 година), banned the promotion of homosexuality using public money.

Препоръчвам лекцията дори само в текстова форма, ако имате време да я прочетете! Надявам се да успея да я резюмирам, за да е по-достъпна в бъдеще.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008 04:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Добре, приех съвета ви и добавих още един възможен отговор. От отговор "нямам мнение" не виждам нужда, тъй като ако някой няма мнение, то въобще не е задължен да гласува. :-)

Павка, благодаря ти за препратката към лекцията от ELF!

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Предаването в събота според мен мина добре. Следват някои впечатления...

Първата ми изненада беше, че приблизително 90% (а може би и повече) от публиката в студиото бяхме протестанти. В моята половина единствено момчето от ВМРО не беше, а то беше и единствено сред онези, които се изказахме в ефир. Това със сигурност не се дължеше на някакви предварителни уговорки сред протестантите, нито пък лобиране. Явно че къде преднамерено, къде инцидентно (а най-вероятно по малко и от двете), от предаването бяха решили да дадат възможност да се чуе и протестантската позиция. Дотук с мита, че на евангелистите в България систематично не се дава възможност да се изкажат в медиите. Явно, че поне в някои медии, ако има какво да кажеш и можеш да го изразиш интелигентно и с уважение към другите, все ще успееш да се добереш до трибуна. Още повече, че самите журналисти стават все по-професионални и имат нужда от различната гледна точка, за да привличат интерес.

В тази връзка трябва да отбележа, че екипът на предаването се държа много професионално. Накараха ни да се почувстваме като у дома си, бяха много любезни и съвсем приятелски непосредствени. Реално всеки, който пожела да участва от публиката, можа да го направи.

Форматът на подобни предавания (а и естеството на телевизията по принцип) не позволява задълбочено или систематично обсъждане на една тема. Целта е по-скоро да се чуят отделни позиции и аргументи, като всеки се опитва да постигне множество цели наведнъж, но преди всичко да остави определено впечатление у зрителите. В този смисъл участниците говорят малко и един през друг, защото в крайна сметка държат да впечатлят не толкова непосредствените си събеседници в студиото, ами зрителите пред екрана. Успехът на едно участие в такова предаване зависи именно от това доколко съзнаваш това и го използваш в своя полза. Направи ми впечатление, че гостите на Евгения Атанасова явно имаха опит с подобни формати и се справиха доста добре.

Приятно изненадан бях от представянето на Десислава Пулиева от Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", която представляваше позицията на Българската православна църква. Не бях чувал за въпросната дама досега, но преди предаването разбрах, че обикновено говори критично за сектите, като разбира се включва в тяхно число и протестантите. (Това може да се види и в многобройните интервюта с нея, които се намират публикувани из интернет.) За първи път обаче можах да чуя една по-ясно и аргументирано изразена православна позиция. Поздравления за православните архиереи, че са се решили да използват интелигентни и начетени хора като г-жа Пулиева, вместо традиционно да се оставят да бъдат представлявани от клирици, които не дават вид да са в крак с действителността. Едно е да чуеш аргументи (макар и според мен не съвсем убедителни) в полза на православната позиция, а друго - да се казва просто, че нещо от векове е било така и трябва да го поддържаме, защото Църквата е съхранила българщината през вековете...

Приятно ме изненада също Андриана Митева от БНС. Честно казано очаквах представителят на националистите да бъде някакъв намусен, фашизоиден чичо, който бълва груби и фанатични лозунги, а не симпатична млада жена, която с доста добър тон изразява позицията на нормалните. Това, разбира се, не означава, че одобрявам позицията на партията й, нито пък смятам, че беше особено убедителна с аргументите си. Просто ме изненада положително.

Александър Бойчев беше като че ли най-изненадан и неподготвен за това ниво на диспут. На няколко пъти подхвърли просташки и повърхностни подмятания, които обаче останаха без ответ и през повечето време (особено в първата част на разговора) само повдигаше ръце и се усмихваше с вид: О, тези хора въобще не са в час и не схващат, как може да мислят толкова елементарно! По-късно имаше и уместни забележки.

Патриция Василева-Елия, известна лезбийка и създателка на първия български лезбо сайт, се държа с достойнство почти до края. Очаквах да покаже къде-къде по-просташко поведение. Относно аргументите й ще коментирам когато стане достъпен видео записът.

На страницата на предаването (виж линковете вляво на страницата) все още предстои да се качи видео запис на въпросното издание. Ако някой обаче, е направил запис на видео, ще бъда благодарен, ако ми се обади.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Поздравления за участието, Анди! :)

И аз гледах предаването, мен също ме впечатли присъствието на толкова християни в студиото, очаквах по-скоро да има ритуално заклеймяване на старите догми и на средновековните мракобесни твърдения, както имаше един неуместен коментар в линковете от първия ти постинг.

Между другото, вече е излязъл записът на сайта на Канал 1 :) Ще го гледам още веднъж и ще напиша и моите впечатления.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Още докато пусках предното мнение видях, че се е появил видео записът на сайта на предаването. За по-лесно гледане съм го "вложил" в блога си. Ако желаете, от този адрес може да си свалите записа на харддиска, също както и от оригиналния линк на страницата на предаването.

Коментарите ви са добре дошли!

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008 17:06 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Анди, много благодаря за връзките към видеозаписа на предаването! Наистина ми беше интересно, а нямаше как да го гледам...

Също, интересно ми беше да прочета твоята преценка за това как е минало предаването, понеже след като го гледах и аз имах някои наблюдения, част от които ми се иска да споделя тук.

Казваш, че форматът на прадаването не позволява задълбочена дискусия. Струва ми се обаче, че в него се изказаха мнения, които изискват такава. Мисля, че ако водещата беше малко по-подготвена, дискусията би могла да се получи въпреки формата на предаването. Общото ми впечатление от всичко прочетено и чуто около този гей парад е, че обществото ни има нужда от тази дискусия, при това с възможно по-голяма публичност.

Имах доста впечатления от предаването, но най-вече искам да споделя едно. То е във връзка с репликата на Александър Бойчев (мисля, към Людмил Ятански), че живеем в "светска" държава, в която това кое е приемливо и кое не, се определя от закона и по тази причина, ако гей-парадът е законен (което аз самият не оспорвам) то не остава място за възражения по въпроса. Тук би било много добре ако някой беше обърнал внимание на провокативната забележка на момчето от ВМРО. Какво ще кажем ако някой публично демонстрира склонноста си да прави секс със животни? Първосигналната реакция на господин Бойчев (и на още някой) беше, "Е, това вече е забранено от закона." (което представлява и една недоизречена морална оценка: хомосексуализмът е добро, защото е законен, докато сношението с животни е лошо.) Тук му е мястото да се попита, какво да кажем ако след време стане законно? Как се коват законите?

Моето мнение е, че цялата дискусия трябва да се фокусира върху тези въпроси. Водещата имаше доброто желание, но не и добрата воля да разграничи нещата. В едно свободно и отговорно общество (неполицейско) шествието, организирано от гей-обществото в България е законно и в някои отношения дори дава добър пример на болшинството българи, които само си мърморят, че правата са им накърнени, но нищо не правят. Те излизат с позицията, че са онеправдани и в общи линии се борят за това законът да се промени в тяхна полза. (Тази позиция, къде от страх, къде от други съображения обаче остана недоизказана в случая, което е малко коварно според мен.) Именно с едно такова събитие е редно да започне свободна дискусия относно това доколко е уместна една такава промяна и ако фокусът е "как да направим закона по-добър", то законът сам по себе си не може да бъде мерилото. Нужен ни е друг ориентир. Тогава кой е този ориентир?

В този развой на нещата вече не изглежда неуместно ако някой каже, че Библията може да бъде добър ориентир. (И мнението на пастир Ятански идва точно на място.) Концепцията за "светска" държава според мен е една недомислица, която на пръв поглед поставя законът (създаден от човеци) като абсолют. Това обаче би лишило обществото от правото му да влияе върху закона. Ако не, тогава той не би могъл повече да е абсолют.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2008 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Иво, чудесни наблюдения и разсъждения за същността на закона и за абсолютите! :) Не се бях замислял досега в такава светлина за проблема, но наистина е много проницателно за мен.

Опсявам се, че съкровената мечта на всеки човек е ТОЙ да е центърът и мерилото за всичко, напълно в тон с атеистичния хуманизъм, който усвояваме старателно с всичко около нас. Демокрацията и толерантността ги приемаме от кумова срама, защото разбираме, че първичният ни импулс е напълно чудовищен и с деструктивен потенциал. Но ако ни паднеше случаят, бихме се възползвали без колебание :lol:

Искам да кажа, че основното нещо, което ми боде очите в този парад и усилията на тези хора, е желанието да променят обществената нагласа, а оттам и закона, който да "ги произведе" в нормални, дори и супернормални, по-нормални от нормалните хора. Силната им и здрава международна организираност граничи с координараността на специалните разузнавателни части или на терористичен отряд с внимателно планирани през годините публични събития, с бюджети, хора и последователно планирано показвана идеология. Например Гей прайд движението не е родна инициатива на местния ентусиазъм на 200 човека, а просто брънка от стотици такива други прояви, внимателно премерени и организирани. Вероятно знамената и парите за организирането му са взети от бюджета на международна гей-организация. Иначе по новините всичко изглеждаше много импулсивно и импровизирано, все едно група хобиисти си правят среща. Ако твърденията за международно организиран план за изместване на обществената нагласа и отношението на западната цивилизация към конкретния въпрос са верни, то трябва да подходим сериозно и систематично към подобен въпрос, като към хора, които пробутват нова идеология, а не като към простите хорица, които се борят за незнайно кои отнетите им права на граждани на България.

Много уместно жената от фондацията "Кирил и Методий" (ако не се лъжа) каза, че гей движението обезценява, обезличава и профанизира човешката личност и уникалност, олицветворявайки я и свеждайки я до сексуални импулси, естествени или противоестествени такива, което е обидно и противно съзнавайки, че сме направени по Уникален образ и сме Нещо_специално в очите на Бога.

За съжаление още не съм успял да гледам повторно предаването, за да изкажа по-конкретни коментари по предаването.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group