Форум за християнския светоглед
http://harta-bg.info/forum/

Идеалният свят според човек, непознаващ лично Бога
http://harta-bg.info/forum/viewtopic.php?f=5&t=257
Страница 1 от 1

Автор:  Pauli [ 29 Юли 2008 16:35 ]
Заглавие:  Идеалният свят според човек, непознаващ лично Бога

В блога на някакъв млад човек, Румен Дамянов, прочетох следния постинг:

"Абсолют водка" започнала рекламна кампания под заглавие "В един абсолютен свят", която цели да събере вижданията на хората как си представят един "по-абсолютен" свят. Тук, да отворя скобата, веднага ме засърбя да изсъскам през зъби "постмодернисти релативни такива, каква ще е разликата между по-абсолютния и по-малко абсолютния свят!?! Все едно да кажеш релативно абсолютен или - неговия синоним - абсолютно релативен!"
Ето до това води непознаването на значението на думите, както и това да живеем в 21 век в Европа :D

Но да се върна на мисълта си преди скобата. Идеята на рекламата е да опишем как си представяме идеалния свят и, между другото, да вдигнем продажбите на водка, като популяризираме запазената й марка. Но второто не е толкова съществено, ето извадки от мини-есето, написано в блога:

Цитат:
На първо място в Абсолютният свят парите няма да съществуват, защото според мен те са причината за всички лоши чувства у хората.... парите разболяват нашето общество, те са причината за всичките ни проблеми и нещастия.
...
хората ще могат да притежават всичко, което си пожелаят, ще имат хубави жилища, коли, дрехи, бижута и най-различни вещи, които в нашият свят не биха могли да си позволят. Все пак обаче ще могат да работят, ако пожелаят, но само това, което наистина искат и им доставя удовоствие да работят. След като всеки, ще може да има всичко, завистта у хората ще изчезне, без завист, хората няма да изпитват и омраза, няма да познават и гнева като чувство, престъпленията няма да съществуват. Всеки ще бъде щастлив, всеки ще е алтруист и хуманист, всеки ще обича себе си и другите хора, всички ще разбират и ще бъдат приятели, никога няма да се карат и да се сърдят един на друг.
...
Хората няма да боледуват, защото ще бъдат създадени препрограмирани вируси, които няма да разболяват хората, а ще засилват имунната им система толкова много, че никой никога няма да боледува от никакви болести. Хората също така няма да стареят и ще бъдат напрактика безсмъртни. Хората ще имат технология, с която ще могат да се телепортират на огромни растояния за секунди. Те ще намерят други цивилизации и ще ги включат в своя Абсолютен свят. Така докато цялата вселена не се изпълни с хора и така с любов и разбирателство. Защото Тя, АБСОЛЮТНАТА ЛЮБОВ, е смисъла на нашият Абсолютен живот, защото Тя е това, което ще превърне нашият свят в Абсолютено съвършен.

Това ми напомня за ... новото небе и новата земя :) :
Цитат:
"Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт няма да има вече; нито ще има вече жалеене, нито плач, нито болка; защото предишното премина.
...
И ме отведе чрез Духа на една голяма и висока планина и ми показа святия град, Йерусалим, който слизаше от небето, от Бога,
и имаше божествена слава като светеше, както свети някой много скъпоценен камък, като яспис, прозрачен като кристал.

както описва това ново небе и нова земя Октровение на Йоан, 21 глава.

Текстът ме накара да се замисля: за какво копнее всеки редови човек? Прозренията на конкретен надарен човек ли са или просто изразява гласно копнежа на всеки от нас? Какво мечтае и къде иска да бъде, ако можеше да живее вечно всеки човек? Дали е това, което пише Румен? Или повечето хора се сепват и си казват, както е един от коментарите по-долу:
Цитат:
Жалко обаче, че всичките тези виждания за идеалния свят са неосъществими.. просто мечти за една утопия.. а реалността е толкова различна и ужасна :(

Вярно наблюдение с неверен извод от него, по мое мнение.

Какво мислите?

Автор:  Ивайло [ 29 Юли 2008 21:24 ]
Заглавие: 

Павка, интересни мисли :)

Мога и аз да се постарая да видя сходства между изразеното мнение и описанието на новото небе и земя в Откровение. Както ти отбелязваш, те лежат предимно в областта на човешките копнежи. Мен обаче ми правят по-голямо впечатление различията, особено в контекста на темата, която тече в "Богословие и философия", за материализма на настоящата култура.

Въпросният млад човек, който е писал това, трябва наистина да е доста млад, т.е. без спомени от близкото минало от преди 20-тина години. Може би е добре да му се напомни, че той в момента има привилегията да живее в "светлото бъдеще"...

Просто не мога да си представя какво е това, което трябва да се случи за да спрат да вярват хората в постигането на "Рай на земята". :-k Може би защото, както ти пишеш, копнежът нещата да бъдат не такива, каквито са, е толкова дълбоко вкоренен в човешкото сърце. Но от идеята, че "след като всеки, ще може да има всичко, завистта у хората ще изчезне", почти ме побиват тръпки. За мен определено въпросната утопия е по-ужасна от реалността.

Изглежда новото небе и земя от Откровение е по- "ново" отколкото имаме способностите да си представим и затова бляновете ни, от които така или иначе не можем да се освободим, се въртят в омаьосан кръг. Тово според мен много ясно говори, че въпросните ни блянове са привързани към един качествено различен свят, който умът ни е безпомощен да схване...

Автор:  Pauli [ 30 Юли 2008 13:03 ]
Заглавие: 

Да, и на мен ми направи впечатление, че щом всички хора имат достатъчно (или "всичко"), то техните душевни недъзи ще изчезнат магически. А човешката алчност и ненаситност не се лекува с "повече", точно обратното :) Като че ли причината да мислим така е слепотата за духовната несъстоятелност, в която се намира всеки човек, че не може да промени себе си, макар да иска да промени света, както и насаденият материализъм като основна философия и идеята, че количествените промени могат да прераснат в качествени (което е невярно според мен, отнасяйки се до човешката душа).

Новото небе и земя са *истинските* нови небе и земя с тяхната радикална промяна на всичко съществуващо, а описаното от младежа е по-скоро ми звучи като идеала на комунизма, макар и не целенасочено. Но то и комунизмът си е с целта да се построи "рай на земята", единствено с човешки сили и без някакъв си досаден Бог да наставлява и мъмри ;)

Но човекът е хванал един безценен момент на края, казвайки, че Абсолютната любов може да направи света абсолютно съвършен. Не знам дали е имал представа от идеята за "агапе", но е уцелил много точно смисъла! :)

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/