Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 20 Сеп 2019 12:24

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Май 2009 22:47 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
В един форум е добре да е ясно какви са критериите за модериране. Макар, че те са изразени синтезирано и принципно в правилата на форума, остава истински важния въпрос как тези правила се прилагат на практика във всеки отделен случай. Това е именно точката на сблъсък на различни виждания и очаквания. С принципните формулировки всеки е съгласен. Много често теорията е едно, практиката друго. Теорията изисква виждане, практиката изисква опит.

Вземам за повод репликата на bojidar във връзка с изтритите от мен мнения на Явор Русинов за да отворя тази тема. Идеята ми е в нея да се разглеждат действията (или бездействията) на модераторите с цел по-голяма прозрачност на техните мотиви. Надявам се да е полезно за осмисляне на нетривиалната задача да поддържаме форума във форма, удобна за повечето участници.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Май 2009 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
Да, за пръв път сме изправени пред подобни предизвикателства и е време да помислим по-отговорно по този въпрос. Сега е късно и не искам да се разпростирам, но мисля, че нямаме причина да се засягаме от агитпроп-а ("агитация и пропаганда") на bojidar. Ние сме стопани на този форум и имаме право да определяме правилата на участие съобразно нашите цели. churchbg.com е християнски ПОРТАЛ, където идеята е да се чуят всевъзможни християнски гласове, фалшиви или не; да се обхване цялото многообразие на църковния свят.

Нашата таргет-група е друга, а и се стремим да поддържаме друго ниво. Потенциалните и реалните ни читатели и събеседници са по-важни от един нахлул от църковното пространство "пришълец", който няма представа как се води дискусия пред широка аудитория. Няма нужда от никакви психологически портрети, за да се види, че поведението му е недопустимо. Винаги ще има кой да ни се разсърди. Ние трябва да сме наясно какви са целите ни и каква е аудиторията ни и да ги отстояваме.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009 00:02 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
bojidar написа:
Аз не искам да се намесвам в дискусията, само да я чета. Но това тук заслужава да се коментира:

andynedelchev написа:
Второ, тук е мястото да кажа, че основното, Яворе, което така възмущава и отблъсква в твоите мнения е тона, който сякаш приема за даденост, че твоето мнение е окончателно, най-правилно и не е възможно да има информация, която ти е неизвестна и би могла да опровергае твоите становища. Такава нагласа по дефиниция обезсмисля всякакви дискусии и дебати. Ако ти не си готов да допуснеш, че има неща, които не знаеш, и които може би дискредитират твоите богословски позиции, няма за какво да дискутираме. Защото пък аз смятам, че знанията ми дават основания да смятам някои от твоите становища за погрешни. При положение обаче, че ти дори не допускаш това за възможно, няма за какво да говорим. Вече писах - в такъв случай само ще се надвикваме с позициите си без реално общуване.


Този абзац е опит за психологически портрет на Явор, при това на основата на чисто субективни възприятия. Лошото е, че такова субективно характеризиране идва от модератор, който би трябвало да бъде обективен. Няма как да се определи "тонът" от писмена дискусия. Убедеността на човека в позицията, която защитава, не може да бъде аргумент против неговата позиция.

Явор вече на два пъти заяви, че психологическото портретизиране не може да е част от дискусията, и все пак то продължава, и дори се използва от модератор като оправдание за изтриване на неговите мнения. Излиза, че субективното възприятие за "тона" на Явор е валиден аргумент за да бъде той модериран.

В ChurchBG.com не възпирахме хората от изразяване на субективни мнения, нито от психологическо портретизиране на опонентите. Това, което избягвахме, е да си позволяваме като модератори да позволяваме нашите психологически портрети на нашите опоненти да влияят върху модерирането. Имаше повече свобода на изразяването на участниците, и по-малко свобода за действие на модераторите. Предпочитахме да позволяваме повече кал и бъркотия, за да можем да сме сигурни, че нашите легалистични правила няма да попречат на някои наистина добри мнения да бъдат написани.

ChurchBG.com имаше много по-малко модериране на мнения на опоненти, отколкото тук в този форум. Аз всъщност бях малцинство там в сравнение с опонентите. Ивайло и аз имахме негласно правило, че нов участник не се модерира известно време (освен когато пише нецензурни неща), докато навлезе в дебатите и има възможност да даде най-доброто от себе си - и най-лошото, ако желае. Решението за модериране беше дълга процедура между нас двамата; и от мненията на двамата ни се приемаше онова, което дава повече свобода на участника. Имаше безсмислени теми, имаше разгорещени теми, но имаше и много смислени теми, които не се срещаха - и все още не се срещат - в никой друг християнски форум на български език.

Накратко, въпреки претенциите на модераторите в този форум, отношението спрямо Явор от самото начало е целенасочено обидно към него, използващо психологически портрети. Модераторът затвърди и легитимира това поведение като сам направи психологически портрет на Явор, и то в позицията си на модератор, а не на обикновен участник, което за мен като модератор в ChurchBG.com би било недопустимо.

Това ме води до извода, че този форум е специално предназначен да бъде доминиран от онези, които имат теологични позиции сходни с тези на създателите на форума, или поне не ги предизвикват. Явор е първият, който отправи такова пряко предизвикателство, и веднага получи психологически портрети и беше модериран. За сравнение, в ChurchBG.com активните опоненти на позицията на създателя на форума имаха числено превъзходство приблизително 10:1 (ДЕСЕТ КЪМ ЕДНО), и само малка част от тях бяха модерирани, и никой не е бил модериран през първите няколко месеца от регистрацията си във форума, освен за нецензурни думи.


Първо да изясня едно недоразумение. Не Анди е модерирал мненията на Явор, това направих аз. Приведеният цитат от Анди няма отношение към мотивите за модерацията.

Моите мотиви да изтрия част от мнение и едно следващо мнение на Явор нямат нищо общо с изразената от него позиция. Напротив, радвам се на включването му, както писах и от самото начало. Противопоставянето на различни позиции само обогатява дискусията. Иронизирането и подценяването на позициите на другите, от друга страна, ограбва и размива дискусията. Целта е тя да допринася мненията да стават по-задълбочени, а не обратното, умишлено да се изопачават и профанизират изказаните мнения. Това е същинската причина да преценя, че се налагат определени ограничения. В този форум сме загрижени именно за богатството на различни задълбочени и обосновани мнения. Целта е да има реално изпитване на валидността им като се противопоставят на други. Когато разговорът се изроди в: "Не съм чувал нищо по-тъпо" (това НЕ Е цитат), тази цел е невъзможна.

Искам да отбележа две неща:
1. Не съм ограничавал Явор в това да изложи какво мисли. Отстранените части от негови мнения съдържаха иронични коментари на мненията на Паули.
2. Зачитам личното достойнство на Явор. Това, че е санкциониран е процедурно действие, няма морален (или морализаторски) характер.

Относно субективния характер. Всякакви дискусии и общуването въобще са възможни, понеже мислите и чувствата на човек не са изцяло субективни. Ако твърдим, че по принцип не можем да разберем какъв е тонът или какво комуникира човек с дадени свои думи, за какво си говорим въобще? Може да има недуразомения и погрешни тълкувания, но всеки има правото да каже как разбира другия. Това не означава, че му прави "психологически портрети". Ако отстраним това право, ще отстраним общуването въобще. Т.е. ако се каже: "Звучиш необосновано категорично", това не означава непременно "Имаш личен проблем в начина, по който се изразяваш". Самият Явор лепна куп етикети на участници в този форум от прибързаност. Това не е такъв проблем, колкото самата прибързаност като отношение към дискусията и към участниците в нея. (Това не е "психологически портрет".)

Недоразуменията и грешките ще са по-малки когато има добра култура на общуване и от двете страни. На това са подчинени и част от правилата на форума.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009 02:45 
Offline

Регистриран на: 23 Май 2009 15:09
Мнения: 5
Местоположение: Houston TX
Аз нямах намерение да водя "агит-проп" тук. Ето още един предразсъдък, който просто мина покрай модератора, и Тодор не беше укорен за него. Вероятно една такава забележка минава за "представа за водене на дискусия пред широка аудитория." Май не е случайно, че от 2005 насам "широката аудитория" на този форум е написала 1460 мнения. ChurchBG.com, където "си нямахме представа как да водим дискусия пред широка аудитория," понякога имаше 2,000 мнения на месец.

Никъде не съм казал, че Андрей Неделчев е изтрил мненията на Явор. Казах, че той легитимира обидното отношение на психологически портрети спрямо Явор, който има възгледи различни от тези на собствениците на форума. Като се има предвид това отношение, твърдението, че "се радваш на влизането на Явор," звучи малко неестествено, да не кажем лицемерно.

Аз нямам намерение да продължавам тази дискусия. Очевидно се приемате за абсолютно прави, точно в което обвинявате Явор. Пък и за мен лично няма причина да участвам в този форум, където за четири-пет години има 100 регистрирани участника, от които само 4-5 участват активно, и са написали 1400 мнения. Аз имам къде да споделям възгледите си с по-широка аудитория. През миналия месец Българска Християнска Интернет Библиотека имаше 750 уникални посетители (това без да се броят ботовете от търсачките). Трафикът на четене (отново, не от търсачките) беше средно 4,000 МВ на ден, което означава 2,000 печатни страници на ден. Цялата ХартаБГ заедно със статиите и форумите няма 2,000 страници материали.

Намесих се само за да коментирам несъответствията между вашите претенции и вашите реални действия. А може би и да ви дам съвет как избегнете легалистичното затваряне на вашите форуми само до малка група съмишленици. Ако не искате съвета на някой, който в сравнение с всички вас е ветеран във форумно участие (както в английски, така и в български форуми), а също е модерирал повече мнения отколкото всички вас взети заедно, тогава не приемайте съвета и продължавайте както си знаете. В края на краищата форумът си е ваш, и последствията ще са си ваши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 12:47 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Искам да попитам Божидар къде е неговия калвинистки форум където д аизвършим всички тези преброявания - кой колко и кои и кога участвуват с дускусии върху реконструкцията (пак нова дума за пешеходеца) или откровенната теология. линкът който сте дал е една библиотека с много мегабайтове, де го активния форум там? Всички калвинисти ли са така високомерно самоубедени?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: въпрос
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Божидаре, първо добре дошъл във форума на ХАРТА.

Преди години имах изградено впечатление за churchbg от спорадични посещения там, но не ги продължих поради ред причини. Реших да проверя как са се развили нещата след това и в архива на вече неактивния форум открих няколко интересни теми.

Хрумна ми по случайност, че можеш да имаш нещо общо с "потребител 8" в примерно тази или тази теми.
Така ли е наистина? И ако да, би ли казал същите думи и днес или би променил нещо в тона или казаното?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
Камен Чернев написа:
Искам да попитам Божидар къде е неговият калвинистки форум където да извършим всички тези преброявания - кой колко и кои и кога участвуват с дускусии върху реконструкцията (пак нова дума за пешеходеца) или откровенната теология.


Привет Камене!

По мое скромно мнение, сравняването на качеството на два форума въз основа на мегабайтове, брой мнения и брой участници е толкова неадекватно, че не си заслужава дори да се коментира. Все едно да кажеш, че "Труд" и "24 часа" са най-качествените български вестници, защото имат най-голям тираж и излизат в най-много страници. Или да назовеш някого "виден интелектуалец", понеже почти ежедневно се отчита пред медиите с пространни интервюта или с високоумни съвети по всичко - от това как се прави политика до това как се правят деца.

Искам все пак да поясня какво имах предвид под "по-широка аудитория": аудитория, включваща хора с най-различни възгледи, извън църковните среди. Хора, за които Библията не е проста и разбираща се от само себе си by default. И които не са и чували изрази като "рамката на заветната теология" или "християнска реконструкция", а още по-малко търпят някой с менторски тон да им ги спуска свише като единственото обяснение. За такива хора създадохме ХАРТА и нашият форум е само едно от усилията ни да стигнем до тях.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: въпрос
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 15:50 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Pauli написа:
Хрумна ми по случайност, че можеш да имаш нещо общо с "потребител 8" в примерно тази или тази теми.
Така ли е наистина? И ако да, би ли казал същите думи и днес или би променил нещо в тона или казаното?


Павка, моля те, нека запазим тази тема за коментиране на този форум.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 16:50 
Offline

Регистриран на: 23 Май 2009 15:09
Мнения: 5
Местоположение: Houston TX
Ха, вие си мислите, че аз съм написал тези мнения за да се защитавам или да се пропагандирам. Аз нямам нужда от това.

Нещо не се сещам да съм ви виждал имената "извън църковните среди." Нито пък виждам някой "извън църковните среди" да се е заинтересувал ужасно много от вашите форуми.

Останете си малка групичка от 4-5 човека, щом така желаете. Коментирайте си и си прекоментирайте ограничения обхват от теми. Не приемайте никакви съвети, защото те са "менторски тон." В края на краищата, вие сте си прави винаги и за всичко . . . особено когато няма кой да ви предизвика. А когато някой ви предизвика, модерирайте го, защото нещо в психологическия му портрет не ви харесва. Така със сигурност ще постигнете огромни успехи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Камене,

Искрено се смях на репликата ти. Хубаво чувство за хумор. Май в дебатите ни досега съм бил така втренчен в аргументите си, че не съм забелязвал духовитостта ти. Сега на фона на Божидар я оцених. :D

Убеждавам се в нещо, което би трябвало да съм забелязал отдавна. Има много повече общо между онези, които търсят истината, дори когато са на различни позиции по много въпроси, отколкото между хора, които привидно са в един лагер, но в действителност са водени от различен дух.

Както вече съм писал още в началото на форума, ако ще Бог, надявам се това място винаги да е насърчаващо искрената дискусия и дебат. Ако трябваше да сложа девиз, той би бил: остри в аргументите и смирени в приятелството си. Този живот е твърде кратък, за да бъде пропиляван в напразни спорове с цел утвърждаване на самочувствието. Нямам време за това.

Няма да коментирам Божидар. Всеки може да потърси в Google името му на български и английски, и сам да си създаде впечатление за него.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
О, да не пропусна да отговоря на Камен за калвинистите. Камене, не всички са такива. Както всяка друга богословска система, и в калвинизма има най-различни образи и окраски. Реконструкционистите са нещо като крайните калвинистки наследници на типичният американски евангелистки фундаментализъм. Разбира се, след като не съм реконструкционист, човек би очаквал да кажа това. Обещал съм на братовчед си, запленен от реконструкционистите поради факта, че не е чел нищо по-задълбочено освен тях, да му отговоря с данни къде точно намирам, че са кривнали от правия път. Ще ми отнеме време, така че когато започна да му отговарям, ще сложа линк тук, за любопитните.

Трудността с тях е, че имат и много добри позиции. Освен това са наистина много кохерентна система. Трябва действително да си чел повече и по-нашироко, за да видиш какви са недостатъците им. За съжаление, евангелистите в България сме така неуки, че такава една система е способна да заплени мнозина. За всеки типичен евангелист, който има наивни и ограничени представи за Библията по начало, но е мислещ, и затова отблъснат от масово ширещата се безмозъчна версия на протестантството, реконструкционизмът е изключително привлекателен. Лекарството е само Божията работа лично във всеки и повече ограмотяване. След 10-15 год., онези реконструкционисти в България, които действително разсъждават критично и искрено, ще са направили преход към по-умерената и богословски стабилна форма на реформистко богословие, представители на което са Алистър Макграт, Джеймс И. Пакър, Д. А. Карсън и много други. Времето ще покаже дали съм прав...

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Към andynedelchev
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009 09:43 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2009 18:54
Мнения: 10
Местоположение: Варна
Цитат:
След 10-15 год., онези реконструкционисти в България, които действително разсъждават критично и искрено, ще са направили преход към по-умерената и богословски стабилна форма на реформистко богословие, представители на което са Алистър Макграт, Джеймс И. Пакър, Д. А. Карсън и много други. Времето ще покаже дали съм прав..."


След 10-15 год. вие ще сте направили преход към една много интересна форма на религиозна неврастения, която някои наричат баклаванство (по името на небезизвестния "апостол"), така че, даже реконструкционистите да направят преход "към по-умерената и богословски стабилна форма на реформистко богословие", пак ще са много обиколки пред вас.

Цитат:
Обещал съм на братовчед си, запленен от реконструкционистите поради факта, че не е чел нищо по-задълбочено освен тях, да му отговоря с данни къде точно намирам, че са кривнали от правия път. Ще ми отнеме време, така че когато започна да му отговарям, ще сложа линк тук, за любопитните.


Пишете, пишете... Радостин Марчев също писа... Слава Богу, има кой да ви отговаря

Апропо, дали бихте сподели ли с мен няколко изречения по отношение това кое определя едно богословие като "стабилно и умерено". Ето, това смятам ще е интересно за всички...

_________________
Ще се обеся веднага щом изтрезнея!
http://portos-14all.blogspot.com


Последна промяна portos на 29 Май 2009 00:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Повтарям:

Цитат:
Трудността с тях е, че имат и много добри позиции. Освен това са наистина много кохерентна система. Трябва действително да си чел повече и по-нашироко, за да видиш какви са недостатъците им. За съжаление, евангелистите в България сме така неуки, че такава една система е способна да заплени мнозина. За всеки типичен евангелист, който има наивни и ограничени представи за Библията по начало, но е мислещ, и затова отблъснат от масово ширещата се безмозъчна версия на протестантството, реконструкционизмът е изключително привлекателен. Лекарството е само Божията работа лично във всеки и повече ограмотяване.


Не дебатирам с хора, които нямат достойнството да се представят (с истинската си самоличност, а не псевдоним) и с нужното възпитание.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Май 2009 00:31 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2009 18:54
Мнения: 10
Местоположение: Варна
Ха! Пропуснал съм да се представя ли?!

Заповядайте визитката ми - http://portos-14all.blogspot.com

Приятно ми е - казвам се Светослав Ангелов.

Бихте ли ми обяснили в какво се изразява моята невъзпитаност?

А и защо се чувствате поканен за дебат? Аз просто пожелах да ви послушам (да споделите ви помолих), а той дебатът ще се стече от само себе си. Не четете ли внимателно??

_________________
Ще се обеся веднага щом изтрезнея!
http://portos-14all.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Към andynedelchev
МнениеПубликувано на: 29 Май 2009 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
portos написа:
След 10-15 год. вие ще сте направили преход към една много интересна форма на религиозна неврастения, която някои наричат баклаванство (по името на небезизвестния "апостол"), така че, даже реконструкционистите да направят преход "към по-умерената и богословски стабилна форма на реформистко богословие", пак ще са много обиколки пред вас.
...
Пишете, пишете... Радостин Марчев също писа... Слава Богу, има кой да ви отговаря


Уважаеми portos (Светославе),

Нямам честта да ви познавам, но вие изглежда сте ни припознали с някого. От кажи-речи първата си изява тук заговарвате за някой Радостин Марчев, за небезизвестния "апостол" и за някакви баклави. Не виждам връзката с нашия форум. Ако имате лични закачки или несъгласия с някого, по-удачно е да му пишете на блога му или да използвате други форми на комуникация. Бих ви помолил да не пренасяте тук личните си пристрастия или антипатии.

Това пространство е форум за християнския светоглед. Сиреч за християнския възглед за Бога и света в диалог/дебат с алтернативни разбирания, които имат мнозинството наши сънародници. В опита си да осмислим и изложим по-цялостно християнския светоглед (защото той е и трябва да е всеобхватен), пишем по различни теми. Запознайте се със становищата на различните участници, преди да поставяте диагнози, особено обобщаващи диагнози. А ако искате да кажете нещо по темите, заповядайте!

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group