Цит. „Нито количеството нито качеството (к. м.) на подписалите е съизмеримо с научната общност стояща зад Дарвин.”
Искам да ти обърна внимание на един аспект в твоето мислене, който е изключително неприятен и който ти непрекъснато повтаряш като лош рефрен във всички дебати по въпроса. Еволюционната теория е представяна от теб като тест за интелигентност. Учените, които я подкрепят са високо ерудирани, а нейните противници са белязани от посредственост. Нека още веднъж ти напомня ценза на нейните създатели – самият Дарвин е прекъснал следването си по медицина на втората година и е завършил единствено тригодишен курс по теология, а Алфред Ръсел Уолъс дори няма образование. Тоест те са били чиста проба аматьори в науката и, според собствените ти стандарти, би трябвало да са „второ (да не кажа – трето) качество” учени. Ще ти изредя имената на един куп учени, живели по тяхното време, които са били високо квалифицирани, направили са гениални отрития в науката (докато еволюционната теория е само философска и метафизична концепция – при това недоказана!) и са били християни, при това креационисти – Хъмфри Дейви, Матиас Шлайден, Теодор Шван, Робърт Майер, Джеймс Джаул, Грегор Мендел, Луи Пастьор, Уйлям Томпсън (лорд Келвин), Джеймс Максуел, Иван Петрович Павлов, Хенрик Лоренц, Дж. Дж. Томпсън, Макс Планк, Макс Борн, Ервин Шрьодингер, Артър Комптън, Луи де Бройл, Вернер Хайзенберг и мн. др. Като се позова на твоята логика ще те попитам: защо да не се доверим на позицията на „висококачествените” учени, а да следваме онези, които са „втора ръка” и аматьори?
Цит. „Няма забележки а само подписи. Няма показване на несъстоятелност – само подписи, отразяващи мнение.”
Ето какво пише в статията: „Списъкът от 610 подписали включва учени от националните академии на науките на САЩ, Русия, Чешката република, Унгария, Индия, Нигерия, Полша. Много от подписалите се лица са професори или изследователи от големи университети и международни изследователски институти като Кеймбриджкия университет, Британския естественоисторически музей, Московския държавен университет, Университета "Масарик" в Чехия, Университета в Хонконг, Университета в Турку, Финландия, Университета в Гуадалахара, Мексико, Университета в Стеленбош, ЮАР, Института за палеонтология на човека, Франция, Института за наука и технологии "Шитосе", Япония, Университета "Бен Гурион", Израел, Масачузетския технологичен институт, Института "Смитсън" и Принстънския университет, САЩ.... Сред най-известните имена на учени, подписали декларацията, намираме Филип Скел, член на Националната академия на науките на САЩ, Стенли Салт, специалист по еволюционна биология, Рихард фон Щернберг, изследовател в Националния център по биотехнологии, САЩ, Джузепе Сермонти, редактор на най-старото и реномирано специализирано научно списание по биология в света "Rivista di Biologia", Лев Белоусов, ембриолог, академик на Руската академия на науките, и други.”
Става въпрос за крупни учени и, за да поставят подписите си под подобна декларация (т.е. да се противопоставят на статуквото и рискуват кариерите си), те със сигурност имат много сериозни основания. Разбира се, аз няма как да знам какви точно доводи е привел всеки един от тях, още повече, че те са в толкова много области – космология, физика, биология, изкуствен интелект и пр., – но самият факт, че броят на учените, опълчващи се срещу дарвинизма, непрекъснато расте (доколкото знам днес те са вече над 10 000) говори недвусмислено, че аргументите им са достатъчно основателни.
Цит. „Пак ще повторя, в основниуте положения на еволюционната теория няма тезис, че всичко е резултат на случайни мутации. Има тезис, че не са мутациите насочени от някакви свръхестествени (виталистични) сили.”
Щом като „ не са мутациите насочени от някакви свръхестествени (виталистични) сили” , т.е. Бог няма пръст в тази работа, тогава как ни уверяваш, че еволюцията е съвместима с християнството?
Цит. „Кой е този който така смята. Аз лично съм чел папа Йоан Павел и няма такова нещо в неговата енциклика. Не бъди голословен. и никой не се и опиотвеа д аправи синтез - напротив просто се разграничават "магистериите".”
За съжаление едва ли някой днес все още вярва в мита за папската непогрешимост. Дори да забравим за инквизицията, кладите, чистилището, индулгенциите, разврата и т.н., то пак нещата, които се случват в настоящето – целибата на свещениците (видяхме до къде води), забраната за ползването на кондоми, дори в онези райони на Африка и Ю. Америка, в които СПИН-ът се е превърнал в пандемия и пр., и пр., едва ли ни препоръчват римския Понтифик като изключителен авторитет по въпросите на вярата и науката.
Теистично-еволюционното учение твърде много прилича на чудовището от Лох Нес – мнозина говорят за него, но все още никой не го е виждал. Едно предизвикателство към привържениците на тази концепция: Може ли някой от вас да посочи поне една нейна трактовка, която достатъчно добре се съгласува с разказа за Сътворението и догматите на християнската вяра? Аз определено считам, че поради антагонистичните противоречия, не само че няма, но и не може да бъде създадена такава (погледни двата линка в предишния ми коментар)!
|