Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 20 Сеп 2019 14:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Житните кръгове
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2007 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравейте на всички :)

От няколко седмици ума ми вълнува една тема, която обикновено класифицирам като "алабалистиките на уфолозите". Запознах се обаче малко по-подробно с фактите и различните позиции кое/кой създава житните кръгове и видях, че отговорът не е толкова тривиален. И преди да ме обявите за новопръкнал се уфолог, фен на извънземните (каквито са повечето, които се интересуват от житните кръгове) да обясня защо пускам в нашия апологетичен форум подобна тема: апологетиката е с основна цел да защитава основите на християнството като последователна и стабилна система-светоглед и не би било редно да подминаваме факти, които привидно противоречат на убежденията ни. Принципът "вярвам, защото е невъзможно" е далеч от моя темперамент поне.

Та, какво представляват житните кръгове: избирателно сплеснати към земята класове пшеница, овес и т.н жита, които погледнати отвисоко изобразяват някаква картина или необичайна форма. С други думи все едно в житото се "рисува" с помощта на някакъв механизъм за полягане на класовете така, че да създават контраст със стоящите класове и така да създадат черно-бяла картина. Примери на такива житни кръгове можете да видите тук:

Изображение

Изображение

И в тези кръгове не би имало нищо странно, ако не беше твърдението, че никой не знае кога и как точно се създават повечето от тези кръгове. Много често очевидци близо до мястото, където по-късно се забелязва такъв кръг, твърдят, че са виждали странни летящи светлини, звуци и пара, излизаща от житото. Разбира се веднага асоциативната верига на търсещите НЛО хора по света се включва и всички уфолози, млади и стари, търсят контакт с нашите извънземни непознати братя чрез кръгове, които самите хора правят, като диалог един вид с инопланетяните.

Има няколко хипотези за образуването на тези кръгове:
1. Естествени природни процеси: ветрове, магнитни полета, подпочвени нехомогенности образуват кръговете. Според мен несъстоятелна на фона на примерно този кръг:

Изображение

Очевидно е, че подобна форма трудно би се получила от самосебе си, и както казват в телеологическия аргумент "всеки дизайн си има и дизайнер", затова да преминем към следващата хипотеза.

2. Автори на това нещо са извънземните, които са приятелски настроени към нас и искат да ни кажат нещо с тези картини. Има повишени нива на радиация в някои от кръговете, а и за много от тях се твърди, че стават неусетно, без да има време човек от земната повърхност да изобрази такава картина. Въпрос на смело предположение, уфоманиаците пергръщат с отворени ръце тази хипотеза.

3. Дизайните са дело на човешка ръка, фалшификации с цел да хвърлят в мисъл половината човечество. Мнозина хора през последните 20 години са казала, че правят кръгове, дори са демонстрирали как за няколко часа могат да направят доста сложни дизайни. Разбира се това не обяснява дали ВСИЧКИ кръгове са дело на човешката ръка на шегаджии, дори и един кръг да не е техен, въпросът остава.

4. Тайни оръжия, които се тестват от военните, спътници с лазерно оръжие в микровълновия обхват, което "рисува" от орбита и се тества точността му. С подобно средство може да се направи произволен дизайн на произволно място бързо и лесно (ако е лесно да се създаде подобно нещо :) )

С годините (от 20-30 години насам, когато феноменът се изявява по-често) дизайните на кръговете стават по-комплексни и по-мащабни, в началото са били прости кръгове, много често има и грешки и несъвършенства в картината, което като цяло говори за човешка ръка, която се учи с времето да прави нещата по-добре. Но въпреки това мистерията остава, уфолозите са твърдо убедени, че марсианците ни говорят :) Учените-материалисти твърдо настояват на метеорологични процеси, които на фона на картина - сложен фрактал с над 200 елемента в картината звучат смешно. Много често присъстват религиозни и други многозначителни символи, като пентаграми, спирали, шестоъгълни звезди, ин-ян, сложни математически фигури и т.н, което говори за прецизен дизайн и почти гениален творчески труд, на който би завидяло всяко дизайнерско бюро за лого на фирма. Няма ясно и твърдо обяснение засега. А вие какво мислите? :)

За по-подробна информация ето няколко неутрални страници по темата:

http://www.lifeinthefastlane.ca/crop-ci ... fbeat-news

http://www.thekeyboard.org.uk/Crop%20circles.htm

Снимки от един от най-запалените фотографи на кръговете, някои от тях са фалшиви със сигурност , т.е правени от човек:

http://www.lucypringle.co.uk/photos/2004/aug.shtml

Ето и една ожесточена дискусия кой прави кръговете:

http://www.nvnews.net/vbulletin/archive ... t-942.html

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2007 20:41 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Няма да крия, че съм пълен песимист по отношение на извънземната хипотеза за произхода на въпросните кръгове. Напълно във възможностите на човека, дори има състезания за най-красив житен кръг :)

Какво мислиш за извънземния произход на това лого на Firefox ?

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2007 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
PetaRZ написа:
Какво мислиш за извънземния произход на това лого на Firefox ?

Е, как какво, че технологията, ползвана във Firefox е с извънземен произход, свободен код, дарен благородно от нашите извънкосмически братя :lol: Жалко, че и ФФ консумира така лакомо памет, като ламя златни ябълки :D

Аз също съм песимист относно хипотезата за извънземни рисувачи на графити, но не изключвам напълно свръхестествени сили, намесени в правенето на кръговете, "ако могат да заблудят дори и избраните". Разбира се преди това трябва да изчерпим всички естествени възможни причини съгласно принципите на добрата наука и чак тогава да пристъпваме в територията на свръхестественото.

Въпреки това струва ми се не всичко около случая "житни кръгове" е изяснено. Интересен е и от апологетична гледна точка :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2008 21:42 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Pauli написа:
Въпреки това струва ми се не всичко около случая "житни кръгове" е изяснено. Интересен е и от апологетична гледна точка :)


Здравей, Павка!

Какво според теб е отношението на този случай към християнството? Според мен почти няма такова. Принципно не мисля, че съществуването на извънземни разумни същества е в противоречие с християнския светоглед. Както Луис посочва, това че Бог е станал именно човек, а не друго, не означава, че по принцип не могат да съществуват други същества, способни да познават Бога. Библията се отнася до Бог и човека и според мен не може да влезе в противоречие с идеи, които нямат за фокус Бог и човекът.

Друг въпрос е, че хипотезата, че могат да съществуват извънмни разумни същества за мен е една напълно ненужна хипотеза, а когато въпросът опре до това доколко е основана на факти, всичко се движи някъде в зоната на здрача. Здравият разум според мен не обръща внимение на такива неща.

Докато пишех обаче у мен взникна един друг интересен въпрос, по който не бях се замислял до сега. Как мислиш, дали "разумен" е равнозначно на "духовен" (в смисъл на способност да се общува с Бога). Т. е. дали може да съществува разумно същество, което обаче да няма духовна същност? Или разумът винаги върви ръка за ръка с духа?

С други думи, дали съществува качествена разлика между човешкият и животинският разум сами по себе си. Или качествената разлика я прави единствено това, че човек е духовно същество?

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2008 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Ивайло написа:
Какво според теб е отношението на този случай към християнството? Според мен почти няма такова. Принципно не мисля, че съществуването на извънземни разумни същества е в противоречие с християнския светоглед.

Здрасти :)

Актуалността на въпроса с житните кръгове за християнската апологетика е свързана с това, че общата теория за извънземните (ОТЗ) е в пряка опозиция с почти всяко твърдение на благовестието. Конкретно:
1. Развитието на всеки живот и разум във вселената тече по предварително ясен и винаги печеливш път, като прогресът е безкраен, няма ограничение в нищо и е въпрос само на време да постигнем съвършенството (полети през галактиката, тостери, които могат и да композират даровита музика, а в крайна сметка да имаме и безсмъртни тела (оттам и съзнания, бидейки самите те следствие на материалното)
2. Самият наш произход като разумни същества е плод не на Твореца-Бог, както го описва Библията, а плод на генетични експерименти на анунаките, кратунковците или която и да е друга цивилизация, член на галактическия сенат. Откъде се произлезли самите кратунковци масовият уфолог най-често не си задава като въпрос или просто казва "от други братунковци" въпреки отлагането на въпроса само с една крачка по-далеч. Важното в крайна сметка е, че знаем кой е създал нашия изумително логичен и красив свят. Аргументи като "Всъщност Бог може да е създал и кратунковците, и нас" (който е напълно валиден и уважителен за мен самия аргумент) в очита на уфолога ще изглежда като "събуди се, не живеем вече в пещерите, сега са модерни извънземните теории".

Лично за самия мен има трудности в идеята, че в нашата паднала вселена с рушащи се поради ентропията основи можем някак да вмъкнем друга непознала греха и падението група материални създания, за мен това e самоцелно и донякъде непоследователно, да е и вълкът цял, и агнето сито, дори логически противоречиво на места, например при създаването на "новото небе и новата земя", за които говори Откровение, тези създания ще трябва да бъдат също като нас пресъздадени, макар телата им да не се нуждаят от такова нещо.

А житните кръгове, да се върна на самия въпрос, са много силно КОСВЕНО доказателство за уфолозите, че теориите им са правилни и сме на една крачка от безсмъртието, но направено по нашему, с нашите сили и с познанията на по-големите свръхумни извънземни братя. Хипотезата "Бог стои зад всичко, предупреждава ни с тези знаци" също изглежда несериозна за широката публика, по-скоро житните кръгове наливат вода в мелницата единствено на НЛО-обсебените хора. А моето лично мнение е, че зад феномена НЛО стои (главно) зрителна измама и (понякога) свръхестествени знамения от княза на този свят.

Цитат:
Как мислиш, дали "разумен" е равнозначно на "духовен" (в смисъл на способност да се общува с Бога).

Интересен въпрос, Ивчо :) Честно нямам отговор, но е плодотворен за размишление. Бързият ми (и сигурно неверен) отговор е, че разумът ходи ръка с ръка с духа на човека и че може би дори едното поражда по някакъв начин другото (духът -> разума и съзнанието). Какво мислиш самият ти за това? :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group