Форум за християнския светоглед
http://harta-bg.info/forum/

Как да мислим за алтернативната медицина по християнски?
http://harta-bg.info/forum/viewtopic.php?f=9&t=262
Страница 1 от 1

Автор:  andynedelchev [ 09 Окт 2008 15:54 ]
Заглавие:  Как да мислим за алтернативната медицина по християнски?

В една друга тема стана дума за хомеопатията и алтернативната медицина. Смятам, че това е страшно актуален въпрос, по който поне аз като християнин не знам какво да мисля.

Озаглавих темата "Как да мислим за алтернативната медицина по християнски?" съвсем съзнателно, защото мнения всички може да си създадем, но критериите според които да преценим кой крив и кой прав съвсем не са ясни. Надявам се последващата дискусия да хвърли много светлина върху въпросите. Особено добре дошли са експертни мнения, информация и връзки към авторитетни извори.

Автор:  andynedelchev [ 09 Окт 2008 17:02 ]
Заглавие: 

Ето някои материали.

Добра отправна точка е краткият документ на английския евангелски алианс (българският еквивалент на който е ОЕЦ) - Handle with Care: A Christian introduction to alternative medicine (Evangelical Alliance, 1999) (pdf).

Английската Christian Medical Fellowship (нашата Ани Златева е член на българската асоциация на християните медици, която има партньорски отношения със CMF) има интересна статия по темата: Homeopathy - A Therapy Too Far? Тук пък са посочени връзки към някои други техни материали по темата.

Единствената книга, която успях да намеря по темата е Alternative Medicine: The Christian Handbook, Expanded and Updated Edition (Zondervan, 2007). Знам, че IVP бяха издали и други, но не знам защо не ги откривам.

Кирил Свиленов, председател на българската асоциация на лекарите християни и мой приятел, също е изнасял лекции по темата. Но ми се струва, че да го слушаш би било по-полезно след като сам си натрупал известни знания и информация по темата.

А ето и два материала от другата страна на барикадата: 1) книга от Алън Крук, A Christian's Guide to Homeopathy и статията Is Homeopathy Anti-Christian? от Sherry Arrick.

Аз самият не знам какво да мисля. Майка ми е лекар, така че винаги съм бил скептичен към алтернативната медицина. От друга страна виждам, че реакцията на много християни е предизвикана от непознаване на различното и страх от непознатото. Засега съм агностик. :lol:

Автор:  Poliandyr [ 25 Юли 2010 15:59 ]
Заглавие: 

Интересна тема, по която, за жалост нямам много познания.

Анди, не смяташ ли обаче, че е важно да уточним какво разбираме под конвенционална и алтернативна медицина? Аз не съм склонен да приравня второто само с хомеопатията. За мен алтернативен подход е като цяло холистичният подход към човека и неговото здраве. Холизмът в това отношение влиза в конфликт с традиционната (материалистична) медицина, която има все пак своите безспорни постижения.

Никъде обаче, за жалост, в съвременната ортодоксална медицина, няма да срещнем разработена теория и практика за връзката между емоциите\мислите и здравето на човека. А такава връзка, колкото и да е отхвърляна, съществува. За нея говори още Дейл Карнеги, а в по-ново време - предимно хора и лечители, обвързани с източната духовност. Така че за мен еднакво интересен е въпросът: Какво е отношението на християните към холистичната медицина? Не е ли невежество нейното априорно отхвърляне? И не започва ли нашето здраве най-напред от нашите мисли, емоции и духовни навици? Трябва ли да съществува такава пропаст между това да отидеш на лекар и това да посетиш психотерапевт?

А че съществуват радикални позиции и в алтернативната медицина - в това няма спор. Понякога е неразумно, като някои хомеопати, да вървим тотално с рогата напред срещу традиционната медицина. За всичко е нужна мяра.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/