Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 21 Сеп 2019 07:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2007 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Четох тази статия, много ми допадна. Извинете, че е малко дългичка, но си струва :)


ПРОВЕРЕНО: БОГ СЪЩЕСТВУВА! РУСКИТЕ УЧЕНИ СЕ ОПИТВАТ ДА "ОПОЗНАЯТ" ВСЕВИШНИЯ

За добро или не, но споровете за Бога сред руските учени възникнаха едва днес, 2000 г. след раждането на Иисус. Преди никой не се замисляше по този въпрос религията в СССР по класическия израз на Маркс се считаше опиум за народа; материята за нас бе първична, а съзнанието вторично. С една дума, съветската наука не знаеше пътя към Храма...

Днес неголяма част от известните учени биолози, физици, астрономи са уверени, че възникването на Вселената не е било възможно без Създател. Развиваме се по твърде сложни закони, за да можем да обясним всичко със законите на еволюцията. Така мисли и Анатолий Акимов доктор на физико-математическите науки, директор на Международния институт по теоретична и приложна физика, академик на РАЕН.

-Анатолий Евгениевич, какво е отношението към религията на днешните бащи на Руската Академия на Науките?

А.А. - Президентът на РАН Юрий Осипов изказа официално мнение за това, че няма основание да твърди, че Бог не съществува. Но аз съм уверен, че това не е всеобща гледна точка на академията. Например, лауреатът на нобелова награда за физика Гинзбург директно отрича Твореца и религията. Той счита, че понятието бог не е необходимо на науката. Поради това аз мисля, че позицията, която декларират ръководителите на РАН не е искрена. Нещо ми подсказва, че това е конюнктурен ефект... Президентът на страната ни вярва, и ние вярваме...Обаче Бог съществува и ние можем да видим проявленията на Неговата воля. Това е мнението на много от учените. Те не просто вярват в Създателя, а се базират на някои факти.

- А великите учени в миналото, които ни откриха класическата физика, те вярвали ли са в Бог?

А.А. - Много от тях. До времето на Исак Нютон разделението между наука и религия не е съществувало. Свещениците се занимавали с религия, а те са били и най-образованите хора по онова време. Самият Нютон е имал богословско образование и често повтарял: Законите на механиката ги извеждам от законите на Бога. По-късно, с развитието на математиката и експерименталната физика, науката се откъсва от религията. Макар и последните данни за физическият вакуум да потвърждават по голяма част от фактите, няма противоречия между тях.

- Кант по свое време е формулирал 6 доказателства за съществуването на Бог. Съвременната наука има ли свое седмо доказателство?

А.А. - Когато преди около 300 години учените изобретяват микроскопа и започват да изучават какво се случва в клетката процесите на делене на хромозомите предизвикват в тях зашеметяваща реакция:Как е възможно това без намесата на Всевишния?! Действително, ако говорим за това, че човек се е появил на Земята в резултат на еволюцията, то отчитайки мутацията и скоростта на биохимичните процеси за създаване на човека от първичната клетка, ще е нужно много повече време, отколкото е възрастта на самата Вселена!

Да вземем физическите константи, които еднозначно дефинират нашия свят: гравитационна, магнитна, радиус на орбитата на Земята и пр. Преди 30 години един учен доказа, че ако тези константи се изменят само с 1% /а те се отчитат с точност до 30 я знак след десетичната запетая!/ светът ще бъде неустойчив, няма да съществува ядрото и електронната орбита! Същото можем да кажем за Космоса. Защо планетите се движат по точно определени орбити, а не по произволни?! Изобщо, светът, в който живеем е базиран на сложни закони.

- Излиза, че Бог е гениален физик?

А.А. През 80-години на миналото столетие става любопитно събитие. Появява се книга, която прогнозира това, което ще се случи след 20 години, т.е. в началото на ХХІ век. Книгата е написана не от физик и не от специалист по научно прогнозиране. Написал я известният писател-фантаст Станислав Лем. Нарича се Сбор от технологии. Писателят предсказва как ще се развиват научно-техническите отношения на ХХІ век. Един от разделите е Бог като супер ІВМ. Там се задава следния въпрос: ако Бог е мислеща субстанция, то за този свръх разум не съществуват никакви ограничения по отношение на творческата му дейност било то в създаването на човека или Вселената...

В началото на 80-те бе въведено понятието физически вакуум. Какво всъщност е това?

A.A-Това е материална среда, която пронизва цялото пространство, в това число и онова, което е между ядрото и електрона в атома...

- Почакайте, какво пространство има там, след като самият атом е 0,0...?!

А.А. Ето, ето! Традиционно е мисленето, че светът е плътно вещество. Всъщност, действителността е много сложна... Да вземем най-простият атом на водорода, който има 1 протон и 1 електрон. Ако хипотетично увеличим атома така, че неговото ядро да достигне размера на футболна топка, то радиусът на орбитата на електрона ще се увеличи съизмеримо, а промеждутъчното пространство ще бъде празно...

- Излиза, че Демокрит е бил прав като е твърдял, че светът се състои от атоми и празни пространства?

А.А. Без съмнение е бил прав. Понятието плътно вещество е съвсем условно. Но да се върнем към физическия вакуум. Изяснихме твърде важни обстоятелства. Бяха направени разчети, които показаха, че броят на квантовите елементи в обема на радионаблюдаемата Вселена не можа да бъде по-малък от 10155 и тя не притежава свръх разум. Ако всичко е единна система и я разглеждаме като компютър, питам: а кое не е във възможностите на изчислителна система с такива размери? Това са неограничени възможности, по-големи от тези на най-модерния свръх компютър несъизмерим брой пъти! И още: как се управлява такава система? Тя непрекъснато работи и се променя?! За да премине от единия край на Вселената до другия при скорост 300 000 км/s на светлината са необходими 1015 светлинни години?! Ако един сигнал от т.А до т.В пътува толкова дълго, то по нашите земни критерии ще са необходими милиарди години и всякакъв смисъл за ръководство на тази система пропада! Оказва се, че в тази среда сигналите се разпространяват мигновено, за 0 s! Системата като единно цяло не би могла да съществува, ако не е изпълнено това условие. А то се изпълнява! Във всеки момент от времето, Създателят може да прояви Своята воля в най-отдалечения ъгъл на Вселената! Това, което някои учени наричат Всемирен разум, Абсолют това е свръхмощна система, която се отъждествява от нас с потенциалните възможности на Всевишния...

- Но в Библията всичко е написано по друг начин...

А.А. Това не противоречи на основните положения в Библията. Там се говори, че Бог е Вездесъщ, той е винаги и навсякъде. Ние виждаме, че това е така: Бог притежава неограничени възможности за въздействие върху всичко, което става. Както виждате всичко се извършва мигновено, за отрицателно време!

- Какво е отношението на Църквата към учените, които привеждат научни доказателства за съществуването на Твореца?

А.А. Преди няколко години Ватикана се обърна към знаменити учени с молба, да докажат научно съществуването на Бог. Доколкото ми е известно, такива трудове регулярно постъпват при римския папа. Научна комисия по обяснение на божествените чудеса /в частност, миротворните икони/ с благословението на московският Патриарх е създадена и в Православната църква. Проблеми във взаимоотношенията ни обаче, има. Едно от основните различия в концепцията на религията е безрезервната вяра в Бога. И щом като ти се опитваш да доказваш, обясняваш, възниква ответната реакция: Нима се съмняваш? Тогава ти си в грях, трябва да те отлъчат от църкват! Но учените са устроени така, че независимо от любовта си - търсят истината. По своето време знаменитият учен Парацелс казал: Това, което в един век се счита за суеверие, в следващия век вече е научна истина. В миналото хората се страхували от мълнията, свързвайки я с гнева на Зевс. Днес във всяко училище се правят демонстрират.

- Може би това показва, че няма Бог?...

А.А. Това показва, че сме в състояние да разберем някои проявления. А Бог е сътворил света така, че тези явления произтичат. Просто някои вече са обяснени от сферата на науката. Изобщо, аз съм убеден, че светът е предопределен и няма нищо случайно. Както казва един от героите на Булгаков: Керемидата не пада случайно върху главата. Всичко е предопределено от Всевишния.

- До този извод Вие сте достигнали, вследствие на собствения си опит?

А.А. Може и така да се каже. Когато в началото на 80-те изучавах структурата на физическия вакуум, често си задавах въпроса: Какво не е било известно на колегите ми физици до този момент? Оказа се, че е можело да бъде направено още в 40-те години! А го направихме едва сега. Но, винаги идва момент, когато върху главата на Нютон пада ябълка!

Когато колегите ми се радваха ту някой открил нещо, друг получил експериментални резултати аз винаги казвам: Намалете самомнението си! Ако вие сте направили нещо, то е защото небесата са счели, че е необходимо. Вие просто сте го направили!

- Казахте небеса. Ако съществува Творец, то тогава къде се намират Рая и Ада?

А.А. Съгласно религиозните постановки, Раят се идентифицира от хората с небето, а Ада с подземния свят. Тези хипотетични представи изказани в образна форма имат под себе си напълно реални физически категории.

- ?...

А.А. Освен магнитното и гравитационно полета в природата съществува торсионно поле, което се явява общо. Тези проявления се наричат фин свят или пространство на финните вибрации.

- Имате в предвид паралелни светове?

А.А. Не бих употребил такъв термин. Ние с Вас не виждаме електромагнитните вълни, но те съществуват, както и гравитационното поле. Въпреки това обаче, никой не казва, че това са паралелни светове. Ако хората не виждат нещо, това не означава, че явлението е в друго измерение. Всичко е в нашето измерение...Освен това съществува и понятието човешка душа. Това, което наричаме душа са структури, които имат торсионно полева природа. Когато човек умре, казват, че душата му си отива. Животът след смъртта е проява на съществуването на тези полеви структури. Всяка подобна структура, припознавана като личност на човека, в действителност е полева структура с голяма плътност. Ако в човека е доминирал праведен образ - той се е самоусъвършенствал, вършил е добри дела образованието има една структура. Ако човекът е греховен извършвал е престъпления, деградирал е, след смъртта си попада в други условия ада. Небето и подземията това са условности. От научна гледна точка - това е среда на два типа души, но смисълът е верен, съответстващ на каноничните представи. Що се отнася до дявола един от бившите приближени на Бог той също притежава неограничени възможности, но в посока на злото. Противодействието на тъмните сили е твърде сложен проблем. От тях е по-добре да сме далеч. Адът, макар и да не е в преизподнята, смисълът му не се променя. И помнете какво е казано в Евангелията :обичайте се един друг и това е достатъчно!

* Анатолий Акимов е роден в 1938 година в Москва.Когато отишъл в църквата на 55 годишна възраст, свещеникът го попитал:

Вие вярвате ли в Бог? Не, аз просто се убедих, че не може да не съществува! - отговорил той.

Без съкращения от руски: Сабрина

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2008 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Интересна статия, Avigea!

Моля те обаче, в бъдеще да пускаш линкове към материалите, които ти харесват, вместо да копираш целия текст. За нас са ценни твоите коментари и мисли върху даден текст, а не само да го видим "плеснат" тук. Копирането на цял текст тук е оправдано само, ако го няма никъде другаде в мрежата, или ако си му направила редакция, така че е различен от стоящия на друго място. Но като цяло е по-добре постингите във форума да са по-кратки, макар че за лични размисли правим изключение, защото повече държим на сериозното мислене, отколкото на краткостта.

Благодаря!

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здрасти, Авигея! :)

Какво ти направи впечатление наистина в тази статия? Сподели своите впечатления от нея!

Ето моите:

Този учен Акимов, ако не се лъжа, е един от двигателите на т.нар. "научна теория" за торсионните полета. Спорна, да не кажа лъженаучна идея, която опитва да вкара магия и електромагнетизъм в един кюп. Тук се намесват и човешките души дори, понятия като "ад" и "рай", профанизирани до електромагнитно поле...

Радвам се, че човекът търси Бога, но само ентусиазъм, примесен с куп лъжеистини, е не по-малко опасен от чистите лъжи. Да не забравяме, че дяволът има същите методи на действие - опитва се да впечатли с шарени неща, с нещо, което да грабне вниманието, казва десетина истини и между другото вмъква и някоя лъжа. Например в този текст личността на Бога отново се профанизира до някаква "свръхмощна система", нещо като голям ескалатор примерно... Звучи абсурдно и смешно, за съжаление. Не знам защо, но тази статия не ме насърчава във вярата ми в Бога, дори обратното, и по-скоро си мисля, че ВЪПРЕКИ нея ще продължа да вярвам в истинската същност на света и неговия Творец такива, каквито сам Той ни ги е открил.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2008 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Здравейте Авигея и Паули!

За разлика може би от Паули, аз като четох статията не се интересувах от това как ще въздейства на вярата ми. Не съм сигурен, че тя въобще може да има някакво въздействие там. Нито пък бързам да се възмутя от възможната опасност на авторовите идеи. Факт е, че и никога преди това не бях чувал за този Акимов. Но и на мен ми прави впечатление наивната му категоричност, с която говори за Бога и духовните неща като за съвсем ясни от научна гледна точка.

Уважавам хората, които се занимават с наука и не съм непременно против чисто натуралистичния характер на нейните занимания. Става ми смешно само когато учените от естествените науки започнат да се произнасят твърде категорично за неща, които - поне според мен - излизат от областта на тяхната експертиза. Да се смесват чисто богословски или метафизични понятия като душа, рай, ад и Бог, с физиката, по начин, който те оставя с впечатление, че те са изследими от въпросната наука, е абсурдно. Не съм видял досега нещо, което да ме разколебае в убеждението ми, че освен физическата вселена (но във взаимодействие с нея), има и надфизични феномени, за които май най-адекватният език е богослово-философският, или метафизичният. Да се смесват категориите е фатално и безплодно. Поне така ми се струва на мен.

За да бъда справедлив обаче, не съм сигурен, че въпросният учен има предвид именно това, което и аз разбирам под въпросните понятия. Оставям отворена възможността да не го разбирам. Като цяло говори по начин, който на мен - който съм свикнал почти само с англосаксонската аналитична конкретност - ми се струва, признавам, непонятен.

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2008 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Открих доказателство за представата си за Бог , а именно че Той е празен. Ако Паули е прочел разказа за Анна ще знае за какво говоря :)


пс: andynedelchev,
когато считам нещо за достатъчно очевидно, оставям го без коментар

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2008 23:57 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Тъй си е, това не е науката, това е псевдонауката. Какво означава, че Бог е празен?

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2008 02:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
" - Дребосъчке, какво беше онова онзи ден? Мистър Бог е празен, просто празен като ваза без вода и без цветя ли?
Тя моментално се обърна към мен. Имах усещането, че отдавна е очаквала този въпрос.
- Помниш ли? Всичко беше червено през червеното стъкло и освен това си говорихме за цвета на цветята.
Спомнях си добре. Бяхме светили с фенерче през червено стъкло и от другата страна беше излязла червена светлина. Защо светлината приемаше цвета на стъклото и оцветяваше всичко в червено? С помощта на призма бяхме видели целия цветови спектър, после бяхме събрали цветовете и това, което се получи, беше белият цвят, не-цветът или всички цветове, взети заедно.
Бях обяснил на Анна, че жълтите цветя на масата отхвърляха цвета си и само затова можехме да видим, че са жълти. Беше информация, която тя попи. Виждах, как нещо се мъти. После поде:
- Добре, сега аз нещо ще ти кажа, Фин. Ако онези цветя там отхвърлят жълтото, значи не го обичат, Запазват всички други цветове за себе си, само този единия не.
Трябваше й един ден, за да ми обясни новата си философия. Всяко нещо, всяко живо същество получаваше етикет при създаването си и на него пишеше "добър" или "лош", например. Хората четяха тези етикети и се ориентираха по тях. Те разглеждаха нещата през цветни стъкла и всичко изглеждаше различно: тъмно, светло, червено, зелено, грозно или красиво. Само Мистър Бог не правеше така. На него не му трябваха никакви етикети. Цвете, което не приемаше жълтия цвят, ни изглеждаше жълто. Само че това не важеше за Мистър Бог. Защото той приемаше всичко и не отхвърляше нищо. И защото това беше така, не можехме да го видим. Всичко беше ясно. Но що се отнасяше до нас, то ние искахме да го видим и разберем и дори да му приличаме и затова трябваше да добавим, че Мистър Бог е съвсем празен. Не истински празен, разбира се, но празен, защото приемаше всичко и не връщаше нищо. Сложно, а? Можехме да се залъжем малко, ако го гледахме през цветно стъкло или четяхме етикетите "Бог е добър", "Бог е мъдър". Но така не научавахме нищо за истинската му същност.
- И затова е съвсем истински Бог - продължи Анна. - Понякога възрастните дават на децата цветните си стъкълца и ги карат да гледат през тях.
- Защо?
- Защото тогава децата правят всичко така, както големите го искат.
- Големите насилват малките?
- Да. За да не станат различни от тях.
- Искаш да кажеш, че възрастните казват "Ако не си изядеш зеленчуците, Господ ще ти се разсърди".
- Точно така. При това на него му е все тая, дали обичам зеленчуци или не. Ако ме наказваше за това, щеше да бъде голям идиот. А той не е идиот. "

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group