Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 20 Сеп 2019 18:17

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Често казваме, че няма случайни неща и аз съм съгласна с това. Нещата се случват като закономерна последица на дадени действия, които ги предхождат и това ги прави закономерности. Но по някога тези закономерности са непроследими за нас и тогава определяме случващото се като случайност, чудо или вмешателство на съдбата. Много именити учени са се опитвали да обяснят случайностите.Тълкувайки съвпаденията, Паули и Юнг разработват тероиите си в "Синхронност или принципът на случайната връзка". Артур Шопенхауер пък говори за следствие от световната хармония, която довежда до взаимното пресичане на човешките съдби.

Ето някои любопитни "чудеса" :

"Може ли да се обясни само със случайно съвпадение трагичната съдба на американските президенти, избрани в година, която завършва на нула? Линкълн (1860), Гарфийлд (1880), Маккинли (1900), Кенеди (1960) били убити, Харисън (1840) умрял от възпаление на белите дробове, Рузвелт (1940) - от полиомиелит, Хардинг (1920) след тежък инфаркт. Покушение имаше и върху Рейгън (1980). Сега в Белия дом е Буш (2000).
Има и други, не по-малко озадачаващи съвпадения и поредица от факти, свързващи по необясним начин събития от живота на двама американски президенти Абрахам Линкълн и Джон Кенеди.
Абрахам Линкълн е роден през
1818 г.; Джон Кенеди е роден през
1918 г. (разликата е 100 години)

Линкълн става президент на САЩ през 1860 г.; Кенеди става президент през 1960 г.
(разликата отново е 100 години)
И двамата са южняци; преди да станат президенти са били сенатори; по време на своето управление се придържат към демократични възгледи и защитават гражданските права. И двамата са убити в петък, с куршум в тила. И двамата в присъствието на съпругите си.
Линкълн е убит в театър "Форд", Кенеди пътувал с автомобил "Линкълн", произведен от фирмата "Форд". След убийството приемник на Линкълн става Ендрю Джонсън, роден през 1808 година; приемник на Кенеди след убийството - Линдън Джонсън, роден през 1908 година.
Убиецът на Линкълн - Джон Бут (John Wilkes Booth) е роден през 1839г.
Ли Харви Осуалд (Lee Harvey Oswald) е роден през 1939. Двамата убийци са от южните щати, и двамата споделяли екстремистки възгледи. И двамата са убити, преди да бъдат осъдени. Бут стрелял в Линкълн в театъра, полицията го открива в склад; Осуалд стреля в Кенеди от прозореца на близкия склад с книги и се скрива в театъра.

Линкълн имал личен секретар с фамилия Кенеди. Той настоявал президентът да не отива в театъра във вечерта на убийството.
Секретарката на Кенеди Емили Линкълн съветвала президента да отмени пътуването си в Далас.

Малко преди смъртта си Линкълн посетил градчето Монро (Monroe, щат Maryland); Кенеди преди смъртта си посещава Мерилин Монро (Marilyn Monroe).
Имената на двамата президента (LlNCOLN и KENNEDY) са 7-буквени, на техните приемници (ANDREW JOHNSON и LYNDON JOHNSON) - 13-буквени буквени, а на убийците им (JOHN WlLKES BOOTH и LEE HARVEY OSWALD) - 15-буквени.

Подобни съвпадения откриваме и при просто сравнение на дати в живота на Наполеон и Хитлер.


2.
Друг случай, влязъл в историята разузнаването, разказва следното: Малко преди десанта на съюзниците в Нормандия през 1944 година в английския "Дейли телеграф" била публикувана кръстословица, чийто отговори - думите "Нептун", "Юта", "Омаха", "Юпитер" били дълбоко зашифрованите кодове на операцията по десанта на съюзническите войски, включително и името на секретната операция "Overload". Цялото английско разузнаване нахлуло в редакцията на вестника, търсейки немския супершпионин. Станало ясно, че кръстословицата е съставил невинен учител, старче, което повече от 20 години се занимавал с това, добавяйки си малко допълнителни средства.

3
Трагедия на кораба "Титаник", случила се през 1912 година. Но малцина знаят, че през 1898 година издателство "Менсфилд" издава романа на почти неизвестния писател Морган Робертсън "Безсилие" или "Крушението на Титан", който изобщо не предизвикал никакъв интерес у читателите. Действието на романа се развива на кораба "Титан", описан със следните размери: дължина 243 м, водоизместимост 70 хил. тона, мощност на двигателите 50 хил. к.с., скорост 25 възела, 4 тръби, 3 винта. В една студена априлска нощ корабът се сблъсква с айсберг и потъва.

14 години по-късно потегля в своя първи рейс реалният "Титаник". Той има дължина 269 м, водоизместимост 66 хил. тона, мощност 55 хил. к.с., движи се със скорост 25 възела в час, има 4 тръби и 3 винта. В студената априлска нощ "Титаник" се сблъсква с айсберг и потъва.

4
През 1838 година американският писател Едгар По написал "Повест за приключенията на Артур Гордън Пим". В нея той разказва как след корабокрушение четиримата спасени се оказали в открито море. Доведени до отчаяние от глад, тримата от тях убиват четвъртия и го изяждат. В книгата неговото име е Ричард Паркър. През 1884 година корабът "Магнонет" претърпява корабокрушение. Четирима от моряците се спасяват и подобно на героите на Едгар По, се оказват в една лодка. След дълго скитане сред морските простори, обезумели от глад, тримата убиват и изяждат четвъртия. Името му се оказва, че е ... Ричард Паркър.

5
През 1865 година в романа си "От Земята до Луната" Жул Верн пише за полета на трима души до Луната. Размерите на изстреляния снаряд са следните: височина 3,65 м, тегло - 5547 кг. След сто години "Аполон-8" с екипаж от трима души за първи път обикаля Луната. Модулът "Аполо-8" е с височина 3,60 м и тегло 5621 кг. Двата апарата стартират през декември от Флорида, а после се приземяват в океана. Разстоянието между точките на приводняването на апаратите е по-малко от 4 км.

6
През 1922 година френският художник Рене Шарбоно нарисувал картината "Жана д'Арк на кладата" по поръчка на кмета на Руан. За модел той използвал младичката студентка Жана Ленуа. на следващия ден след като закачили платното в изложбената зала, в университетската лаборатория избухнали реактиви, а там се намирала Жана, която не успяла да избяга от помещението и изгоряла жива.

Според мен злото си е все същото зло. Съвпаденията в имена, дати и други подробности не знам как да си ги обясня.

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2008 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2005 21:13
Мнения: 116
Местоположение: София
Честно казано, Avigea, не знам какво имаш предвид с горните откъси. Ти смяташ ли наистина, че има някаква закономерност?

Моята първа и непринудена реакция след като прочетох всичко това беше да си кажа: Е, и какво от това? Първо, като същински скептик си давам сметка, че не съм сигурен дали всички тези "факти" са наистина достоверни. Някои от тях са ми известни и мога да потвърдя, за други (макар и сравнително много малко на брой) не съм сигурен дори дали има начин да се знае със сигурност. Но дори и да приема, че всичко е точно така както е написано, остава въпросът: "Е, и какво от това?"

Тези съвпадения изглеждат наистина поразяващи, когато ги съберем на едно място, но разбира се, правейки това, едновременно омаловажаваме стотиците други подробности в случките и съдбите на тези хора, които са съвсем различни и уникални. Да не говорим, че сигурно бихме открили много повече съвпадения, ако само ни бяха известни подробности от съдбата и на други "обикновени" хора. Т.е. представените съвпадения са един много избирателно изготвен списък, който изключва твърде много други - съществени, може би - подробности. Горните съвпадения ни впечатляват, защото включват известни от историята личности. Защо обаче не се изумяваме така на съвпаденията от рутинното ежедневие?

Струва ми се най-разумно да заключим, че това са наистина случайности, макар и учудващи. Така или иначе не разполагаме с никаква смислена интерпретация, която да намира по-голямо значение зад тях. Предизвикват усещането ни за подреденост и ни удивляват, но си остават просто това - феномени на действителността. Без никакъв по-дълбок смисъл или значение.

Някои може би ще сложат в същата категория и пророчествата в Библията. Само че уникалното и различното при тях е, че не са просто съвпадения, забелязани известно време след случването им, а "предречени" съвпадения, на които освен това се придава конкретен смисъл. Това е и разликата между "предсказанията" на Нострадамус (доколкото изобщо съм се докосвал бегло до тях в медиите и разговори с приятели) и автентичните пророчества - било то библейски или съвременни. (Да, принципно приемам възможността да има съвременни пророчества, макар че подхождам критично към всяко свидетелство за такова. Но това е и съветът на ап. Павел: "Пророчества не презирайте. Всичко изпитвайте, дръжте доброто." (1 Солунци 5:20-21))

Предсказанията на Нострадамус са достатъчно общи и мъгляви, че да е спорно кога и дали точно са се изпълнили. Автентичните пророчества от друга страна са достатъчно конкретни, че да няма такава чак неяснота. Освен това, специално библейските пророчества идват с конкретна интерпретация за смисъла на предстоящите да се случат събития, т.е. не може да се каже, че има просто съвпадение между предреченото от пророка и случващото се впоследствие. Именно липсата на каквато и да било странична - и авторитетна - интерпретация, както и на видим смисъл, ме кара да заключа, че описаните в постинга на Avigea съвпадения са чисто и просто случайности.

Приятен ден!

_________________
Андрей Н. Неделчев

e-mail: andrewnedelchev@gmail.com
Skype: andyatoffice
http://andrewnedelchevnews.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2008 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Питаш какво от това. Ами...много от това ;)
Всяко нещо е в следствие на друго, безпричинни неща няма, следователно и случайности няма. Знаейки това, човек би могъл да си спести много безрасъдности - узнавайки правилните причини ще има желаните следствия :)
Този свят не е хаус от случайности.

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2008 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Avigea написа:
безпричинни неща няма, следователно и случайности няма. Знаейки това, човек би могъл да си спести много безрасъдности - узнавайки правилните причини ще има желаните следствия :)


Мисля си, че в постинга ти има две тези, които се вплитат една в друга. Че случайни неща няма, съм съгласен. За Бога. За Него няма случайни неща, "държи Бог целия свят в Свойта длан", както има една песен в неделното училище. Това включва и зарчето, което като го хвърлиш има точно определен брой пъти, които ще се завърти, вятър ще подухне от тази и тази посока, ще падне на еди кое си ръбче и ще се извърти така и така. Но за нас това е случайност и не можем да предвидим как ще падне, каквото и да правим.

Тук идва и втората теза, че ако _човек_ узнае всичките тези причини, ще може да предвиди и следствията, ще може да отгатне какво ще покаже зарчето. Т.е може да е всемогъщ, което вече е неистина и е основната лъжа, която сатана има в арсенала си. Пробвал я е дори на първите двама, там, преди време, успешно за съжаление.... :( Същото желание е мотивацията на изучаващите магия и други окултни науки, да познават причините и да влияят на следствията, едно богопротивно и горделиво желание, което дава злите си плодове в крайна сметка. А като че ли цитираният текст води в тази посока, "изучете кабалата и нумерологията и ще овладеете тайното познание, което ще ви направи всемогъщи".

Какъв е източникът на цитирания текст, Авигея?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008 02:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2007 15:17
Мнения: 100
Не набърквай Сатана :) Много задълбочи и то в погрешна посока.
Имах предвид, че трябва да знаеш какво сееш, за да си сигурен какво ще пожънеш. Библията ни казва точно това.

пс: Източникът не е важен, а и не помня къде точно четох, примерите са само за илюстрация.

_________________
Ако имам целия свят, но затова съм платила с душата си, значи нямам нищо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Avigea написа:
пс: Източникът не е важен, а и не помня къде точно четох, примерите са само за илюстрация.

Напротив, източникът е изключително важен, защото и в Ню-ейдж страниците можеш да намериш същия принцип "каквото посееш, това и ще пожънеш". Това не прави нито принципа неверен, нито другите глупости, написани в тези сайтове, верни, но означава, че да накиснеш една истина в кофа с помия, няма да получиш нищо друго, освен по-голямо количество помия, просто с лек и заблуждаващ аромат на истина. Затова не е без значение откъде четем дадено нещо, не е ясно докъде стига истината и откъде започва неистината.

А умилителни, красиво написани и също толкова лъжовни сайтове в интернет - обилно!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group