Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 16 Сеп 2019 00:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008 02:06 
Offline

Регистриран на: 25 Юли 2008 00:46
Мнения: 14
Местоположение: гр. Септември
Не знам за вас, но отскоро все повече мепритеснява една тема и никак не ми излиза от главата. Един въпрос, над който сякаш християните не се замислят или ако се замислят, то това става много рядко. Този въпрос е как съвременният материализъм и сребролюбие въздействат върху църквата и христянството. След дълги разсъждения, безсънни нощи и четене на книги си мисля, че в далеч не малко отношения съвременното християнство е повлияно от тенденциите да се трупа богатство и да се правят пари (разбирайте под това материализъм - не просто материалистична философия).

Проповедите на съвременните проповедници са изпълнени с идеи за благословения, с принципи как да живеем добре(като сеене и жънене), как да успяваме в живота и какво ли още не... Църквните сгради са станали луксозни местенца където имаш чувството, че си попаднал в някой бизнес център, пълни със скъпа техника и мебелировка ... Сякаш църквата прилича на една голяма фирма или по-точно корпорация в която има шеф, помощник шеф, младежки шеф и т.н.

Отварям драги приятели страниците на Новия завет и чета как вярващите в ранната църква са се събирали всеки ден, споделяли благата си, събирали се по домовете си и в храма ... и ми е мъчно. Не знам защо, но като чета всички нови книги за водачество и църква ми се ще да спра да ги чета. Защо? Защото не намирам това, което пише в Библията да е и 20% реално за съвременната църква.

Понякога си мисля, че църквата просто копира светските тенденции, само че ги украсява с по-библейски термини и им придава по "християнски" привкус. Колко често говорим всъщност истинското Евангелие - онова в което се говори не само за спасение по благодат чрез вяра, но също и за любов към ближния, за жертва, за състрадание към плачещия, за слугуване на ближните ни, за споделяне на благата ни, за това да дадеш живота си за приятелите си. колко често го практикуваме? Незнам за вас, но ми се струва, че се чувстваме някак много комфортно на църковните столчета седнали там в неделя сутрин слушайки поредната проповед, която ще ни помогне да живеем до "пълния си потенциал" или да изпълним "видението", което имаме от Бога. Имам чувството, че съвременната бизнес култура не подминава и нас и ни прави малодушни и безралични вярващи, които са доволни когато се чувстват благословени.

Лично моето сърце плаче, защото докато все още у нас има един скрит съвременен материализъм облечен с "библейска" терминология ми се струва, че няма никак да можем да служим истински на Бог в този свят.

Ще ми е интересно какво мислите по този въпрос и дали бихме могли да го дискутираме?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей, Бояне! :)

За съжаление си напълно прав, моите наблюдения са същите, мога да говоря единствено за евангелските църкви - моята и други, които познавам донякъде, че са засегнати - повече или по-малко - от тази проказа. Мамона е не само поетично-изтъркано интелектуално понятие, с което умните глави порицават нищите хора далеч от идеалите на хуманизма, а реалното зло, обсебващо човека от Началото, та чак досега. В тази връзка е много намяста забележката, която пастирят на нашата църква често споменава: Ранната църква е страдала от същите недъзи, от които страдаме и днес: и користолюбие, и лакомия, и надпреварване кой да заеме по-предното и видимо място, и фалшива праведност, постигната като правим и не правим това и онова. Така че нищо ново под слънцето, единствената е разлика е, че тогава е имало апостоли да шамаросват и да изобличават, а днес до голяма степен е "политически некоректно" да караш хората да се чувстват неприятно, дори когато е за тяхното собствено добро.

Определено евангелските църкви страдат от фалшивите доктрини за просперитета, наместо думите на апостол Павел:
Филипяни 3: 8 написа:
"всичко смятам като загуба заради това превъзходно нещо - познаването на моя Господ Христос Исус, за Когото изгубих всичко, и смятам всичко за измет, само Христос да придобия"


Прав си и за бизнес аналогията, която е навлязла в мисленето ни, ние не сме корпорация на Христос, а чужденци в този свят, посланици на едно друго царство и печалбите тук няма как да ги пренесем там, валутата не е конвертируема просто :)

За радост мисля, че не си напълно прав, когато казваш, че заради скрития съвременен материализъм облечен с "библейска" терминология няма никак да можем да служим истински на Бог в този свят. Бог царува въпреки нашата слабост и заблуди и с любов и милост ни вразумява, когато изпаднем в безумие :) Така че не на себе си се надяваме, а на Него. Затова можем да Му служим, въпреки нас.

Ето една статия, която ми попадна преди време и която е много на място с темата:

Are You a "Christian" Materialist?

Тя анализира проблема в контекста му на съвременна Америка с техните проблеми и дадености. Ние като че ли сме встрани от ставащото, но като цяло евангелските църкви са силно повлияни от мисълта на американските християни - за добро и лошо, така че ние сме също косвено страдащи от подобни симптоми тук.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008 17:07 
Offline

Регистриран на: 25 Юли 2008 00:46
Мнения: 14
Местоположение: гр. Септември
Здравей Павка,

Радвам се, че толкова бързо някой отговори по темата ми.

Да, Бог е силен и той работи въпреки нас, но това което пиша е ние да служим истински на Него в този свят. Тук не става въпрос Бог да служи или да действа - той го прави непрестанно. Въпросът е ние дали му служим истински. Има два компонента тук - от една страна слугуване, а от друга страна истина.

Това, което се чудя е, ако ние сме повече или по-малко материалисти дали можем да слугуваме на Бога в онзи смисъл в който говори Новия завет. Това е въпросът ми и той няма някакъв лесен отговор. Защото можем да се заблуждаваме, че служим на Бог. Можем да искаме да служим на Бог, а всъщност да не го правим. Това, което определя дали служим са новозаветните критерии, а не нашата оценка. Нашата самооценка може да е висока, докато не се огледаме в словото и не видим нещата как стоят реално!

Вторият компонент е истината. Ако ние приемаме една фалшива философия за истина, то тогава как можем да служим на Бог "с дух и с истина"? И на чия истина тогава служим? И тази истина всъщност Истината ли е?

Относно ранната църква си мисля, че има голяма разлика между тях и нас. Освен това зависи за кой църковен период говорим. Аз говоря за апостолската църква. Даже и в поколението след апостолите вече се появява известно отстъпление от новозаветната практика. Според мен имено апостолското учение трябва да е нашия критерии за служение и за истина.

Просперитетът е малка част от съвременните ни заблуди в доктринално отношение, според мен. Далеч съм от мисълта, че сме станали някакви груби материалисти-лицемери. По-скоро си мисля, че и ние вярващите имаме склонност да абсорбираме философиите на деня без да се замисляме за това какво реално учи Библията да практикуваме.

Освен евангелските църкви, този материалистичен "дух" се наблюдава и във всички останали църкви повече или по-малко.

На фона на всичко това си мисля, че е добре да си направим една нова самооценка дали това, което практикуваме отговаря на новозаветните критерии и дали нещата които приемаме за истина са Истината както е разкрита в Писанието. Дали не си добавяме наши си съвременни филсофски идеи към библейските, считайки това за чисти билейски идеи. Според мен това е важно - да разграничим например съвременната теория на мениджмънта от бибейските принципи. Нещо, което напоследък малко автори правят в книгите си за съжаление. Поради това и нашето виждане е странна смесица от съвременна философия и библейски идеи, които са се смесили дотолкова, че са трудно разграничими. Според мен това вече е сериозен проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
boyan написа:
Проповедите на съвременните проповедници са изпълнени с идеи за благословения, с принципи как да живеем добре(като сеене и жънене), как да успяваме в живота и какво ли още не... Църковните сгради са станали луксозни местенца където имаш чувството, че си попаднал в някой бизнес център, пълни със скъпа техника и мебелировка ... Сякаш църквата прилича на една голяма фирма или по-точно корпорация в която има шеф, помощник шеф, младежки шеф и т.н.


Бояне, поздравления за "удара в десетката"! Проблемът, за който говориш, е според мен една от основните причини за слабото влияние на християнството в нашето общество, а и за нарастващото отчуждение на много вярващи от църквата. Лично аз го наричам "офисно християнство", защото в основата му стои фалшивото разбиране за християнското служение като служба (office), която предварително трябва да бъде съответно материално и технически обезпечена. При това тази служба е обикновено доста паразитна по същността си (разчита само на финансови помощи от чуждестранни християнски организации) и само в изключителни случаи може да бъде оприличена на "бизнес". Истинският бизнес е рисковано и творческо занимание - можеш да спечелиш, но и да загубиш; трябва постоянно да мислиш, да следиш пазарната ситуация и да вземаш гъвкави решения. Но когато заплатата ти е осигурена отнякъде си и работата ти се състои в това да издаваш бюлетин, да речем, и да организираш по някоя и друга среща или конференция през годината, това в никакъв случай не е бизнес. Не е даже и кой знае каква консумация на материални блага. (Българинът като цяло е дребна душа и се задоволява да осигури себе си и семейството си.) По-скоро дава на някои хора в църквата определена идентичност и дори самочувствие, че "служат на Бога" на пълно работно време (full time ministers).

Няма нищо лошо в това някои служители да се издържат изцяло от църквата. Не ще и дума също така, че служението на Бога в съвременния технологизиран свят изисква съответното техническо осигуряване. Но важният въпрос е този, който поставяш и ти (с други думи): "Какво има в сърцето ни? Дали служим според Истината?"

Моят отговор накратко е следният: Никой и нищо в този свят или в духовния свят не може да ти попречи да служиш на Бога, стига от сърце да желаеш това. Това произтича от вътрешна, императивна необходимост ("горко ми, ако не благовествувам", I Кор. 9:16) и става с Божията благодат към верните:

"Ние в нищо не даваме никаква причина за съблазън, да не би да се злослови нашето служение; но във всичко биваме одобрени, като Божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения, чрез бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене, с чистота, с благоразумие, с дълготърпение, с благост, със Светия Дух, с нелицемерна любов, с говорене истината, с Божия сила, чрез оръжията на правдата в дясната ръка и в лявата; всред слава и опозорение, всред укори и похвали; |считани| като измамници, но пак истинни; като непознати, а пък добре познати; като на умиране, а, ето, живеем; като наказвани, а не умъртвявани; като наскърбени, а винаги радостни; като сиромаси, но обогатяваме мнозина; като че нищо нямаме, но притежаваме всичко." (II Кор. 6:3-11)

Хайде да си сложим ръката на сърцето и да си кажем колко Божии служители в съвременна България отговарят на горното описание. С големи затруднения бих посочил трима-четирима (по мои наблюдения)... И причината е не само в "абсорбиране на философиите на деня", колкото в ленивото и заспало сърце, което иска да си живее спокойно и безметежно, та даже да се пише за "Божий служител", но без да плати и малка част от цената за това звание: "Зли и лениви слуго! знаел си, че жъна гдето не съм сеял, и събирам гдето не съм пръскал; ти, прочее, трябваше да внесеш парите ми на банкерите, и когато си дойдех, щях да взема своето с лихва." (Мат. 25:26,27)

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
А Бог намира начин да подкрепи и материално, на доброто време, "добрите и верни слуги" ;-) Които са изпитали сърцето си ("Искам ли да служа на Бога или просто ми трябва "служение"?"), издирили са точно къде иска да ги постави Господ (на ап. Павел му трябват около 14 години, докато "си намери мястото" на апостол на езичниците) и са се впуснали на попрището, без да си правят човешки сметки. Те никога няма да съжаляват, нито ще се посрамят! Това го казвам не аз, а Сам Христос.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2008 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей, Бояне! :)

Ако ние сме повече или по-малко материалисти, дали можем да слугуваме на Бога в онзи смисъл в който говори Новия завет?
Моят отговор е "не", защото човекът-материалист слугува на себе си, независимо дали се кичи сам с титлата "християнин". За останалото -- ако има време и случай само.

Ако приемаме една фалшива философия за истина, то тогава как можем да служим на Бог "с дух и с истина"? Напълно прав си, и аз мисля, че не можем да Му служим с истина. И ако остане само на нашите сили, бихме били загубени за вечността. Но Бог в милостта Си ни изобличава за всичките ни глупости, които объркват ума ни, и "малко по малко всеки ден Исус променя ме", както пеем една песничка с децата на лагера, който организира всяка година СЕД България :) С други думи, Бог ни отърсва от нещата, които сме попили като гъба от предния си живот, ако Му позволяваме да го направи! Кой знае, може дори чрез това, което пишем в тази тема, Бог да подейства в някой човек по-късно, незнайно как и кога за нас!

Относно ранната църква дори в апостолската църква започват проблемите - чуждите учения от елинизма, лъжеучителите, алчността, лакомията, духовната гордост, ревнуванията, жаждата за власт (материализъм), хора, които са служили не с дух и истина, а на търбусите си. За тези работи пишат и Йоан, Яков, Петър и Павел в посланията си, да изобличават и тогавашните първовековни, и сегашните двайсетопървовековни християни за фалшивото в живота им с Бога.

А пък вчерашната неделна проповед в нашата местна църква бе учудващо на тема - :D - "Какво сме забравили от това, което е било основата на ранната църква и я е направило континентопроменящата сила, която Бог е употребявал така чудесно"! Проповедникът беше от една американска християнска организация Crown Financial Ministries и противно на моето очакване (и предубеждения явно) не говореха как църквата е една голяма корпорация, движена от мощни бизнес закони, а обратното, че сме забравили трите основни неща за ранната църква, описани в Деяния на апостолите, втора глава:

  1. Единствената, главна и неотменима страст и цел на Църквата е Христос, достигане до пълно познаване и довеждане на *души* (единственото вечно нещо в нашата вселена :) ) до познаване на Бога. Не сгради, не голям брой църковни членове, не история и култура, не постове, не отчети за успешните евангелизации на държавата Х, а души, доведени до трона на Христа.
  2. Това става не с уменията и силите на хората в църквата, а САМО по свръхестествен начин от самия Бог. Единствено, Не с бизнес стратегии и похвати :)
  3. Приоритетите в живота на християнина са първо молитвата и животът в чистосърдечие, посветен и изцяло фокусиран на Бога, а след това са всички останали неща, материални и не толкова.

Проповедта беше като невероятно силно и логично продължение на дискусията ни тук, Бог тези дни явно говори специално силно по темата :) Запис може да бъде чут на сайта на църквата, надявам се да работи, защото понякога има проблеми.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2008 13:40 
Offline

Регистриран на: 25 Юли 2008 00:46
Мнения: 14
Местоположение: гр. Септември
Здравей Павка,

Мерси много за наблюденията за ранната църква. Съгласен съм напълно с теб.

Crown Financial Ministries са една организация която много уважавам и харесвам тяхното виждане, че ние сме настойници на богатствата, които Бог ни е предоставил, а не техни собственици! Те имат правилна гледна точка по отношение на финансите според мен.

Както ти пишеш да живеем за Бога е изцяло в сферата на свръхестественото - не с наша сила, но с неговата сила живеем.

Аз съм убеден, че християните трябва да участват в бизнеса, да работят, да изкарват пари и т.н. В това не виждам лошо. По-скоро притесненията са ми когато смесваме нещата и не различаваме принципите на света с тези на Божието слово и прилагаме чисто и просто съвременното нехристиянско виждане към области за които Библията говори много ясно.

Просто църквата НЕ Е бизнес, нито се управлява като бизнес и това мисля, че трябва да го разберем добре в еванглеските среди. Църквата трябва да живее според Божието слово, а не според принципите на съвременния мениджмънт.

Най-важният въпрос е какво правим с парите и благата които печелим. В какво ги влагаме и имаме ли състрадаващо сърце. Грижим ли се за сирачето и вдовицата, храним ли гладния, посещаваме ли този в затвора и т.н. Исус казва да обичаме ближния си както себе си и това е толкова ясно и изчрепателно, че няма колко по-ясно да бъде казано.Човек може да е богат християнин без да е материалист и да е беден християнин, който е материалист. материализмът не е непременно свързан с притежаване на богатства, а с начин на мислене и на живот.

И за да стане дискусията ни по-практически насочена аз задавам следните въпроси върху които можем да разсъждаваме (без да анализираме конкретни личности и местни църкви):
1) Какво трябва да се промени в съвременната ни църква (не само в евангелската)?
2) Кой трябва да го промени или да е в основата на промяната?
3) В кои области имаме нужда от покаяние?
4) Как по-добре можем да приложим новозаветния модел в съвременната църква?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group