Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 21 Сеп 2019 06:31

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: . . .
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2008 10:36 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2008 17:23
Мнения: 8
Местоположение: Sofia
. . . .

_________________
Soli Deo Gloria!


Последна промяна bogoizbrania на 02 Дек 2008 21:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2008 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей! :)

Интересна тема с интересни разсъждения! Това, което ми убягва, е каква аргументация може да се представи за дадените тези?
  • Откъде можем да съдим колко време са стояли Адам и Ева в Едем? Дали е 1, 10 или 100 години.
  • Откъде знаем, че Адам и Ева не са "остарявали" в биологическия смисъл, т.е клетките им да са имали нормалния метаболизъм днес и следователно са "живеели"? А дори да не са остарявали, как това се свързва с липсата на "течащо време"? Връзката между двете не е еднозначна по мое мнение.
  • Откъде съдим, че първите хора са имали двойствена природа? Битие ни казва единствено, че са по Божий образ и подобие.
  • Кое ни дава право да твърдим, че ангелската същност е умряла при яденето на плода на познанието? Словото казва, че в този ден те ще умрат, не се говори за половини и същности. И какво става, ако това е вярно, когато човек се новороди с познаването на Христа като Господ и Спасител? По логиката на изложението трябва ангелската същност да се възроди отново и човек да има вече три същности: животинска, получовешка и ангелска. Не звучи последователно.

Иначе много ми харесаха разсъжденията за това кое поставя начало на дадено летоброене :) Като че ли повечето хора не съзнават днес, че броим 2008 години от рождението на Христос, т.е културата и цивилизацията ни отдава почит на най-великото събитие в човешката история, дори и да му се противопоставя иначе.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2008 12:30 
Offline

Регистриран на: 25 Юли 2008 00:46
Мнения: 14
Местоположение: гр. Септември
Здравейте,

В първите глави на Битие нищо не пише са същността на Адам и Ева - нито че имали англеска същност, нито че са щели да живеят вечно (освен ако нямат достъп до дървото на живота). Просто Бог ги сътворява и поставя в Едем. Най-същественото е, че те двамата са човека и са сътворени по Негов образ и подобие! Нищо не пише за ангелска същност.

Там има две дървета - за познаване на доброто и злото и дървото на живота. След Грехопадението те са изгонени от Едем и Бог слага ангели, които да пазят дървото на живота: "22 И ГОСПОД Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото. И сега, да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно! 23 Затова ГОСПОД Бог го изгони от Едемската градина да обработва земята, от която беше взет. 24 И изгони човека; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота." (Битие 3:22-24)

В текста пише, че "човекът стана като един от Нас" и е започнал да познава доброто и злото. Може би преди това е познавал само доброто? Не е съвсем ясно, защото днес не можем да се върнем в състоянието преди Грехопадението. Всичките ни услия да разберем точно какви са били Адам и Ева преди Грехопадението са си чисто и просто спекулативни. Най-важното е, че са имали истинско общение с Бог, което са изгубили. Физическата смърт е била следствие на това, тъй като само Бог дава вечен живот (в случая чрез дървото на живота). Казва ни се че Адам е живял 130 години и се е родил Сит, което означава, че изгонването от Едем е станало преди това (виж Битие 5:1-3). Нищо повече не можем да кажем.

Когато подхождаме към Битие трябва да сме внимателни в няколко отношения:
1. Книгата е писана около времето на Моисей (или по-късно, ако са верни въобще теориите на различните източници). Това означава, че Битие не е учебник по космология или астро-физика. Опитваме се често да взимаме думите от Битие и да ги вплитаме в съвременната наука - това е погрешно, защото книгата е писана в своя оригинал за съвсем друго време и място. По-правилния начин на разбиране би бил да се поставим на мястото на първоначалните читатели на книгата и да я тълкуваме от тяхна гледна точка.
2.Подходът ни към Битие би трябвало да е наблюдение на фактите, тълкувание (какво означават те) и приложение (как се отнасят към днешно време).
3.Не можем да влагаме същите идеи за това какво е "ден", "денонощие", време и т.н. към Битие, защото не знаем точно как писателя ги е възприемал когато е писал книгата!!! (Например за евреите денят започва при залеза на слънцето и продължава до залеза на слънцето на другия ден - това няма много общо със съвременното определение за денонощие като съставено точно от 24 часа и започващо в 00:00 през ноща)
4.В Битие има антропоморфизми - говори се за Бог с човешки измерения. Например Той си "почива". От изучаването на систематично богословие знаем много добре, че Бог не се "изморява" за да си почива. По същия начин Бог се е разхожал из градината (какво означава точно това за нас не е ясно). Идеята че Бог си е починал на седмия ден в такъв случай може да означава нещо доста по-различно от буквалното и значение.

Това е най-голямата слабост в момента на почти всички креационистки теории - че наслагват съвременни елементи върху един древен текст. Либералните теории пък, отправят всичко в сферата на мита и легендата, като пропускат същественото в книгата и тя става просто някакво литературно прозиведение. Но все пак това е боговдъхновен текст с който Бог иска да ни говори!

По същия начин е и проблема с ВРЕМЕТО. От текста не можем да определим с точност кога точно то започва. Има различни варианти: Започва в Битие 1:1 след " В началото", започва когато Бог си "почива".
Просто текста не се занимава с това да ни дава отговори на съвременните ни научни търсения. "В началото" може да не се отнася въобще до време, а до истината, че Бог е "в началото" на всичко.

Според Исаак Нютон вселената би могла да е вечна и същевременно да е сътворена от Бога. На Бог не му пречи да създаде вечно ВРЕМЕ. Според Нютон сякаш вечността на вселената ни говори за вечността на Бога. Това си е разбира се също чисто и просто една идея от негова страна, която не е задължително да е вярна. Напълно е възможно времето да има начало.

Просто искам да отбележа, че има много и най-различни варианти. Трябва да сме много внимателни, когато тълкуваме Битие. Необходимо е малко екзегетика и херменевтика за тази цел и познаване на еврейската мисъл и култура. Иначе има опасност да търсим осбтвените си идеи в Битие и да си ги "доказваме" от текста - а това говори не за добро, а за много лошо богословие. По моите наблюдения много вярващи християни, работещи в различни области на науката, които не се занимават с богословие правят тази грешка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2008 12:46 
Offline

Регистриран на: 25 Юли 2008 00:46
Мнения: 14
Местоположение: гр. Септември
Bogoizbrania пише:
Цитат:
Така годините на Адам трябва да се броят от деня на изгонването от рая, но да се поставят години преди падението е некоректно. Преди познанието света е бил много различен, Адам и Ева фактически не са били хора, Адам стана човек когато умря, така и времето започна тогава, то започна да свършва. Вероятно ще се окажат прави някои мистици смятащи, че времето 'тече' на обратно, то намалява, или се движи към точката на спиране или вероятно Бог го движи натам, чрез персонажите от Писанията и чрез някои хора днес!


Какво означава, че Адам и Ева не били хора ?!?!? В Битие1:27 пише:
"И Бог създаде човека по Своя образ, по Божия образ го създаде; мъжки и женски пол ги създаде." Цялата идея на книгата е сътворението на човека като безгрешно същество! Адам и Ева не са били нещо по-различно от хора и ако не вярваме в това, объркваме цялата идея на книгата! Адам не може да е станал човек когато е умрял, просто защото според Битие той си е сътворен като човек. Ако не беше така идеята на Битие 1:27 че Бог създава човека по свой образи и подобие е просто невярна и излиза, че Бог лъже.

Напротив, имено според текста, Адам и Ева са хора и са сътворени по Божи образ и подобие! При грехопадението те не спират да бъдат хора, но губят възможността да имат вечен живот, както губят и съвършената връзка с Бог. От този момент нататък има проклятие върху земята и върху змията. По-късно виждаме, че Бог ограничава живота на човека. Богословите през вековете са написали тонове книги по този въпрос и би било добре да се запознаем добре с техните трудове!

Адам и Ева са били съвършени хора преди Грехопадението, така както и Господ Исус Христос е съвършен човек. В Новия завет е пълно със сравнения между Исус и Адам. По-скоро човечеството след грехопадението не е човечно в истинския библейски смисъл на думата, а не Адам и Ева.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2008 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
boyan написа:
Просто искам да отбележа, че има много и най-различни варианти. Трябва да сме много внимателни, когато тълкуваме Битие. Необходимо е малко екзегетика и херменевтика за тази цел и познаване на еврейската мисъл и култура. Иначе има опасност да търсим осбтвените си идеи в Битие и да си ги "доказваме" от текста - а това говори не за добро, а за много лошо богословие. По моите наблюдения много вярващи християни, работещи в различни области на науката, които не се занимават с богословие правят тази грешка.


Привет Бояне,

Като човек, работещ в научната сфера, ще отбележа само, че не само учените могат да търсят собствените си идеи в Битие. Немалко богослови правят същото :-) И понеже са признати за специалисти в своята област, те са дори още по-опасни; особено когато стигат до еретични възгледи по фундаментални въпроси.

Иначе съм напълно съгласен с горните ти разсъждения за принципите на тълкувание.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: . . . .
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008 16:29 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2008 17:23
Мнения: 8
Местоположение: Sofia
. . . .

_________________
Soli Deo Gloria!


Последна промяна bogoizbrania на 02 Дек 2008 21:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008 19:30 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Здравейте, богоизбрания!

Нека не навлизаме в подробности за неща, за които не става ясно дори какво имате предвид. Нямам против всякакви ексцентрични твърдения. Условието е човек да може да ги изкаже аргументирано. В противен случай това е просто спам във форума.

Говорите за ангелска същност на хората. Pauli Ви попита просто как ще покажете, че такова понятие въобще има смисъл. Това е нормален въпрос когато човек чуе нещо неочаквано (да го кажем меко). До този момент не откривам отговор на този въпрос. (Да не скачаме на Исус, говорим за Адам и Ева.) Ако не желаете да се аргументирате, посочете поне източник. Някой друг говори ли за такава ангелска същност на хората? Може пък от там да стане ясно какво точно е имал предвид.

Говорите за време, което не тече. Бихте ли уточнили какво се опитвате да покажете с това? Защото общоприетата представа за време е, че си тече. Ако човек твърди противното, трябва да дойде с някакви основания. Иначе няма дискусия.

С други думи, за да има дискусия, тя трябва да се започне. Понеже в този форум уважаваме хората, които се интересуват от темите в него, не толерираме просто подмятане на фишеци.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2008 15:51 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2008 17:23
Мнения: 8
Местоположение: Sofia
Искам да благодаря на Pauli, за това че ме наведе на прекрасната мисъл, че времето на Христос е много по рано, от колкото се обявява.
Съжалявам за мятаните фишеци, но от тях излезе нещо, което не само ме направи щастлив, но показа огромните заблуди в историята направени от измамници за да скрият точното време на Христос. Вече успях да намеря изключително редки изследвания за достоверността на историческите документи, нещата са ужасяващи, в историята 99,99% от тия хора са &*%^#$.
Дано Господ им въздаде според делата им и измамите им. И дано да се просветлят вашите души не само с фишеци.
Още веднъж благодаря на него и на другите спомогнали за създаването на този форум, Вашата помощ макар и косвенна е много повече от всичко което очаквам и съм си представял.

Отговори на Ивайло;
Питате как човек има ангелска същност.
Казва се, че човек стана "Жива душа". Това значи дух който се материализирал, подобно на ангелите които се явяваха на земята такива бяха и Адам и Ева. След възкресението, но преди възнесението и Иесус бе такъв за 53 дена. Вашия отказ да свържете състоянието на Адам - Ангелите - Възкръсналия Иесус е ваше право, но това е смисъла на спасението. Човека се скапа, но през цялото време за него се грижеха и дори Бог му показа как всеки един да се върне в първоначалното си състояние на съвършенно творение. Мога още много да говоря по въпроса, но ако това не се приеме то не виждам какво друго ще е от полза.
Отностно времето няка какво повече да добавя. Времето е част от същността на самия Бог. Когато бе сътворен света то беше също съвършенно, като при изгонването от рая, човека бе изгонен и от времето.
Предполагам че не се интересувате от това което написах, нямам нищо против, причината да пиша във форума бе че очаквах добри неща и ви уверявам че ги намерих другаде, но с ваша помощ.

_________________
Soli Deo Gloria!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей :)
Радвам се, че отново дискутираме в темата тук :)

Сподели с нас нещата, които си изследвал и за които споменаваш, ще е интересно. Колко по-рано имаш предвид за първото идване на Исус на земята? Това, което съм чувал, е за 3 до 8 години от официалната дата.

Опиши накратко и за достоверността на историческите документи, за кои документи споменаваш и какво променят новите открития?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008 13:26 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2008 17:23
Мнения: 8
Местоположение: Sofia
. . . .

_________________
Soli Deo Gloria!


Последна промяна bogoizbrania на 02 Дек 2008 21:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Все пак може би е добре да кажеш името на нещото, което четеш - книга или друга публикация. Смелите твърдения изискват и смели и силни аргументи, в описаното в блога ти започваш от хипотетична история или ситуация, която те вдъхновява за нещо ново, но то трябва да се подкрепи от конкретни факти, не просто разсъждения.

Във всяко сериозно изследване е жизнено важно да посочиш ползваните източници, за да покажеш кое те кара да смяташ даденото нещо за вярно. Кои _факти_ те карат да мислиш, че сега е 908 година от възнесението, а не 2008?

Най-малкото това поставя покръстването на българския народ през 865 г. преди Исус да се е въплътил.
Друг прост анти-аргумент относно несъществуването на римската империя - кой е построил всичките пътища, известни като римски, които са навсякъде около нас и дори все още се ползват? Предполагам с датиране на камъните може да се докаже и възрастта им или построяването на пътя.

Могат да се извадят куп други факти, на които трябва да има нещо повече от просто предположения, трябват факти и силни аргументи.

Поздрав :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008 19:09 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2008 17:23
Мнения: 8
Местоположение: Sofia
. . . .

_________________
Soli Deo Gloria!


Последна промяна bogoizbrania на 02 Дек 2008 21:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Честно казано, не твърдя, че сега сме наистина 2008-ма година от въплъщението на нашия Спасител, просто се доверявам на даденото число и приетото от Традицията на Христовата Църква, живата памет поколение след поколение християни, които помнят времена и събития.

Ето един пример, показващ ранността на първото идване на Христа на земята: Кодекс Фулденсис е едно от ранните копия на Вулгата, латинския превод на цялата Библия, правен от Йероним през 4-ти век. В него има и вариант на евангелията, описващи живота и думите на Исус по време на земното Му служение. Датирането на съществуващия препис е между 541 и 546 година. Как може да се обясни тази ранна година с предполагаемите много по-късни събития, освен със грандиозен заговор на всички историци, библеисти и хора, писали спомени през всичките тези векове?

Можеш ли да да дадеш и малко повече информация за хората, които споменаваш? Опитах да потърся в гугъл, но на кирилица нищо не излиза, а латинските имена не знам, още повече за кои хора говориш, за да потърся с други думи.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2008 14:16 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Случайно погледнах този ваш разговор. гледал съм едни писания на, мисля ,Фоменко (математик, -имаше справочник от него преди 40 години), който иска да порехронологизира цялата световна история. не ми изглеждаше убедителен като твърдеше също че има добавени 1000 фиктивни години от новата ера. Повече може да се намери на гугъл , предполагам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group