Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 15 Сеп 2019 22:21

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Добре дошли!
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2005 14:03 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
Добре дошли в раздела "Наука и технологии" на Форум за християнския светоглед!

Това е форум към електронното списание harta-bg.info, опитващо се да посрещне въпроси като: Адекватен ли е християнският светоглед днес? В какво всъщност вярва един убеден християнин? Доколко християнската вяра има нещо общо със здравия разум?

Екипът на списанието се състои изцяло от хора, за които това не е основно занимание, но решихме да отделяме време за поддъжането му, понеже гледайки сериозно на християнските си убеждения, сме съгласни, че силните твърдения, които Христовото учение съдържа в себе си, не бива да останат без задоволителен отговор за един искрено търсещ истината човек. "Задоволителен" не означава "изчерпателен" или "окончателен". Има въпроси, върху които поколения велики мислители са работили, без да се стигне до някакъв безусловен отговор. Ние нямаме претенциите за това :) Но считаме, че имаме разумни основания за християнската си вяра и, че тя има приложение в конкретната сфера, в която всеки един от нас работи.

Този раздел на форума е отворен за всякакви теми свързани с науката. Имам предвид природните науки - физика, химия, биология, а смятам, че и математиката има нещо общо с природата ;) Ако такива теми вълнуват сърцето Ви и искате да ги поставите в християнски контекст, ако избщо сматате, че е твърде дръзко от страна на християнството да се докосва до науката или ако интересът Ви към науката поражда въпроси, в които, въпреки че не могат да се изразят с математическа формула, все пак намирате някакъв смисъл... Е, считайте се за сърдечно поканени в този форум. Ще сме щастливи да се обогатим с всеки нов участник, който би допринесъл за една качествена дискусия :)

Има само едно условие... (което води след себе си още няколко)
да се регистрирате. При регистрацията ще се сблъскате със следния списък от правила, затова нека Ви ги представя още сега. Ако не сте съгласен с тях, няма нужда да отивате на "Регистрация". (Ще участвате само като читател.)

 1. За да участвате във форума, Ви е необходима регистрация с посочване на действащ e-mail адрес за контакт, който няма да бъде видим за другите потребители без Ваше съгласие.
 2. Разрешава се участие с лично име (собствено и/или фамилно) или с псевдоним, отговарящ на Вашия пол. Не се допускат: иронични, закачливи, безлични (напр. някой, никой, българин), библейски (напр. Исус, Моисей), грандомански (напр. Наполеон) или нецензурни псевдоними.
 3. Уважението към другите участници във форума и зачитането на личното им достойнство са задължителни. Забраняват се: каквито и да било лични нападки, нецензурни изрази, всякакви изявления със сексуален подтекст, преднамереното използване на жаргон или диалект, грубости от какъвто и да е характер.
 4. Необходимо е сериозно отношение към зададената тема, с цел постигането на смислен дебат. Моля, подкрепяйте позицията си с добре обмислени аргументи. В дебатите не са разрешени неконструктивни и общи изявления като: Подобно, Аз също, Не съм съгласен, Така правят всички и пр. Подобна позиция ще се счита за неаргументирана и без значение за развитието на дебата.
 5. Придържайте се към зададената тема! Започналата дискусия не бива де се разводнява с въпроси от друг характер или да бъде самоволно насочвана в друга посока. Ако се вълнувате от конкретна тема, която не присъства във форума, можете да я откриете. С това право разполагате, и когато в хода на дискусиите е бил поставен на обсъждане въпрос, встрани от разискваната тема.
 6. Формулирайте ясно и точно темите, които поставяте за обсъждане във форума.
 7. Не се разрешава публикуването или изпращането на спам (дублирането на вече изпратени мнения или реклама).
 8. Не отговаряйте на мнения, които са в явно нарушение на правилата на форума. Ако едно мнение подлежи на санкция от страна на модератора, на същата санкция подлежат всички мнения, вземащи отношение към него, независимо дали са иначе коректни или не.
При неспазването, на което и да е от горните правила, модераторът има правото да анулира регистрацията или да отстрани изказаното мнение. Макар и не задължително, силно препоръчително е писането на кирилица, за да не затруднявате излишно четенето на Вашето мнение.

Правилата на форума могат да се обобщят като:
  Имайте сериозно отношение към дискусиите; и
  Уважавайте останалите участници.
Ако сте сигурни в тези две неща, може да сте спокойни, че не нарушавате никое от правилата на форума.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Ивайло
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2006 13:50 
Offline

Регистриран на: 21 Мар 2005 11:39
Мнения: 298
Местоположение: Брюксел
По идея на Анди (в темата за интелигентен дизайн) давам тук малко допълнителна информация за себе си с цел да погага на всеки който чете моите мнения да има някаква предварителна представа по кой въпрос колко компетентен бих могъл да бъда. Всеки, който желее, би могъл да направи същото за себе си в тази тема.

(С времето си запазвам правото да допълвам или променям следващия текст.)

По образование съм физик (СУ - физика на ядрото и елементарните частици) а темата, по която в момента работя (подготвяйки дисертацията си) е свързана с фракталния характер на грапавите повърхности. Покрай това възниква естествен интерес към теорията на хаоса.

От богословие се интересувам откакто съм вярващ - от преди 5 години - на съвсем практична основа - доколкото това ми помага да тълкувам правилно Библията, да познавам по-добре Бога и да се справям с предизвикателствата, които християнската ми вяра, поставена в контекста на ежедневието, поставя пред мен.

_________________
Ивайло Атанасов


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group