Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 16 Сеп 2019 00:54

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2007 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Пращали ли са ви "Интервю с Бог"? (текст *тук*)

Получавали ли сте сайтове (например *този*), където ви казват, че някой ви обича и затова ви праща тази мила страница, в която има купища мъдри съвети за това как трябва да живее и да не живее човек?

Всички съвети са наистина добри и попити с мъдрост, но дори да оставим настрана факта, че основната цел на такива сайтове най-често е (без)смислено масово разпространение или събиране на мейл адреси на доброжелателните жертви-сътрудници, които ще го пратят на 10 свои познати, след четенето на тези мъдри мисли и съвети у мен остава едно чувство все едно съм ял прокиснало ястие, чувството, че някой се опитва да ме метне по тангентата и опитва да залъже глада ми за истина с подхвърлени малко хрупкави трохички "Добро".

Опитва ли се някой да замени истинското търсене на Истината и смисъла на живота с фразички от рода на "работи, все едно нямаш нужда от пари, обичай, все едно никой никога не те е наранявал, танцувай, все едно никой не те гледа, пей, все една никой не те чува, живей, все едно на земята е рай"?

Конкретен повод за тази тема стана поздрав-флаш, пратен ми от приятелка християнка, който е с името *Бъди благословен* Картичката бе прекрасна, имаше наистина хубави благословения и й се зарадвах страшно много. До момента, в който изтече текстът:
Цитат:
И когато се изкушиш да съдиш, не забравяй, че ние всички сме едно цяло... и всяка твоя мисъл въздейства на цялата Вселена, докосвайки всеки и всичко

Много поетично, много изящно, много ню-ейдж звучащо. Изгледах отново цялата картичка и бях погнусен, поглеждайки всичко в светлината на духа на горния цитат. Навсякъде фалш, позитивно мислене и висящо във въздуха доброжелателство към аурата ми. "Бъди благословен" увисна във въздуха абсолютно неуместно и кухо -- благословен от кого, благословен в какво, чрез коя сила? Почувствах се измамен, както и неприятното чувство, че моята приятелка също е била измамена и подведена по привидно благовидните думи.

Какво мислите за това, пробутва ли ни се привидна духовност? Една фалшива духовност, духовност, която като че ли идва от Бога и Словото Му, но всъщност показва друг бог и друга мъдрост, зад която крещи индивидуализъм, морален релативизъм и някаква особена порода рециклиран будизъм (извинявам се за свободно ползваните изрази). Интервютата с кой бог са, с бога на този свят ли, представящ се за пореден път като светъл ангел и ни съветва как да живеем и обичаме приятелите ни с безусловна любов, АКО те ни обичат преди това? Полезни, безвредни или със-вредни са тези сайтове?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2007 01:27 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Да, мисля че на това му подхожда особено много понятието "рециклиран будизъм". Това за мен е просто опит да се "покаже" пътят до доброто без Бог. УАУ казах си аз на ню-ейджски - как става това?

Такива сайтове за мен са вредни...на хората наистина им се струва, че и без Божието слово могат да си "прочистят аурата" и да заживеят в единение с "духа на природата".

Но пък от друга страна, сайтовете с "интервюта с Бог" са ме скандализирали мигновено...за мен това е недопустима профанизация и подигравка на общуването с Бога.

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2007 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей, Петре!

Радвам се, че не съм единственият, който мисли така остро към въпросните сайтове. Чудел съм се кой ги пише, като че ли има съгласуваност меду тях, но наистина се притеснявам да го кажа, защото започва да звучи като световната конспирация :)
Например сайтът с "Бъди благословен" е правен от някакво момче, съдейки по стиховете на собствения му сайт, не преклонна тинейджърска възраст, когато осъзнаваме себе си като етични личности, но явно не той е авторът на всичките текстове, а по-скоро ги е българизирал, превел и оформил на флаш. Обаче всичките звучат в един стил и дух, това е интересното.

PetaRZ написа:
Но пък от друга страна, сайтовете с "интервюта с Бог" са ме скандализирали мигновено...за мен това е недопустима профанизация и подигравка на общуването с Бога.

Иво ми спомена преди няколко дена, че имало и християнска версия на "Интервю с Бог", която са му пращали, но тя била по-слаба от тази като качество и все едно закърпена. Бих могъл да погледна, че човекът-автор е доброжелателен в намерението си и ползва метафоричен стил на изразяване (макар и това да е недопустимо по отношение на самия Бог-Вседържател на вселената). Но намерението на автора е да проповядва "друго благовестие", което го характеризира по мерките на Словото чисто и просто като "Антихрист". Приятно звучащо или не.

Наистина, кой пише тези текстове?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2007 12:44 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Цитат:
имало и християнска версия на "Интервю с Бог"


Не знам дали самото словосъчетание не е оксиморон.Когато се използва метафоричен език, не бива, според мен, да се прекрачват някакви граници...започва да звучи като подигравка. Защото Бог е казал, че има един начин да общуваме с него, както е написано в Матей 6:7-9

"7. А кога се молите, не говорете излишно като езичниците; защото те мислят, че в многословието си ще бъдат чути;
8. прочее, не бивайте тям подобни; защото вашият Отец знае, от какво имате нужда, още преди да поискате от Него.
9. А молете се тъй: Отче наш..."

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2007 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Намерих автора на "Бъди благословен", както и визията, която стои зад цялото това усилие. Това е жена на име Кейт Новак, една сутрин се събудила с мисълта в глава "Бъди благословен". Оттам тръгнал и целият проект да променят света. Ето извадки:

Цитат:
if all of us spent just 24 hours blessing everyone and everything in our lives... that much positive thought energy, wrapped in a blanket of love and sent forth in a genuine attitude of care and appreciation, could radically shift world-wide trends, changing not only what is happening in our world right now, but for decades to come.

Creating such a radical trend shift is the purpose behind the movie you have just seen and the Blessings Experiment that arose from it. Based on the simple but scientifically and spiritually-based premise that if enough of us spend more time thinking about what is right rather than what is wrong, a transformation will occur, we offer the movie as a gift and ask that it be shared with others. We believe together we can change the world.
...
With enough of us actively blessing others, the ripple could be immensely strengthened, building with each blessing until it becomes a quake of goodness strong enough to be felt across the universe. We have the ability to cause a true tsunami of blessings. Right now at this very moment, with nothing more than our silent agreement to band together, we can begin to radically and forever change the world. ([url=http://www.expressedblessings.com/experiment.html]
The Experiment [/url])


Както ясно казват самите хора, те се борят за доброто -- без Бог, както се изрази, Петре. Типичен ню-ейдж език, а докато търсех по ключова дума "expressedblessings.com" през междинен сайт, в който имаше линкове към всякакви подобни бози (име: Himalaya's reviews) попаднах на това:

http://www.innerguidancemovie.com/

Отново флаш, отново преливания на красиви пейзажи, отново мъдри думи, но този път дори незавоалирани в красиви метафори, а се говори направо как "ти си бог и как вътрешната ти прекрасна светлина ще огрее" на фона на картини на медитиращи хора от китайски и западен произход. Бих казал, че това филмче е най-изявеното пропагандиращо ню-ейдж идеи от всички, които съм виждал досега.

Общото между всички тези филми / сайтове е:
- Имат собствен домейн, пропагандиращ филмчето
- всички са с красиви картинки-пейзажи, които се преливат и на техен фон текат надписи, добър графичен стил на оформление (професионализъм в работата), оттам и силно визуално въздействие
- всички претендират да съветват мъдри неща и да имат неоценима поука в себе си
- правят се от вдъхновени по някакъв начин хора, които го правят с нефинансова мотивировка, а "за доброто на света". Двама от авторите на такива флашове са жени, които са се посветили изцяло да правят подобен род творчество. Ето портфолиото на авторката на медитиращия флаш: http://www.meditativemovies.com/ , само по имената мога да предположа какво съдържат. Teacher's Movie може би е по-различно и говорещо за проблемните деца и как да ги обичаме не по външен вид, но то е вдъхновено от някакъв разказ от списание от друг автор.

Мисля, че е добре да кажем на приятелите си, които гледат и харесват подобни филмчета, че в тях ползата е много спорна на фона на сигурните злини, които могат да донесат на неразбиращ добре духовно човек. Определено се бълва голям брой "inspirational" послания, въпросът е какво се стремят да вдъхновят!

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2007 20:30 
Offline

Регистриран на: 24 Апр 2006 00:35
Мнения: 59
Цитат:
Based on the simple but scientifically and spiritually-based premise that if enough of us spend more time thinking about what is right rather than what is wrong, a transformation will occur


Наистина звучи зловещо..освен псевдодуховдност, се наблюдава и псевдонауност. И пак се узурпират функциите на вярата в Бога...в цитата, който извадих по-горе - коя наука е доказала, че ако мислим за "правилни" неща, ще стане промяна. Коя е силата, която ще задвижи тази промяна?

Не мисля че вдъхновяват към нещо тези послания, целта им е просто с псевдо-всичко да объркат и без това обърканите човешки души. Да, мисля че целта им е точно да объркват - сякаш те вдъхновяват, а като се вдъхновиш се питаш към какво си се устремил, и разбираш, че това е една празна бездна...

_________________
Небесата разказват славата Божия, и просторът известява делото на ръцете Му.
Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание.
Псалми 19


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2007 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 12:14
Мнения: 146
Местоположение: София
Хвърлих и аз един поглед на въпросното "интервю". Това, което ме успокоява на prima vista, е че не само християните произвеждат кич :D (Повече по нашата тема за кича може да прочетете тук.) Наистина е удивително как религията тип McDonalds върви с "художество" в същия стил. Всъщност двете са прояви на един и същ стремеж на постмодерния човек: да направи всичко лесносмилаемо. Текстовете: да могат да се четат "по диагоналната система". Картинките: да предизвикват спонтанно преклонение пред "красивата природа" (след активна козметика с помощта на Photoshop :wink: ). Мисълта: мисъл много пъти няма - заменена е от мрежа от цитати и препратки. А в центъра на всичко: твоето старо "аз", което очаква да чуе хубави думи.

За жалост и в съвременното християнство се наблюдават подобни феномени. Затова лично аз вътрешно потръпвам от поздрав като "Бъди благословен". Не че се съмнявам в най-добрите чувства на изказващия го - съмнявам се в смисъла, който влагаме в подобни изрази. Защото пътят към Божието благословение минава много пъти през страдания, болки и пречупване на себе си. Както свидетелстват житейските истории на Яков и на Йосиф, например.

_________________
Тодор Велчев, член на екипа на harta-bg.info


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group