Форум за християнския светоглед

дискусии по актуални и вечни въпроси
Дата и час: 20 Сеп 2019 19:11

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Май 2007 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравейте на всички!

От много време ума ми вълнува един въпрос, самият аз не съм чел нищо по въпроса и се чувствам напълно неподготвен в тази тема. Да отворя дума във форума ме провокира едно писмо от моя позната, научен работник в Биологическия институт на БАН, която бе препратила покана от Британския съвет за "Café Scientifique" или "да поговорим на чаша кафе за".

Но стига толкова увод и увъртане, да премина направо на въпроса: какво мислите за стволовите клетки? Защо всевъзможни екстрасенси (начело с Вяра Кочовска) водят пропагандна кампания за въвеждането им като лечение, а същевременно темата на споменатата по-горе среща бе "Как да устоим на изкушението да спасим живот"?

Каква е моралната дилема пред тази технология и какво трябва да е отношението на нас като християни към така афиширания път към едва ли не безсмъртие и излекуване на всички болести само с махването на вълшебна пръчка?

Какво е мнението ви? :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Май 2007 13:23 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Драги Паули, чак сега виждам въпроса ти. Стволовите клетки не са диференцирани, тоест те имат способността да тръгват по най-различни "диференцирани",пътища и да подхранват различни тъкани - нерви, мускули, кожа, черен дроб, и т.н. затова могат да бъдат ценно средство при лечение на "развалени' болни органи. в това няма нищо противно на Творението. Човечеството отдавна е оставило медицината да върши чудеса вместо да оставя хората да умират или да са бездетни и прочие. Ембрионалните стволови клетки изглежда са още по-"стволови', тоест по-добре могат да дадат начало на диференцирани клетки отколкото стволови клетки от възрастен организъм. И до тук всичко е наред от етична гледна точка. защото ако клетки се отглеждат в култура те нямат съзнание или въобще нервна система и не могат да се наричат организъм, камо ли човешки. Ако е извършено изкуствено оплождане в епруветка, манипулация , която не е отречена етично, клетките започват да се делят 2-4-8-16 32...Някъде на този стадий те могат да се отглеждат като култура и да с еизползуват за медицински цели. Ако някой иска д а прави хомункулуси - това вече прекрачва границата. Но да наречем непозволено манипулирането даже на многоклетъчната колония клетки на бластоциста е прекалено. Но президентът Буш, подкукоросан от своите евангелисти-хардлайнери и това обявава за грях. и слага вето на изследванията.
аз мисля,ч е който ползува медицината няма защо да си измисля на кой стадий от клетъчното развитие един човешки ембрион получава духът Божи и не бива да бъде манипулиран - на втория месец, или на 4-тия.
Може би ембрионалните стволови клетки от животни ще решат въпроса в случай че човешките стволови се сложат под ембарго.
Стволовите клетки могат да се делят без край , тоест те са вечно млади. Но...само ако им се даде храна. В противен случай и те ще умрат. Така че за безсмъртие не става дума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Май 2007 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Благодаря ти за информацията, Камене :)
Можеш ли да допълниш какъв точно е начинът за "Добиване" на тези клетки? Бях чел някъде, че възможност е да замразиш пъпа на своето дете и оттам после след години да се взимат. За възрастните сега това явно е невъзможно, затова остават други варианти. Оплождането на човешка яйцеклетка с човешки сперматозоид ли е това, което дава етичните спорове? Ако е така, мога да разбера донякъде проблема. Това ли е същността на спора?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Май 2007 17:00 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
oploжdaneto w eprуwetka se prawi ot 20 godini pone. много хора които по нормален начин не са могли са биули ощастливени след като оплождането е направено в епруветка и се изчакат опредлен брой деления след това този конгломерат от клетки с е имплантира в матката на реципиента(може да не е и майката дала яйцеклетката). Неетично се смята да използъуваш зародиши в напреднал стадий от развитите. Но къде е границат5а и тук се слезе до неколкоклетъчен стадий- и той бе обявен за недосегаем. а ако от тези клетки може да се развъди клетъчна куълтура и от нея на носител(гъба или друг полимер) да се реконструира орган който да подобри качеството на живот на много болни деца - това не се мисли. ВаЖНО Е СХОЛАСТИЧНО ДА СЕ СПЕКУЛИРА КОГА ЕДИН ЗАРОДИШ Е НЕДОСЕГАЕМ ЗА МАНИПУЛАЦИИ. МАКАР ЧЕ Е ОТ ОПЛОДЕНИ ЯЙЦА,(гл букви са случайни) които са замразени и не се използуват. от плацента клетките след като се запазят( в контейнери с течен азот и др), могат да се развъдят в култура. Стволовите клетки обикновено имат специфични характеристики, по които могат да се пресеят от останалите клетки, които не са с разностранни качества-потенциал, а са диференцирани (генетичната импрограма е насочена в определена посока.).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2007 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Значи, доколкото разбирам, въпросът се свежда до темата на за и против абортите - кога Бог вдъхва духа Си в новозаченатия човек. Оттам изхождат и етичните и морални дилеми по случая "стволови клетки". Правилно ли те разбирам, Камене :)

За мен лично отговорът е "в момента на зачеването" поради това, че е свръхестествен, а не естествен акт, който може да се проследи с микроскоп и скалпел, поради необвързаността му с броя клетки може смело да се предположи, че началото на живота е и това събитие. Според мен :)

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2007 13:20 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Въпросите по-скоро са паралелни. Аз не знам църквата (катол.0 дали има отрицателно становище към оплождането ин витро(в епруветка), но при него човек играе ролята на Бог. но той играе тази роля в много други случаи. В името на възпрозвеждането. За беля модерния начин на живот( а и преди) води до нежелателни забременявания и необходимостта от аборт по семейни финансови възрастови и т.н. причини. Въздържанието преди брак, което се препоръчва от църквата не е нещо възприемано от болшинството.
връзката между мъжа и жената е редно да е свещена, но често не започва така.
А когато се прави изкуствено осеменяване в лабораторията може да се получат много оплодени яйцеклетки, само едни от тях се реимплантират, останалите ако не са нужни на пациента за в бъдеще може да се използуват за медицински цели, без да им се придава някакъв висш статус. Това е моето мнение, разбира се, което е либерално . Аз също смятам че жените трябва да са свободни да решават дали да абортират или не. Не може да има абсолютно анти становище срещу аборта. Ако има изнасилване и тя не иска това дете, какво от туй че самият акт на оплождане е Божествен, ако с тези клетки ще се спаси живота на няколко вече живи деца, например.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2007 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Да, може би защото защитавам консервативна позиция и по отношение на абортите, виждам по този начин дилемата със стволовите клетки.

Кратък коментар по отношение на бележката ти относно причините за аборт, както и възприемането му от обществото: забележи, че същите 80-90% от привидно вярващи в обществото са същите, които не биха се вслушали в съвета на Църквата по въпросите на "нежелателното забременяване" и аборта, Вярата и покорността на Бога изискват тотална промяна в много неща, които приемаме за даденост, каквито са "свободната любов" и възгледите за смисъла и начина на живота в обществото. Аз също не смятам, че трябва законово да се забрани абортът, но ТРЯБВА хората да знаят защо са стигнали до тук и какво ще им коства през останалата част от живота им стореното. Пък тогава да мислят за безразборен секс. Но уви, нашето общество е консуматорско, обича сладките неща без калории, мускулеста фигура без упражнения и ако може да не плати сметката в ресторанта.

Въпрос: стволовите клетки от един човек могат ли да се ползват на друг или трябва ДНК-то им да е идентично с реципиента? Ако са универсални, биха ли били отхвърлени като чужди от имунната система на човека?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2007 15:56 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Навлизаме в ?извън мойта компетентност. Ето аккво казва Гугъл:
Tricking the body's immune system into ignoring stem cells will be the key to successful stem cell transplants,
тоест отговорът на въпроса е, че само ако е със собствени клетки няма да има имунен отговор, иначе трябва трикове, иначе ще се отхвърли като чужда тъкан.
Да, не бива да има закони, но трябва да има разясняване. Пропагандата казва - католиците в Африка забраняват от амвона използуването на предпазни средства. Затова те са виновни за нарастването на жертвите от СПИН. Рекох си, как може да проповядват така? А това което се проповядва е въздържанието от произволен секс. Така че въздържанието като алтернатива на презерватива е също своего рода борба срещу СПИН(разбира се ако не единия съпруг е заразен от СПИН пак е нужно предпазно средство). За себе си мога да кажа, че ако на младини бях облъчен с подобни проповеди към въздържание преди брака щшях да ги приема веднага, вместо да се подавам на модата, за която това е един вид спорт и развлечение само.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2007 22:06 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Привет, Камене и Паули!!! :)
Блгодаря ви за интересната дискусия.Научих нови неща, за които не бях мислил.Натрапвам се само, защото се сетих нещо относно моралните дилеми на абортите.Четох нещо от предишния папа (май "Мъж и жена го сътвори" беше) - вече сериозно се замислям дали да не ходя да пея "Аве Мария" в неделя - , където той между другото мисли и за нравствените дилеми.Та, доколкото разбрах, то и в самия брак си имало метод "назад към Природата" а ла Русо, за да не се влезе в грях, при който за отлагане на раждането (поради гореизброените от Камен причини) се прибягвало до "безплодните периоди".Обръщало се внимание на природните ритми, присъщи на оплодителните функции, и така бракот се консумирал без по-сетнешни изненади...
Иначе относно проповедите за въздържание и аз си мисля, че е важно, в подходящия вид, да стигат до повече млади хора (по възможност без лелки-хигиенистки).Определено биха отворили, ако се чуват, нови врати за трансцендиране...
Поздрави!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2007 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Здравей, Полиандре! Сега се замислих, че ако живееше в индианско племе, бойното ти име щеше да бъде "Много мъже", като голяма сила, прав ли съм :)

Интересен факт споменаваш, можеш ли да се сетиш името на въпросния текст, ако можем да го намерим онлайн, ще ми е интересно да го прочета (ако не е на латински, разбира се :lol: )

Мисля си дали да не отворим тема за предпазните средства в брака, видове и за и против тях от ггледна точка на различните християнски деноминации. За предпазните средства извън брака може би ще трябва отделна тема, лошото е, че заглавието, което ми идва наум за нея, е "Същност и значение на библейския термин 'блудство'"... Но това в рамките на закачката, темата за брака и средства е добра според мен. Какво мислите?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2007 20:22 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2006 00:33
Мнения: 150
Местоположение: София
Здравей, Паули. :) Малко бързам (а и вождът заръча да се образовам),но да ти кажа за папата - рових из ватиканския сайт, но не я открих въпросната книга.Ако много копнееш, остава ти приключението Народна библиотека или евентуално "Славейков"(ама там смъкват кожи :) ).Всъщност тя е малко доста встрани от основното ти питане за стволовите - но според мен е ценно четиво за духовно израстване (индивидуално и съпружеско):основно иде реч, ако се не лъжа, за теологичния аспект на тялото в светлината на Бит.1,2 и Мат.19.
По въпроса за брака и предпазните средства, бих отговорил с думите на Камен: навлизаме в извън моята компетентност (поне засега) :) , но звучи полезно (ако вече не е прекалено изкарване на мебелите на улицата).Те и за предпазните мерки ли се цепят вече у "Единната съборна"?Явно много сме я закъсали с плода на Духа, за жалост...
Всъщност, сега се сетих, че може би в контекста на стволовите клетки има по-важна тема:лекари-християни?как стоят нещата у нас?Не би ли било хубаво, ако се окаже, че ги има.(моята лична лекарка чете в. "Врачка"- вече сериозно се притеснявам за здравето си - без майтап).Споменаваш за Кафе Сиантифик - любопитно ми е, дали няма скоро там да има някакъв разговор около тези теми...и въобще дали предвиждате среща?
И аз се размислих да ти дадем бойно име :"будната съвест", прав ли съм?
Поздрави!(и да си все така в Гал.5)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2007 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Полиандре, привет!

Относо въпроса за лекари-християни в България - слава Богу има такива! Дори има Българска християнска медицинска асоциация, уви нямат никакви контакти онлайн, познавам само една лекарка, която членува в нея.

Уви, комбинацията лекар-врачка (вестник) не звучи много добре, Може би е добре да поговориш с нея за вестника и за идеите, които пробутват подобни медии. Мисля, че е дълг на всеки християнин да изразява ясно Божията присъда над всички такива "изкуства". Разбира се с любов и грижа към самия човек, те най-често са добронамерени жертви на клопките на сатана....

Но да се върнем към оригиналната тема: за мен бе поразяваща точно проактивната позиция точно на врачките начело с Кочовска за стволовите клетки. В момента в България като че ли тя, а не някакъв научен медицински съвет провежда рекламна и пропагандна кампания по вестници и телевизия. Как си обяснявате това?

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2007 22:38 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2005 17:07
Мнения: 226
Това че врачка рекламира стволови клетки не значи че идеята за техното използуване може да се отхвърля. изобщо всички медицински процедури при които лекарите спасяват или облекчават живот трябва да са допустими, стига да са със съгласието на пациента и с етични норми, които да пречат на изолзуване на човешки зародиши( не клетъчни конгломерати) или човешки същества след раждане за експериментални или лчебни цели. Неак добавим в дискусията и евтанацията. Ако лекарската намеса поддържа живота на един пациент и без тази намеса той би умрял, то ако пациентът или упълномощени от него лица иска да прекъсне тази лекарска намеса(жизнеподдържащи системи) е редно това да се допусне, а не да се споменава че само Бог има право за това (терминиращо)решение, а не напр. Джак Кеворкиан. Ако човек иска да постави в ръцете на Бога - това е друг въпрос. Има случаи родителите отказват лекарска намеса за децата си. ...стигаме до вица за наводнението , когато една жена не сика да се качи на спасителна лодка(три поредни) и чака помощ от небето. Накрая удавена отива и се кара с Всевишния че я е изоставил а той и отговаря- не е верно- пратих ти три лодки....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2007 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
(Отворих нова тема за евтаназията (връзка) и преместих там постингите, които са по нея. Нека тук продължим също интересната тема за стволовите клетки)

Камен Чернев написа:
всички медицински процедури при които лекарите спасяват или облекчават живот трябва да са допустими, стига да са със съгласието на пациента и с етични норми,

Въпросът е как ще определим етичните норми, които да ни направляват кое е добро и кое не в медицинските действия :)
Стигаме отново до статията на Гайслер в сайта за етиката и абсолютите , проблемът на съвременното ни общество е, че виси във въздуха и чувства, че нещо не е добро, но няма основанието да настоява над това, загърбило ценността на живота от Божия поглед. Когато говорим за ценност на живота в хуманистичния му смисъл, спокойно можем да пренебрегнем живота дори на ембрионите-бъдещи човеци -- разбира се за благото на сегашните. Както имаше един виц от времето на светлия социализъм, когато всички се борехме за човека, всички работехме за благото на човека. Разбира се, знаехме и трите имена на въпросния човек ;)

Притесняващото ме във врачките-пропагандатори на клетките, е че тези хора са водени от нечисти духове, същества, които не изпитват нищо добро към нас хората. Когато някой твой голям враг ти пробутва нещо и ти казва, че е от голяма полза за теб, със сигурност трябва да си отваряш очите на четири (поне). Не разбирам истинската причина за това, но една камбанка започва да бие винаги, когато екстрасенс призове по телевизията за нещо глобално.

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2008 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2005 00:01
Мнения: 765
Интересно развитие на историята със стволовите клетки видях днес в една новина за скорошно научно постижение. Група японски и американски учени успешно са успели да препрограмират клетки, взети от възрастен човек, като смяната на функцията им и превръщането им в "неутрални", готови за всякакво видоизменяне към специфичен орган клетки е чисто "софтуерна", т.е не е необходимо клетките да са поначало такива, взети от вече заченат човек-ембрион донор или от яйцеклетка.

Официалното, политически коректно наименование (поради лошите асоциации с думи като "ембрион" и "клонинг") на модифицираните клетки е предизвикано многопотентни стволови клетки (induced pluripotent stem cells).

Цялата новина

_________________
И името Му е: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group